W cieniu brzozy

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: W cieniu brzozy

Post »

Czytałam w kulinarnym wątku JackaP, że z pokrzywy można przyrządzać różne smaczne potrawy. Wynika z tego, że ta roślinka ma cudowną moc.
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pokrzywa to cenne ziółko i można ją wykorzystywać na wiele sposobów. Wiosną wymieszać sok z miodem i zażywać przez określony czas lub pić świeże łodyżki parzone nie dłużej niż minutę przynajmniej przez okres 10 dni. Uwielbiam ten słoneczno-zielonkawy pachnący napój i stosujemy zamiast herbaty do posiłków.
Ewentualnie w pozostałych porach roku suszoną jako mieszanka z innymi ziołami lub wywar do płukania włosów ale smaganie fiu fiu fiu.... ileż to trzeba mieć samozaparcia ale ja nie piszę się na to w żadnym wypadku :;230
Wiem,że pomaga bo babcia czasami przeszła się celowo na boso po pokrzywach ale ja każdy jej dotyk czuję ze 3 dni. Paskudnie boli i nawet ciepła woda odbierana jest przez to miejsce jak wrzątek.
Są mniej drastyczne naturalne metody ale jestem pełna podziwu dla Ciebie,że wytrzymujesz taka kurację.
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu masz rację pokrzywa to cenne ziółko. Mieszanki soku z pokrzywy z miodem nie piłam. Ale co jakiś czas robię sobie 10 dniową kurację i piję herbatkę z pokrzywy. Smaczna. O biczowaniu się ta roślinką w moim przypadku, nie ma mowy. Reaguję na jej dotyk podobnie jak Ty. Podziwiam Małgosię, że to wytrzymuje.

Do astronomicznej wiosny pozostało 68 dni. Dzisiejszy dzień dłuższy od najkrótszego w roku o 27 min.
U nas od wczoraj niemiłosiernie wieje. Chwilami widziałam promyczki słoneczka. Ale to chyba złudne. Czuć nadchodzący front.

... dzisiaj warzywka z mojej działki...

Obrazek

Obrazek

Czy to jest dziko rosnący Oxalis?

Obrazek

Życzę miłego dnia
Pozdrawiam Hala
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56

Post »

Pogoda identyczna , zima nadchodzi z impetem ;:111 Ekologiczne mycie koperku :P
Szczawik leśny . W ,,moich''lasach rośnie wszędzie.
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A więc jednak pokrzywka jest na wszystko ;:3 Ale jpodkręciłam Ci Halinko wątek :wit . Moja mama jest wielką fanką pokrzywy i dlatego czasem się załapałam na jakąś sałatkę albo sok. Osobiście wolę sałatkę z mniszka.
Na zdjęciu jak dla mnie :wink: jest 'zajęczy szczaw' który nieraz zajadałam ;:3
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Haluś, zdjęcie koperku mistrzowskie ;:196 uwielbiam takie perełki...

u nas też dziś wieje przeokrutnie... przed chwilą było ciemno i sypał mocny śnieg, a teraz niebo się przejaśnia i zaczyna przebłyskiwać słońce... co za pogoda!
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tadku paręnaście minut temu zrobiło się ciemno na dworze, sypnęło śniegiem, a teraz świeci słonko. Dziwna ta pogoda.
Moje warzywka, kwiaty, drzewa, krzewy hodowane są ekologicznie. A więc i zażywają kąpieli ekologicznej :wink: .
W ,,moich'' lasach też dużo rośnie szczawiku.

Izuniu masz rację pokrzywa to cenny skarb naszych ziem. Ja tylko raczyłam się herbatkami z pokrzywy. W żadnej innej postaci jej nie spożywałam, jak również mniszka.
A o szczawiku zajęczym dopiero teraz doczytałam w necie, że jest jadalny. Muszę na wiosnę spróbować każdego z tych ziół.

Aguś dzięki ;:196 Pogoda u mnie bardzo podobna. Teraz świeci słonko, ale wiatr nadal jest silny.
Pozdrawiam Hala
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

U mnie pogoda też jak w kalejdoskopie. Słońce , za kilka minut śnieżyca , za moment deszcz , póżniej znowu słońce i żeby było ciekawiej zaraz dudni grad. :;230 :;230 Taka przejściówka. Pokrzyw mam pod dostatkiem na miejscu. 100 metrów od ogrodu mam stary, wielki staw zarośnięty pokrzywami. Rosną tam tony tego ziela. Prawdziwy skarb. ;:224 ;:224
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pogoda u mnie dokładnie jak u Ciebie /dodatkowo zagrzmiało i błysnęło się/. Jeśli chodzi o pokrzywy, to ewidentnie uwielbiają miejsca wilgotne. Na szczęście u mnie też ich nie brakuje.
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
sosna1
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 22:03

Post »

Pokrzywy uwielbiają mój ogródek. Wyrywam takie malutkie i dobrze pamiętam to miłe uczucie. Te włoski parzace wbijają się i siedzą w palcach jeszcze przez kilka dni. Akurat tyle, ile potrzeba by następne pokrzywy wyrosły. :shock:
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Po 10 minutowej śnieżycy zrobiło się biało i na to wygląda , że tak już zostanie. Do wiosny jakby dalej. ;:110
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

sosna1 pisze:... Wyrywam takie malutkie i dobrze pamiętam to miłe uczucie...
Ładnie to nazwałaś :wink: . Ja raczej unikam bezpośredniego kontaktu z tą roślinką, bo aż tak odważna nie jestem :lol:
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam moich miłych gości. Przysypało świat na biało. Dla roślinek do świetna kołderka przed nadchodzącymi mrozami. Oby ta zima była taka jak sobie ją wymarzyłam: nie za długa, nie za mroźna, z niewielką ilością śniegu i oczywiście z dużą ilością promyczków słoneczka.
Do kalendarzowej wiosny pozostało 67 dni. Dzisiejszy dzień jest dłuższy od najkrótszego w roku o 29 min.
Wczoraj dostałam przesyłkę z PNOS-u. Działają jak błyskawica. Dziesiątego złożyłam zamówienie w ich sklepie internetowym a w dniu wczorajszym już otrzymałam paczuszkę.

Obrazek

... zbliżenia kwiatuszków...

Obrazek

Obrazek

Życzę miłego dnia i dużo ;:3
Pozdrawiam Hala
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43

Post »

Ho-ho, 29 minut to już jest coś :)
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To już jest widoczne. U mnie w tej chwili szaleje śnieżyca. Świata nie widać :( .
Pozdrawiam Hala
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”