Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.5

Post »

Mam tylko kilka metrów do przejścia, aby zrobić zdjęcia-i nie wyjdę, bo zimno :evil: Podziwiam zapał :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Izuniu. Podziwiam kolekcję orlików. Udało Ci się zebrać sporo odmian. Moje zostały ma starej działce, ale tu już nie mam na nie miejsca. Będę podziwiać u innych. :D
Niektóre róże terminatorki potrafią nie zgubić liści. Mam kilka takich, które rok temu mimo przeprowadzki, zostały z liśćmi do wiosny.Takimi to tylko się cieszyć, gdyż wygląda, że ich nawet nie trzeba by kopczykować. Ja jednak na wszelki wypadek trochę okrywam, choć róż z zielonymi liśćmi jeszcze mam sporo.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

tu.ja pisze: Obrazek
- barwinek większy w towarzystwie żurawki
Ładna zielona kaskada z pędów barwinka - tez mam ta odmianę ale w tym sezonie wyjątkowo mocno przycinałam dla zagęszczenia.
Czy on Ci trochę wymarza bo jak widać rośnie wyżej gruntu w tym kręgu ala studni ?
Kolekcja orlików wspaniała - kiedy Ty to wszystko zdobyłaś, rewelacyjny jest ten pełny w błękitnym kolorze.
Awatar użytkownika
AnowiB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2010, o 14:18

Post »

A ja co roku planuję sobie kupić orliki i zawsze o nich zapominam.... ;:223 a one są takie piękne...
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Izka liliowce zetnij na wysokość 20 cm i gumką ściągnij w kucyk.
Stożek wzrostu będzie dobrze chroniony wtedy i jeśli to nowa roślina możesz okryć butelką po mineralce bez dna z odkręconą nakrętką.
A jeśli starszy egzemplarz to nic więcej nie musisz robić.
Liście pozostawione na roślinie do wiosny i tak przemarzną do podstawy, więc będzie musiała wypuścić je na nowo.
A w starych liściach mogą przezimować zarodniki grzybów i infekować nowe wiosną.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Halinko miło mi słyszeć, że się skusiłaś na cebulowe zakupy. Na pewno ucieszą Cię wiosną. Co do sensacji: to u mnie na działkach mimo upływu lat wciąż większość się dziwi moim poczynaniom. W zasadzie od października do kwietnia to martwy sezon i mało kto chodzi tam. Poza mną jeszcze tylko kilka osób. Cebulowe wiosenne uwielbiam wręcz. Najczęściej utykam je jesienią gdzie popadnie, a potem wiosną mam wiele niespodzianek ;:224
Ewuniu jesteś chyba zmarźlakiem...A co będzie zimą?
Witaj Krysiu-Ado! Dawno Cię nie było. Mam nadzieję, że z kolanem lepiej. Zaraz zajrzę co słychać we Wrocku. Teraz masz działeczkę zaplanowaną od a do z. Rozumiem, że nie na wszystko jest na niej miejsce. Chociaż...orliki nie potrzebują go wiele. Lubią półcień. Pomyśl...Róże wszystkie dostały u mnie kopczyki, bo tu jest znacznie dłuższa i mroźniejsza zima niż bym sobie życzyła. Do Wrocławia nawet nie ma porównania. Włókniny chyba jednak żadna nie dostanie. A co tam...Niech sobie radzą. I tak co roku wiosną muszę przycinać dość nisko. Oprócz kilku miniatur wszystkie już jedną zimę u mnie przeżyły.
Krysiu dotychczas barwinek rósł przy tym kręgu. Dopiero w tym roku posadziłam go u góry. On rośnie jak szalony. Kilka razy w sezonie go przycinałam. Nie ma żadnych problemów z zimowaniem, nawet jak przemarznie to wypuści od korzeni. Na siewki orlików możesz u mnie liczyć. Na nasiona też ;:196
Iwonko ja mam podobnie z kilkoma innymi roślinami. Dopiero gdy zobaczę u kogoś to mnie "skręca" :lol: Mogę podesłać nasion żebyś nie musiała już pamiętać ;:108
Grażynko jesteś niezastąpiona! Wielkie dzięki! ;:196

Ogrodnicze chyba można już omijać z czystym sumieniem, więc wybrałam się do księgarni. Zrobiłam sobie spóźnione Mikołajki i kupiłam 2 pozycje ogrodnicze.
Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ta druga pozycja szczególnie ciekawa.
Możesz coś więcej o niej napisać ?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko - druga tzn. kalendarz? To już kolejny rok jak go kupuję. Jest świetnie napisany. Każdy miesiąc to osobny rozdział. Są określone dni niebieskie i brązowe, co kiedy powinno się robić itp. Sporo fotek. Porad praktycznych. Zawsze po zakupie czytam go od deski do deski. A potem co miesiąc dla przypomnienia każdy kolejny rozdział.
Książkę tylko przejrzałam przy zakupie i wzięłam ją ze względu na autora. Myślę jednak, że to będzie pouczająca lektura.

A może coś z wiosny... Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

No faktycznie ciekawie się zapowiada.
Muszę poszukać u siebie.
Grażyna.
kogro-linki
Siberia
---
Od: 5 lut 2010, o 10:01

Post »

Czuksanowa kupowałam latami, książkę o tulipanach też :-) Ale zniechęciłam się do kalendarzy biodynamicznych, kiedy się okazało, że różne pozycje mocno się od siebie różnią :;230 W który kalendarz wierzyć?

Ten piękny zwis zielony to zwykły barwinek większy czy jakaś jego odmiana? Bo ja go mam i szukam na niego sposobu... bezskutecznie!
Elektra cudna :-)
Awatar użytkownika
Orania
500p
500p
Od: 23 sty 2008, o 02:51

Post »

Tujko, czy Twój barwinek większy zakwitł?
Ogród nad Oranią
Z miłością do Ogrodu - Orania
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

witaj Izo.... ja tak cichutko zapytam ....czy mogłabym kupic od Ciebie siewki orlików ;:180

chodzi mi o błękitnego i rózowego, zauroczyły mnie ;:167
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zimą szybko przebiegam do pracy i z powrotem, a potem od razu palę w piecu :D Natomiast luty to już dla mnie niekoniecznie zima. Zaczynam spacery po ogrodzie, jeśli nadejdzie odwilż, a z parapetów gonię koty, które siedzą najchętniej w doniczkach z wysianymi roślinami :D Co do kalendarzy-też się przekonałam, że w każdym coś innego. Czasem korzystam z podpowiedzi sąsiadki. Upatrzyła sobie jeden, z którego korzysta, więc czasem mnie informuje, co warto zrobić. Mam raczej ambiwalentny stosunek do tego, więc korzystam albo nie. To tak jak moje bardzo inteligentne koty-kiedy je wołam, przychodzą albo nie :D Chyba, że do miseczki...
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam miłe Panie!
Grażynko jeśli nie znajdziesz u siebie to zawsze jest możliwość przez internet. W zeszłym roku tak kupowałam. Są też roczniki archiwalne.
Siberio barwinek najzwyklejszy chyba, bo dość ekspansywny. Zwisając nie ma takiej możliwości by ukorzeniać się co kawałek ;:224 . Poza tym chodziło mi też o to by przysłonić ten beton. Jeśli dobrze przezimuje tam, to dosadzę mu też kuzyna o liściach białoobrzeżonych. W kalendarze niebardzo wierzę, ale kupuję i czytam. Podobnie jak horoskopy :;230 Electra to mój tegoroczny nabytek i chyba jedna z najładniejszych żurawek.
Oranio barwinek ten kwitnie mi regularnie. Gdy "pętał się" po ziemi w tym rogu to niespecjalnie były widoczne te kwiatki choć są całkiem spore. Teraz będą lepiej wyeksponowane. Jeszcze w listopadzie pokazał kilka kwiatków.
Obrazek - zdj. z 11.11.11r
Keetee - różowego i kilka innych kupiłam w tym roku i nie mam pewności czy się rozsiał, bo ja mu nie pomagałam. Mogę Ci obiecać nasiona z nich jeśli reflektujesz. Tylko przypomnij się wiosną.
Ewuniu powinnaś mieszkać bliżej zachodniej granicy - tam cieplej ;:196 . W lutym i ja szukam wiosny gdzie się da chociaż w zasadzie lubię zimę albo przynajmniej nie mogę powiedzieć, że jej nie lubię. A co do kalendarzy to raczej kupuję je dla przyjemności czytania i z tęsknoty do grzebania w ziemi niż po to by stosować się do tych wszystkich terminów. A te p.Witolda czyta się z przyjemnością.

Obrazek - kolejny barwinek większy

Pozostając w błękitnej tonacji:
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niebiesko się u Ciebie zrobiło :D Przeglądałam zdjęcia i spostrzegłam, że mam zdjęcia tylko tego niebieskiego hiacynta hiszpańskiego, a mam przecież jeszcze biały i różowy. Obiecuję sobie, że w przyszłym roku nadrobię :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”