Świąteczne drzewko/Choinka w doniczce
Re: Choinka.
Wytyczne dla choinek ciętych ...
1. Zakupić dobry pojemnik na choinkę / pojemność min.7 litrów, metalowy wkład ze śrubami do mocowania choinki w pojemniku / ...
2. Przygotować kamienie lub tłuczeń w celu stabilizacji choinki w pojemniku ...
3. Zakupić choinkę / nie trzeba patrzeć na księżyc / ...
4. Codziennie uzupełniać wodę w pojemniku ...
5. Pamiętać o wodzie dla choinki ...
1. Zakupić dobry pojemnik na choinkę / pojemność min.7 litrów, metalowy wkład ze śrubami do mocowania choinki w pojemniku / ...
2. Przygotować kamienie lub tłuczeń w celu stabilizacji choinki w pojemniku ...
3. Zakupić choinkę / nie trzeba patrzeć na księżyc / ...
4. Codziennie uzupełniać wodę w pojemniku ...
5. Pamiętać o wodzie dla choinki ...
Tomek
Re: Choinka.
Nigdy drzewko wykopane i przebywające w domu przez okres świąt nie będzie tak ładne jak rosnące na działce cały czas. Mam takie drzewko przyjęło się ale jest dużo mniejsze i luki w koronie, pozdrawiam Antoni
"Nie wymagaj od innych tego, czego sam nigdy byś nie zrobił"
pozdrawiam!!!!
pozdrawiam!!!!
Czy choinka po świętach może się przyjąć do ogrodu?
Witam, mam pytanie, czy kupiona przeze mnie choinka w doniczce z korzeniami (ok. 2 metry wysoka), ma szansę przetrwać i przyjąć się w ogrodzie? Jeżeli tak, to może ktoś wie jak z nią postępować po świętach? Wsadzać od razu, czy czekać do wiosny, a może po prostu pozostawić w donicy, żeby sobie w niej rosła? Z góry dziękuje za wszelkie sugestie. 

Re: Czy choinka po świętach może się przyjąć do ogrodu?
W, nie do
Ilu litrowa doniczka?

Ilu litrowa doniczka?
w doniczce zostało mało z systemu korzeniowego, jeśli będzie poniżej zera to nie ma co sadzić, wtedy warto poczekać do wiosny, przygotować dobrze stanowisko a po posadzeniu trzeba by podlać co jakiś czas i... może się przyjmie
Co roku widzę tu i tam na osiedlu że jednak jakiś bożonarodzeniowe drzewka z pojemników się przyjmują więc warto spróbować!!!

Co roku widzę tu i tam na osiedlu że jednak jakiś bożonarodzeniowe drzewka z pojemników się przyjmują więc warto spróbować!!!
Pozdrawiam
Już pisano na ten temat, sprawdź http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... +donicz%2A
Będzie ciężko. Zależy, czy tak duże drzewko rosło od sadzonki w pojemniku. Czy zostało wykopane z gruntu i wsadzone do doniczki w niedawnej przeszłości.
Proponuję pilnować wilgotności podłoża. Jeśli choinka była prowadzona od początku w pojemniku jest duże prawdopodobieństwo przyjęcia się drzewka w ogrodzie.
Z wkopaniem do gruntu trzeba poczekać do wiosny.
Po spełnieniu swojej świątecznej roli trzeba przenieść roślinę do chłodniejszego pomieszczenia.
Proponuję pilnować wilgotności podłoża. Jeśli choinka była prowadzona od początku w pojemniku jest duże prawdopodobieństwo przyjęcia się drzewka w ogrodzie.
Z wkopaniem do gruntu trzeba poczekać do wiosny.
Po spełnieniu swojej świątecznej roli trzeba przenieść roślinę do chłodniejszego pomieszczenia.
- esony1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
2 metrowa choinka w doniczce ? a jak wielka jest ta donica - bo jeżeli nie za duża to prawdopodobnie korzenie wyrąbane i z ziemią wciśnięte do doniczki - raczej marne szanse ale spróbować zawsze można, zaraz po świętach przenieś w chłodne miejsce aby nie dopuścić do zbyt szybkiej wegetacji a wiosną do ogrodu.... powodzenia... 
aha ... nie zasusz bryły korzeniowej ...

aha ... nie zasusz bryły korzeniowej ...
pozdrawiam
Edyta
Edyta
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Często sprzedawcy wykopują takiego świerka miesiąc przed świętami, wkładają do doniczki i sprzedają niby dobrze ukorzeniony w donicy
Najlepiej sprawdzić to tak, że wyciągasz go z donicy i jeśli korzenie nie są zbite i ziemia się rozsypie, to znaczy, że dopiero co wykopany z gruntu

Najlepiej sprawdzić to tak, że wyciągasz go z donicy i jeśli korzenie nie są zbite i ziemia się rozsypie, to znaczy, że dopiero co wykopany z gruntu

Nie trzeba nawet wyciągać z donicy.Jeżeli od spodu nie ma korzonków, a na wierzchu nie ma mchu, porostów, tylko wilgotna, grudowata, żółtawa glina, którą upaćkane są dolne gałązki, to na pewno kopany i ma obcięte korzenie.A im większy tym bardziej to prawdopodobne.
A tak na marginesie, jeżeli ma docelowo rosnąc w ogrodzie, to wolałabym kupić i posadzić taki 'niezmęczony' świętowaniem w ciepłym domu.2 w 1 nie zawsze się opłaca.
A tak na marginesie, jeżeli ma docelowo rosnąc w ogrodzie, to wolałabym kupić i posadzić taki 'niezmęczony' świętowaniem w ciepłym domu.2 w 1 nie zawsze się opłaca.
słuszna uwaga powyżej
nawet bez wyciągania jeśli się oglądnie będzie widać co jest grane, a przy okazji zastosuje uwagi za kilka dni jak będę kupować choineczkę w pojemniku. 

Pozdrawiam
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi i link do kolejnej stony!
wnioskuję z tego, co przeczytałem, że szansę mam 50/50
spróbuję, może się uda. Donica faktycznie jest duża, co (przyznam się bez bicia) mnie trochę zdenerwowało, bo mój dyżurny stolik choinkowy jest za mały, żeby ją na nim postawić:) Jadalnia, w której choinka będzie, jest chłodnym pomieszczeniem, a i po świętach jest gdzie ją przetransportować, chłodna weranda przynajmniej się ożywi troszku przez choinkę 
Będę próbować

Będę próbować

Mi cztery lata temu,udało się z jodłą koreańską.W tym roku kupiliśmy jodłę kalifornijską,może tez się uda. 

Kupiłam jodłę kaukaską w doniczce, zamiast świerku...po świętach przeniosę do chłodnego garażu... też mam zamiar na wiosnę posadzić w ogrodzie, może się przyjmie. Drzewko jest małe nie zwróciłam uwagi w jakim stanie są korzenie.
Sosny wiem że się przyjmują...znajoma wypraktykowała, ma już kilka w ogrodzie poświątecznych drzewek.
Sosny wiem że się przyjmują...znajoma wypraktykowała, ma już kilka w ogrodzie poświątecznych drzewek.
-
- 1000p
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
6 lat temu na święta kupiłam w donicy 1,5m świerka srebrnego, na wiosnę posadziłam w ogrodzie i dziś cieszy oko 3 m piękny, zdrowy okaz. W trzecim roku uprawy w gruncie zasechł mu czubek, ale poradziłam sobie odpowiednio doginając jedną z gałązek i o dziwo eksperyment udał się wspaniale. Dziś trudno odnależć miejsce, gdzie była doginana gałązka . Pozdrawiam.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim