Sukulenty, ale nie kaktusy - Akwelan_2009

Zablokowany
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Sukulenty, ale nie kaktusy.

Post »

- c.d.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

- fotka nie "pokazuje" wysokości rośliny matecznej H. nigra, chciałem pokazać ilość młodych przyrostów:

Obrazek

Obrazek
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
chaveiro
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2011, o 17:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam Haworthie bardzo ładne aż chce się mieć takie w kolekcji,
pozdrawiam Mariusz
Witam w kolekcji kaktusów i sukulentów - mój wątek
Mariusz "Chaveiro"
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mieczysławie - gratuluję pięknych roślin! ;:138

H. arachnoidea oraz H. cymbiformis variegata są tu moimi faworytkami ale inne wcale nie gorsze. :)
Moje arachnoidea wszystkie nieco inaczej wyglądają - mają więcej włosków i zagięte ku górze liście.

Mam nadzieję, że przetrwają zimę bez szkody dla zdrowia i urody. :wink:
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Henryku, dziękuję za odwiedziny i miły wpis. Haworsja na pierwszej fotce miała takie "karbowane włoski" o których piszesz, ale jak pisałem jest naprawdę po ciężkich przejściach, aż sam się dziwię że udało mi się ją odratować - może w przyszłym sezonie już wróci do swojego pierwotnego wyglądu i na listkach wyrosną ładne kędziorki :). Druga haworsja jest jeszcze młodą sadzonką i też liczę na przyszły sezon wegetacyjny, że też urosną jej ładne długie loczki.
Mieczysław
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

Mieczysławie masz piękną kolekcję Hawortia.
Roślinki śliczne i zadbane,a rekonwlestentka pod Twoją opieka na pewno da radę i wyrośnie na piękną roślinkę ;:108 :D
Awatar użytkownika
theoria_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sie 2010, o 00:54
Kontakt:

Post »

Ja nie wiem co się wyprawia na tym forum :!: Czemu nikt nie uprzedza ludzi o słabych nerwach i wątłych portfelach, że za chwilę nastąpi prezentacja nieziemskich piękności :?: Czuję się dotknięta... Ta sprawa powinna trafić do administracji... :lol:
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

Masz racje ;:108 jestem za :D
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W haworsjach zastój, "przygotowują" się do przetrwania zbliżających się najkrótszych dni, pozostałe sukulenty na moim parapecie okiennym też czekają na wiosnę i na pierwszą wiosenną porcję wody. Podczas przenoszenia roślin z balkonu na wewnętrzny parapet z adromischusów "udało" mi się :cry: przez przypadek oderwać kilka - trzy listki. Szkoda było wyrzucić, wsadziłem do podłoża i po kilkunastu tygodniach, dochowałem się takiego widoku:

Obrazek
Mieczysław
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10

Post »

Nie wiem jak Ty to robisz, ale moje listki rożnych Adromischus tkwią w podłożu od trzech miesięcy - zaglądałam - mają ładne korzonki - ale o odrostach jeszcze nie ma mowy :(
Oglądając Twoje piękne okazy haworcji zadziwiłam się nad nazwą H. resendeana - nie żebym wszystkie rozumy zjadła i znała już wszystkie haworcje, ale jestem wzrokowcem, od kilkunastu miesięcy intensywnie "grzebię" w sieci w kolekcjach haworcji i rzadko się już zdarza nazwa, której wcześniej nie widziałam - tę nazwę, jak u Ciebie, widziałam jeszcze tylko u Krzysztofa/chromata. Ale tak sobie popatrzyłam na Twój okaz i przypomniałam sobie gdzie takie widziałam - to synonim H.coarctata var. coarctata! Ufff :wink:
Awatar użytkownika
semper
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2011, o 10:12

Post »

Witaj Mieczyslawie.

Biegam po forum głównie w poszukiwaniu tematów rojnikowych.U Ciebie znalazłem ich sporo.Bardzo Mi się podobają. Skalniak wspaniały.Mój dopiero w budowie.Będę zaglądał.
Pozdrawiam! ,Jurek z górek ;)
Moje górki
Rojnikowisko i nie tylko
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

to synonim H.coarctata var. coarctata
Ja kiedyś wyczytałem, że to jest x H. nigra. Bardziej mi pasuje z wyglądu.
Też posiadam. :wink:
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
maryjan13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2010, o 22:57

Post »

Haworsje i inne sukulenty Mieczysławie masz rzeczywiście ładne,szczególnie te mało pospolite.
Ja jednak wolę kaktusy,ale tu też nie wszystkie rodzaje.
Marian - pozdrawiam i zapraszam.
Kwiaty kaktusów cz.1, cz.2, cz.3
Kilka roślin
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

"semper", Marian - dziękuję za odwiedziny w wątku i miłe dla mnie do czytania wpisy :) .
Marian - jak kaktusy też bardzo lubię, jednak z racji ograniczonego miejsca, które mogę poświęcić dla roślin, muszę zadowolić się tylko tymi, którym mogę zapewnić minimalne warunki do egzystencji.

Beato, Henryku - haworsja o której toczy się dyskusja była zakupiona jako Haworthia cv nigra. Po wypowiedzi Krzysztofa w moim wątku (str 20) na temat tej rośliny, przyjąłem i opisałem ją zgodnie z podpowiedzią Krzysztofa:
chromat pisze:Cześć, kilka stron wcześniej Henryk cytował mnie zanim się tu pojawiłem :wink:
To co ma jako H. cv nigra to Haworthia resendiana, naturalna hybryda coarctaty
Tak jest to Haworthia resendiana syn. resendeana naturalna hybryda coarctaty i prawdopodobnie H.nigra.
http://www.desert-tropicals.com/Plants/ ... diana.html
http://public.fotki.com/Grootscholten/p ... diana.html
A tak wygląda moja (stare foto)
http://4.bp.blogspot.com/__BnGgLGF7SA/S ... ndiana.jpg
Ktoś, kiedy nazrywał co chciał w RPA zanim zaczęło obowiązywać CITES, kontrola granic itd. Pewnie w latach 80'tych :lol: Obecnie nie jest to uznawane jako samodzielny gatunek przez Bayer'a i Breuer'a. Zapewne by nazewnictwo brzmiało Haworthia sp. (numer polowy). Nie mniej jednak w kolekcjach występuje pod nazwą Haworthia resendiana syn. resendeana i na potrzeby swoje ta nazwa jest prawidłowa bo innej nie ma, z adnotacją że jest to hybryda.
Mam zbyt małą wiedzę teoretyczną i praktyczną, dlatego jestem bardzo wdzięczny Forumowiczom, szczególnie Henrykowi i Krzysztofowi, że pomogli mi nadać prawidłowe nazwy moich roślin. Zbieram te rośliny ze względu na ich urodę, oraz dlatego że nie lubią nadopiekuńczości.
Mieczysław
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10

Post »

Ładne podsumowanie: ja ...że to H. coarctata, Henryk...że to H. nigra, a Krzyszto...że to prawdopodobnie mieszaniec ich obu!
Ten przykład trochę mnie zmartwił, bo zakładając, że źródła z których czerpał Krzysztof są dobre, takie ujęcie przeczy temu co znalazłam na mojej ulubionej i zwykle niezawodnej stronie z synonimami sukulentów - prowadzonej przez Kew Garden http://www.theplantlist.org/tpl/record/kew-277381 - tam to wspomniany w moim poprzednim wpisie synonim H. coarctata var. coarctata...ale czy to ostatecznie takie ważne: po wielu miesiącach "prowadzenia dochodzeń" ad. synonimiki i ja coraz bardziej zaczynam się skłaniać do skupiania się li tylko na urodzie okazów - bez takiej silnej presji, jak się one ostatecznie poprawnie nazywają - a jeszcze do niedawna nie dawało mi to spokoju :wink: .
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

Choć na sałatach za bardzo się nie znam to jednak ostrzegałbym w pochopnym używaniu słowa synonim i na pewno nie stawiałbym znaku równości między taksonami, które gdzieś, na jakiejś stronie podane są jako synonimy. Tylko jakieś 5% nazw wrzucanych do jednego worka oznacza dokładnie te same rośliny. Pozostałe 95% "synonimów" to roślinki inne, których różnice na dzień dzisiejszy są na tyle małe, że nie załapały się na rozróżnienie na poziomie innego gatunku. Ale to wcale nie oznacza, że są to identyczne roślinki, które muszą wyglądać identycznie i nie mają prawa do rozróżnienia ich na innym poziomie niż gatunek (np. ssp., var., forma itp.).
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”