W moim ogrodzie - reniazt cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
reniazt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dorotka, to tylko na początku tak wolno idzie, ale potem to nawet się nie obejrzysz i masz cały pojemnik napikowanej lobelii. :lol: Tylko weź sobie taki cienki patyczek - przyda ci się.
Ja nie wiem czy to dobrze zrobiłam, mam zamiar jeszcze popikować tak jak mówisz po kilka sztuk, ale na te paletki z oczkami do pikowania. U nas można takie coś kupić z podstawką i to jest wygoda.
A ta fotka, to jest zrobiona zaraz po pikowaniu - dziś one już się tak w sobie zabrały i są o wiele ładniejsze.
Pozdrawiam, Renia
W moim ogrodzie cz.1, cz.2, cz.3
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Reniu, toż to zegarmistrzowska precyzja :lol: :lol: :lol: Wykonałaś niezłą robotę. Nie wiem czy ja miała bym tyle cierpliwości .... :P
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Reniu oglądałam u Dorotki wielosiła, którego jej wysłałaś, a teraz czytam że ma mieć liście biało - zielone ?
Ja mam wielosiła ale mój ma zielone liście, czy Twój to jakaś inna odmiana ?
Awatar użytkownika
Maria_F
200p
200p
Od: 4 cze 2007, o 15:12

Post »

korzo_m pisze:Jejku Reniu ty tak pikowałaś po jednej sztuce :shock: :shock: , to cały dzień dziś mam zaplanowany..... okulary na nos i do pracy :P :P na szczęście takich pojemników mam kilka w domu.
Witajcie dziewczyny :D Co roku sieję lobelię bo bardzo mi się podoba. Zwykle pikuję w ten sposób, że robię takie małe "kępki"...lub sieję w małe kubeczki, dość rzadko. Po rozrośnięciu przesadzam do donicy lub skrzynek, robiąc różne kompozycje z innymi kwiatkami.Znalazłam jedno z ub. rocznych zdjęć lobelii.

Obrazek

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Reniu pikowanie poszło bez problemów, zajęło trochę czasu, ale jak efekty takiej pracy będą takie jak pokazała Maria to od razu mi się podoba.
Gabrysiu odpowiem za Renię chyba się nie obrazi ,ja zadałam Jej to samo pytanie. Tak ta odmiana ma inne kolorystycznie listeczki, kwitnie też na niebiesko.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Dorotko za odpowiedź :P No to niech Ci rośnie zdrowo i lobelia i wielosił :wink:
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Post »

Witaj Reniu! Czytałem o Twoich kłopotach z glonami w oczku wodnym. Ja nie mam żadnego filtru a mimo to z glonami nie mam prawie wcale kłopotu. W najbliższym czasie postaram się troszeczkę Ci pomóc. Przemek
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przemku, to ja też czekam na informacje. Też mam trochę kłopotu z glonami.
Awatar użytkownika
reniazt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ojej, nie było mnie tutaj prawie cały dzień, a tu tyle się dzieje.

tulipanko no cóż, jak już sobie nasiałam, to teraz nie mam wyjścia tylko pikuję, ale pocieszam się, że już nie sama bo Dorotka też to robi. Ale może efekt będzie naszą satysfakcją.

Gabrysiu faktycznie jest to inna odmina wielosiła. Listki ma w rezultacie zielono-białe, a teraz zielono-żółte. I tak jak ci to wyjaśniła Dorotka, za co ani ciut, ciut się nie pogniewam.

Maria_F a ja tę lobelie zasiałam w tym roku pierwszy raz. Nie bardzo wiedziałam jak to zrobić. Teraz skoro mi podpowiedziałaś, to faktycznie kępkami będzie łatwiej. A może te pojedynczo pikowane będą dorodniejsze? Pociesz nas choć troszkę, bo my z Dorotką tak się natrudziłyśmy.

Dorociu może i nam się z nią uda. Fajnie by było.

Gabrysiu no to już wszystko wiem, a myślałam i myślałam czym ja bym ciebie mogła zaskoczyć i obdarować. Ja też mam ten zielony, ale on sie sam rozsiewa i wszędzie go pełno.

przemek1136 to strasznie fajnie jeśli masz na te cholerne glony jakiś sposób. Ale zaznaczam moje oczko jest w pełnym slońcu i nie ma możliwości zacieniowania go ani ciut, ciut.
Będziemy z Gabrysią cierpliwie czekać.
Pozdrawiam, Renia
Awatar użytkownika
andriu53
1000p
1000p
Od: 6 maja 2007, o 10:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Reniu skarbie nie wiem czy będą jechać , zapytaj jeszcze Marka , żeby się upewnić .
Pozdrawiamy - Zosia i Jędruś!!!
Spis wątków
bona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 wrz 2007, o 19:36

Post »

Witam Cie Reniu w Twoim cudnym ogrodzie!
bardzo podoba mi sie Twoje oczko wodne i marzy mi sie choć namiastka takiego oczka,bo teren przed domem też mam pochyły,i właśnie bardzo pasowałoby mi podobne do twojego-tylko mniejsze-oczko,bo ogródek (teren na ogródek)mam o wiele mniejszy
masz bardzo dużo cudownych roslin,będe często spacerować po Twoim ogrodzie i odgapiać pomysły,bo zazdraszczam Ci tych wspaniałych pomysłów...
pozdrawiam bożena
Awatar użytkownika
reniazt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I ja ciebie witam Bożenko w swoich skromnych progach mojego ogrodu. Cieszy mnie to, że oczko ci sie podoba i inne rosliny. Jężeli tylko masz choć troszke pochyłości w ogrozie, to trzeba wykorzystać. Jednak fajnie jest jak woda w ogrodzie płynie i szumi. Ale przygotuj się, bo sporo pracy przy nim. A jednak warto.

Obrazek
Pozdrawiam, Renia
Awatar użytkownika
reniazt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zosiu niestety, ale nie mieli zamównień w tamtym kierunku. Poczekamy za tydzień.
Pozdrawiam, Renia
Awatar użytkownika
Maria_F
200p
200p
Od: 4 cze 2007, o 15:12

Post »

reniazt pisze:
Maria_F a ja tę lobelie zasiałam w tym roku pierwszy raz. Nie bardzo wiedziałam jak to zrobić. Teraz skoro mi podpowiedziałaś, to faktycznie kępkami będzie łatwiej. A może te pojedynczo pikowane będą dorodniejsze? Pociesz nas choć troszkę, bo my z Dorotką tak się natrudziłyśmy.

Będziemy z Gabrysią cierpliwie czekać.
Witajcie :D Reniu nie martw się. Ja też na początku tak robiłam. :D Pojedyncze sadzoneczki będą na pewno dorodniejsze. Posadzisz docelowo do skrzynek po dwie, trzy sadzoneczki i będzie dobrze. Ja w tym roku posiałam różne kolorki..ale coś słabo mi wschodzą. Mam je obecnie w szklarence..a na dworze wiadomo zimno.. i pewnie dlatego takie mizerniutkie są. Może słoneczko je wkrótce uzdrowi. Właśnie słucham prognoz..i ma być cieplutko...OBY!
Powodzenia
Awatar użytkownika
reniazt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu jestem ci bardzo wdzięczna za tę radę z pikowaniem lobelli. Dzisiaj przysiadłam i popikowałam resztę według twojej wskazówki - kępkami. Jestem cała szczęśliwa, że się prawie z nią uporałam. A spróbój delikatnie zasilić, może siewki ci się wzmocnią. Ja je po wzejściu zasilałam chyba ze dwa razy słabym roztworem nawozu dla roślin kwitnących. I widać było, że się wzmocniły. :lol:
Jeszcze raz wielkie dzięki na radę.
Pozdrawiam, Renia
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”