Pieczarki - uprawa amatorska

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p
Od: 10 sty 2011, o 14:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pieczarki - uprawa amatorska

Post »

Kasia
Mam podobne odczucia.. i ten aromat... i to uczucie "przestańcie rosnąć bo już się przejadły.." :;230

:;230 :;230 :;230
od sierpnia jadę po kostki... i dojechać nie mogę ;:224
Chyba się wiosną skusze znów na kosteczkę..a może 2... :)
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
Kasencja

Post »

A ja właśnie zamówiłam ;:109.
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p
Od: 5 sty 2010, o 21:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kaśka!! a co Ty to masz w tym awatarze ??
z karpiem się całujesz ?? :-O , to takie pożegnanie przed świętami ? :D
A to nie podpada pod jakieś molestowanie ?? :;230

a ja w przyszłym tygodniu jadę, już tez dzwoniłem :)
dzisiaj sąsiedzie mnie w pieczary zaopatrzyli, :) oczywiście już obrane hihihihi
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Kasencja

Post »

weteran pisze:z karpiem się całujesz ?? :-O , to takie pożegnanie przed świętami ? :D
Hahahaha, można i tak to nazwać :lol: .
Awatar użytkownika
sledzik1102
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 1 gru 2011, o 21:39

Post »

Witam,
i ja postanowiłem uprawiać amatorsko na własne potrzeby pieczarki. Przez 10 dni zwilżałem gazete na kostce, potem okryłem torfem (ok 4cm) i po kolejnych 10 dniach pieknie mi przerósł cały torf grzybnią. Od początku miałem kostkę w domu w temp ok. 21-22 stopnie, temp podłoża 25-26stopni, wilgotność 85-90 %. Podlewanie zacząłem na drugi dzień od okrycia torfem i podlewałem wodą w ilości 0,3L na kostkę przez kolejne 6 dni. Teraz w poniedziałek wyniosłem kostke do piwnicy gdzie temperatura waha się w granicach 13-14 stopni a temp podłoża spadła do 17 stopni, wilgotnośc w piwnicy to 70%. Minęły już 4 dni od tego gwałtownego szoku a ja jeszcze nie zauważyłem by formowały sie pieczarki-dlaczego? Jest jeszcze za wcześnie na to i poczekać jeszcze z tydzień czy jest za zimno w piwnicy że tak wyhamowały?? Do momentu wyniesienia kostki do piwnicy wszystko wyglądał znakomicie-wręcz książkowo :) Jedyne czego nie zrobilem wg instrukcji to nie zczesałem okrywy przed szokiem. Czy po szoku należy podlać uprawę czy też woda wcześniej wlana do okrywy powinna wystarczyć do zawiązania sie owocników i ich wzrostu?
W poniedziałek w domu rozpocząłem też uprawę z drugą kostką i czekam na jakieś sugestie by efekt końcowy był conajmniej taki jak u Was.
Pozdrawiam
Pozdrawiam :)
Krzysiek
skrócona instrukcja amatorskiej uprawy pieczarek: http://wklej.to/HUX4d" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
bodi
100p
100p
Od: 22 lis 2011, o 08:15

Post »

Pierwszy większy zbiór 2.40 kg , ale zebrałem dopiero te większe za 1-2 dni wykręcę resztę z pierwszego rzutu - będzie tego myślę ,że z dwa razy więcej około 5 kg - to jest z dwóch kostek.

A co do Twoich pytań sledzik1102 to myślę ,że niepotrzebnie po zakupie kostki trzymasz ją w domu, a temp. podłoża do 26 stopni to troszkę za dużo -za 3-4 dni powinieneś widzieć już małe białe kuleczki na wierzchu torfu, a może to być też... z 2-3 dni później bo mogły przeżyć troszkę "szok termiczny" bo to około 10 C różnicy między domem ,a teraz piwnicą.
Ja cały czas miałem kostki w piwnicy w temperaturze 11-15 C w zależności od temperatury na zewnątrz budynku i jak widać rosą ładnie,po 16 dniach ładnie ziemia zakwitła , a po kolejnych 14 dniach były już maleńkie pieczarki.....

sledzik1102 - może tą druga kostkę daj od razu do piwnicy zamiast trzymać w mieszkaniu , eksperymentować możesz ...bo i tak na jednej i na drugiej wyrosną ładne pieczarki ...tylko ewentualnie sprawdziłbyś , które szybciej -czy tez bezpośrednio w piwnicy ....czy te i w mieszkaniu i w piwnicy :lol:

W garnku....

Obrazek Obrazek

Reszta czeka na zbiór ;:138
Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam-Bogusław
"Pan pomidor wlazł na tyczkę I przedrzeźnia ogrodniczkę.
Jak Pan może,Panie pomidorze?!"
J. Brzechwa
Awatar użytkownika
sledzik1102
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

bodi dzięki za rady, druga kostkę okryłem dziś torfem i chyba spróbuję wynieść ją do piwnicy ale to za 2-3 dni jak zacznie grzybnia wrastać w okrywe. Ta pierwsza kostka posypała się jakby kulkami od styropianu na prawie całej powierzchni :) wystarczyło troszke cierpliwości. Jak dobrze pójdzie to zapowiada się że będę miał rzut na całej powierzchni kostki tyle tych małych kuleczek jest na wierzchu ze wygląda to jak w fachowej pieczarkarni :). Podlewanie rozpocząć jak kapelusze będą miały 8-10mm średnicy czy później????
Pozdrawiam
Krzysiek
skrócona instrukcja amatorskiej uprawy pieczarek: http://wklej.to/HUX4d" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
bodi
100p
100p

Post »

Podlewa się codziennie teraz (ja spryskiwałem) ...po ok. 0.3-0.4 l ....na kostkę ....przyjemnych zbiorów za 4-6 dni ...jak będziesz mógł to rzuć fotkę pzdr
Pozdrawiam-Bogusław
J. Brzechwa
Kasencja

Post »

Uprawa rozpoczęta, czekam na efekty ;:108 .
Awatar użytkownika
bodi
100p
100p

Post »

Druga tura zbiorów rozpoczęta po ponad tygodniu od zakończenia 1 wysypu.... Obrazek
Pozdrawiam-Bogusław
J. Brzechwa
Awatar użytkownika
sledzik1102
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Obrazek
Obrazek
Witam, zdjęcia zrobione w weekend, teraz troszkę wszystko podrosło.
Troszkę łuszczą się kapelusze pieczarek-od czego to może być?? za mało wody??
Pozdrawiam
Krzysiek
Awatar użytkownika
bodi
100p
100p

Post »

Ładne ...a co do łuszczenia -to za bardzo nie wiem , u mnie na kilku pierwszych pieczarkach też się lekko łuszczyła skórka, ale później już nie, ale to nie zmienia faktu ,że są jadalne i smaczne ;:36
No to na Święta będziesz miał grzybów , że ho ho! :D

Oto moje grzybki czekające na 2 zbiór 1 i 2 kostka :D Obrazek Obrazek
Pozdrawiam-Bogusław
J. Brzechwa
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Bodi Jaką masz temperaturę w tej piwnicy.
Bo ja mam problem, ale nigdzie nie mam temp.powyżej 18-19 stopni.
Czy w pomieszczeniu gdzie jest na pewno powyżej 10 stopni,
bo przechodzi tam przewód kominowy, one urosną :?:

Dostałam kostkę pieczarek i nie chciałabym, żeby się zmarnowały :oops:
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
bodi
100p
100p

Post »

U mnie jest temperatura tak od 12 C do ok. 15 C ....jak masz temperaturę ponad 10 C ...może troszkę wolniej ale bez problemu ci urosną i nic Ci się nie zmarnuje :D
Pozdrawiam-Bogusław
J. Brzechwa
Kasencja

Post »

Ja swoje pieczarki trzymam w piwnicy, temperatura na teraz to dokładnie 13,5 stopnia :) .
Myślę, że będzie ok.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”