Pozwolisz że jeszcze zapytam coś o hydro? U mnie w kwiaciarni nie ma takich doniczek ze wskaźnikiem, jak zapytałam to było wielkie zdziwienie
Moje doniczkowe królestwo
-
Misiaczka
- 500p

- Od: 10 mar 2011, o 16:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Moje doniczkowe królestwo
Cześć Iwono, narcyzy już bardzo urosły, czekamy na kwiatuszki
Pozwolisz że jeszcze zapytam coś o hydro? U mnie w kwiaciarni nie ma takich doniczek ze wskaźnikiem, jak zapytałam to było wielkie zdziwienie
. Sama sobie skombinowałam taką, posadziłam fikusa, ma się bardzo dobrze, nawet nie zwiądł pomimo przesadzenia. Bardzo mu rosną korzenie, które już wychodzą z pierwszej doniczki. Czy nic im nie będzie jak zaczną dotykać wody? boję się że zgniją 
-
aga111
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 9 sie 2011, o 12:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Iwonko.Fiołeczek śliczny , a narcyzy już wiosnę poczuły 
- -Iwona-
- -Moderator Forum-.

- Od: 4 lut 2011, o 13:22
Kasiu, Marylko narcyz to premiera w domu, zobaczymy co z tego będzie.
Jagoda hiacynty coś mi nie wychodziły, niby był kwiat ale jakiś taki wciśnięty w liście.
Misiaczka liście urosły ale do kwiatu daleko.
Zestawy do hydro możesz zamówić na hydroponika.pl, to Ci przyślą.
Normalnie w tych zestawach korzenie też są częściowo w wodzie. Ja swojego nie przestawiałam z ziemi, jako mała sadzonka wypuścił korzenie w wodzie i wtedy posadziłam w keramzyt. Polecam ten sposób. Poniżej zdjęcia mojego w hydro (widoczne przerośnięte korzenie).

Jeśli nie zostawiłaś drobinek ziemi w korzeniach to nic mu nie będzie, ja unikam przestawiania, lepiej i pewniej jest ukorzenić w wodzie. Ewentualnie można przestawiać młodziutkie rośliny, wtedy lepiej znoszą takie zmiany.
Aga dzięki.
Jagoda hiacynty coś mi nie wychodziły, niby był kwiat ale jakiś taki wciśnięty w liście.
Misiaczka liście urosły ale do kwiatu daleko.
Zestawy do hydro możesz zamówić na hydroponika.pl, to Ci przyślą.
Normalnie w tych zestawach korzenie też są częściowo w wodzie. Ja swojego nie przestawiałam z ziemi, jako mała sadzonka wypuścił korzenie w wodzie i wtedy posadziłam w keramzyt. Polecam ten sposób. Poniżej zdjęcia mojego w hydro (widoczne przerośnięte korzenie).

Jeśli nie zostawiłaś drobinek ziemi w korzeniach to nic mu nie będzie, ja unikam przestawiania, lepiej i pewniej jest ukorzenić w wodzie. Ewentualnie można przestawiać młodziutkie rośliny, wtedy lepiej znoszą takie zmiany.
Aga dzięki.
- rapunzel
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 26 lip 2011, o 18:49
Iwona kwiat wciśnięty w liście powstaje dlatego, że pęd nie był zaciemniony. Dlatego mój miał przez jakiś czas na sobie rolkę po papierze toaletowym. 
- mmaryla

- Od: 23 lut 2011, o 13:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To już wiem dla czego w zeszłym roku mój hiacynt zaczął kwitnąć tuż przy cebuli a nie gonił w górę
,
a dostałam go razem ze słoiczkiem przystosowanym do kwiatów cebulowych.
Jak przestanie lać deszcz, to pójdę gdzieś za cebulką Hiacynta, może w tym roku mi się uda......
a dostałam go razem ze słoiczkiem przystosowanym do kwiatów cebulowych.
Jak przestanie lać deszcz, to pójdę gdzieś za cebulką Hiacynta, może w tym roku mi się uda......
- rapunzel

mmarylo, nawet jak pędzisz hiacynta w wazonie, to konieczne jest coś, co go osłoni, dopóki całość nie ma co najmniej kilku centymetrów i pęd kwiatowy nie jest dobrze wyczuwalny. Ja wprawdzie swojego nie umiałam wyczuć, więc poczekałam, aż go zobaczę. 
- -Iwona-
- -Moderator Forum-.

Dzięki, ale chyba nie dam się skusić bo za miesiąc zaczynam budzić pacioreczniki i każde miejsce będzie bardzo potrzebne.
- rapunzel

Iwonko, trzeba przyznać, że kto jak kto, jak kto, ale ty w kwitnące jesteś tak bogata, że faktycznie te hiacynty możesz odpuścić.
Ja się zastanawiam poważnie, co zrobię z doniczkami z bulwami begonii, przyznam, że nie mam kompletnie miejsca na nie... 
- -Iwona-
- -Moderator Forum-.

Ja begonii już nie zostawiam z roku na rok, bo mizernie mi kwitły a te świeżo kupione cudownie.
- trzynastka

- Od: 8 paź 2009, o 18:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Odwiedzam, oglądam podziwiam Twoją różnorodność, bo sporo tego
śliczne zdrowe i kolorowe
miło by.ło pooglądać w ten pochmurny dzień 
- rapunzel

Ja kiedyś raz przezimowałam i faktycznie nie były aż tak spektakularne, jak nowe sadzonki, ale zawsze kilka złotych w kieszeni zostało.
Prawda jest taka, ze nie zaglądałam do nich od października, więc może martwię się na próżno o miejsce. 
- -Iwona-
- -Moderator Forum-.

trzynastka witam Cię i dziękuję. Zaglądaj, zaglądaj.
Jagoda niby taniej ale efekt mizerny, więc zwalniają miejsce tym co sobie lepiej u mnie radzą.
Jagoda niby taniej ale efekt mizerny, więc zwalniają miejsce tym co sobie lepiej u mnie radzą.
-
PATRYCJA87
- 30p - Uzależniam się...

- Od: 30 gru 2011, o 15:21
Gratuluję ślicznych kwiatów

Zapraszam
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=49695" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=49695" onclick="window.open(this.href);return false;
-
Misiaczka
- 500p

- Od: 10 mar 2011, o 16:51
Dziękuję Iwono bardzo mi pomogłaś , o to mi właśnie chodziło.
rapunzel coś o begoniach czytałam że mizerne kwitnienie z własnych bulw. Oto wiem od znajomej kwiaciarki że oni bulwy budzą już na początku lutego, wtedy rośnie zielenina, podlewają nawozem , hartują i do sprzedania.
Też bardzo lubię te kwiaty 
rapunzel coś o begoniach czytałam że mizerne kwitnienie z własnych bulw. Oto wiem od znajomej kwiaciarki że oni bulwy budzą już na początku lutego, wtedy rośnie zielenina, podlewają nawozem , hartują i do sprzedania.
- rapunzel

Misiaczko, ja tez planuję już na początku lutego je sadzić