Cytrusy - uprawa i rozmnażanie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
szymon2020
50p
50p
Od: 20 lut 2008, o 13:29

Post »

Posiadam cytrynke, która ma około 5 lat, sadzona z pestki. Gdy oberwę gałązkę i ukorzenię ją to będę miał owoce na cytrynce?
Awatar użytkownika
weiner
500p
500p
Od: 18 mar 2008, o 18:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

nie, cytrusy w ten sposób nie zakwitają
Awatar użytkownika
wirtual24
200p
200p
Od: 17 sie 2007, o 08:37

Post »

szymon2020 pisze:Posiadam cytrynke, która ma około 5 lat, sadzona z pestki. Gdy oberwę gałązkę i ukorzenię ją to będę miał owoce na cytrynce?
Niestety, ale to nic nie da. Co innego gdybyś ukorzenił gałązkę z owocującej już rośliny - wtedy by zakwitła i ukorzeniona gałązka :)
Pozdrawiam, Marcin ;)
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

szymon2020 pisze:Posiadam cytrynke, która ma około 5 lat, sadzona z pestki. Gdy oberwę gałązkę i ukorzenię ją to będę miał owoce na cytrynce?
Zaszczep na niej gałązkę z owocującego cytrusa. :D
Awatar użytkownika
weiner
500p
500p

Post »

hmmm wiesz sądzę że chyba nie uda mu się :P jeśli ma takie pomysły <bez obrazy - też nie jestem ekspertem> :P
x-C-j
---

Post »

Spróbować może filip11 podawał gdzieś w cytrusach link do typowej strony o cytrusach jest tam o szczepieniu wystarczy poszukać, jak nie spróbuje to się nie nauczy. :D
szymon2020
50p
50p

Post »

Juz znalazłem poradnik o tym, ale to się robi od maja do połowy sierpnia, to muszę troche poczekać, ale zrobie na pewno.
Awatar użytkownika
weiner
500p
500p

Post »

to napisz nam (o ile będziesz pamiętał) jak ci się powiodło;)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

To ja też czekam na efekty. :lol:
Awatar użytkownika
Józef
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Dziś przyniosłem z piwnicy moją cytrynę..tak oto wygląda. Obrazek Obrazek
teraz zostanie potraktowana sekatorem i wypuści liście.
szymon2020
50p
50p

Post »

Józef pisze:Dziś przyniosłem z piwnicy moją cytrynę..tak oto wygląda. Obrazek Obrazek
teraz zostanie potraktowana sekatorem i wypuści liście.
Nie za późno na wyjmowanie z piwnicy? A w piwnicy jest ciemno to chyba źle powinno być ciemno? Moja kupiona na allegro około 1,5 miesiąca temu już ma małe owoce.
Awatar użytkownika
dukra13
200p
200p
Od: 23 sie 2007, o 22:30

Post »

Witam serdecznie.
Cytrusami zaineresowałam się 4 lata temu. Mam właśnie czteroletnią cytrynę skierniewicką i trzyletnią kalomondynkę. Z mojego doświadczenia wynika,ze nie są to rosliny trudne, wręcz przeciwnie bardzo żywotne roślinki. Najgorszy okres to aklimatyzacja do warunków naszego domu. Myślę,że najlepiej jest kupować wiosną i młode rośliny.
W tym roku chciałabym zaszczepić zraz kalamondyny na podkladce cytryny wysianej z pestki. Wypatrzyłam taką bidulkę u mojego brata, który chciał to wyrzucić.

To jest kilkuletni egzemplarz cytryny wysianej z pestki. To ma być podkładka. Wiem wygląda tragicznie i pokracznie, ale jest żywa.Troszkę ją podhoduję.
Proszę o radę jak ją przyciąc. To będzie pierwsze moje szczepienie.
Przeczytałam rady w naszymcytrusiku o oczkowaniu, jeśli ktoś ma inne stronki na ten temat :oops: to proszę. Obrazek
Awatar użytkownika
dukra13
200p
200p

Post »

Już w zimie marzyło mi się to szczepienie. Wysiałam w lutym grejfrut z myślą o hodawaniu na podkładkę.
A tu niespodzianka, nasionko jest wielozalązkowe, wyszły 2 roślinki z jednej pestki.
Pytanie nr. 1 - rozdzielać rosliny do osobnych doniczek?
nr.2 co to znaczy roslina hybrydowa
nr.3 która roślinka jest hybrydowa, a która szybciej zakwitnie
Jeszcze wczoraj nie śniło mi się o takich rzeczach :roll:
x-C-j
---

Post »

Ad.1 nie rozdzielaj sadzonek tego typu rośliny zakwitają czasami już w trzecim- czwartym roku i wydają owoce,
Ad.2 hybryda to krzyżówka z szczepienia owocującego pędu na owocującej podkładce,
Ad.3 szybciej zakwitają i owocują hybrydy czemu bo są szczepione - są jednak słabsze i mniej żywotne niż cytrus z nasiona wielozarodkowego lub szczepiony z owocującego na dzikiej podkładce uzyskanej z pestki jednozarodkowej. :D
Awatar użytkownika
dukra13
200p
200p

Post »

Dziękuję za odpowiedź.Miałam zamiar rozdzielać. A tak będzie dobrze, przynajmniej jedna doniczka mniej Obrazek
To jest ta roslinka :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”