Moje królestwo- uczta dla oczu i balsam ...na wszelkie zło .

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje królestwo- uczta dla oczu i balsam ...na wszelkie zło .

Post »

Jagódko,czego ty nie masz w swoim ogrodzie,ale widok takiej magnolii musi być oszałamiający.Pamiętam jak stałam z rozdziawioną gębą u Szmita przy każdej kwitnącej,a ma ich tam multum gatunków.Moja jest maleńka i nie wiem czy doczekam kwitnienia.Moja diabolo kupiona w tym roku, może w przyszłym już mi zakwitnie?Pierwiosnki masz ze swojego siewu?
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Justynko , urdzik , to maleńka bylina , która ma przepiękne kwiatki w kształcie parasolek . Kwitnie wczesną wiosną , w okresie , gdy tęsknimy po zimie do pierwszych kwiatów . Nie jest problemowy , rośnie u mnie razem z przylaszczkami , zawilcami gajowymi i cyklamenami oraz z pierwiosnkami x pubescens . Podsypuję go dolomitem . Warto go mieć w ogrodzie .
Dziękuję za odwiedzinki ;:196 .
Gosiu , pierwiosnki omszone dostałam na wymianę , a resztę z zakupów . Magnolia u mnie rośnie już ponad czterdzieści lat .
Pęcherznica ' Diabolo ' szybko rośnie i łatwo się ją ukorzenia .
Awatar użytkownika
Wendy
200p
200p
Od: 26 gru 2010, o 19:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Oj, tak, Jagódko, potwierdzam każde słowo o urdziku :D Przepiękny - to mało powiedziane. Cudo o maleńkim wzroście! Twój ma odcień lila? Mój chyba z nutką granatu.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Jagódko zainteresowała mnie bardzo kolkwicja, napisz ile lat trzeba czekać aby zakwitła i czy to prawda, że kwitnie obficie i bardzo długo. Od dawna o niej myslę, ale jeszcze tu w moim ogrodniczym na ten krzak nie trafiłam, bo pewno już by rósł w moim ogrodzie.
Wiesz tymi zdjęciami nasyciłam oczy, teraz zastanawiam się czy jest jakiś kwiat, którego nie masz w swojej kolekcji. Fioletowe liliowce śliczne. Jak nazywają się drobne kwiatuszki niebiesko- lawendowe, które pięknie robią tło wśród tulipanów.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wendy , witaj w moim ogrodzie :wit . Być może zależy to od aparatu , kątu padania światła i wielu innych parametrów .
Co by nie powiedzieć Soldanella carpatica cudną jest ;:108 .

Dorotko , moja kolkwicja ma chyba z 16 lat i jest potężnym krzaczorem . Kwitnie obficie , a czas utrzymywania się kwiatów zależny jest od warunków cieplnych . Jeżeli jest bardzo ciepło , to szybciej przekwita i opadające kwiaty tworzą u jej stóp różowy dywan . Generalnie od pączka do opadnięcia rozwiniętych kwiatów ten czas trwa około dwóch tygodni .
Niebieskie kwiatuszki pomiędzy tulipanami i innymi cebulowymi , to floks kanadyjski , przepięknie pachnący , szybko się rozrasta , tworząc kobierce .
Dziękuję za miłe słowa , powiem więcej , cieszę się , że mogłam moimi fotkami wspomnieniowymi sprawić Tobie przyjemność ;:196 .
jola z izer
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 9 paź 2010, o 15:40

Post »

Ależ bogactwo ... form i odcieni. A mnie poza wieloma ... zainteresował ten kosmos czarny. Masz może nasiona :)
Jeszcze kilka razy trzeba przejrzeć tę kolekcję, żeby sobie utrwalić i ... wybrać :tan
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55

Post »

Jagódka ale cuda pokazujesz.Co wejdę do ciebie to piękniejsze rośliny.Liliowce lilie bajeczne ja chcę jeszcze i jeszcze w ten smutny czas.
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Joluś , nie zbierałam nasion z kosmosu czekoladowego . Muszę zajrzeć , bo może są na zaschniętych kwiatkach ;:108 . Przeglądaj do woli , sporządż listę , a potem ..pojedziemy z tym koksem na wiosnę ;:224 .

Gosiu , jeszcze zostało trochę w fioletach , różach i czerwieni . Jak nie będę jutro robić pierogów , to wstawię .

Dziękuję ;:196 .
jola z izer
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 9 paź 2010, o 15:40

Post »

Już się cieszę, że pojedziemy ;:65 . z tym koksem, znaczy ... jakiś TIR trzeba będzie zamówić :;230 :;230 :;230 No bo jeszcze będą kolekcje w innych kolorach :roll:
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Piękne cudeńka...na liliowce nie mogę się napatrzeć, zwłaszcza ten w kolorze lila. :roll: Lilie oczywiście także jak i cała reszta. ;:138.Zaciekawił mnie ten urdzik..pierwsze u ciebie widzę. Mała roślinka a jakże urodziwa. ;:63
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No tak , fuksje , oleander , ketmie syryjskie , psianka Rantonetta , coś jeszcze może wpadnie , czego nie pokazywałam , że nie wspomnę o roślinach ozdobnych z liści . Joluś , no kto wie , kto wie , czy TIR wystarczy :;230 ?

Zeniu , dziękuję ;:196 . Wszak i u Ciebie wiele roślin wartych grzechu ;:108 .
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

Jagódko, gdzieś pisałaś o tych pierwiosnkach, które mają w ofercie bracia D. No otóż to...mają je w ofercie :wink: Czyli gdzieś tam na meteczniku może rosną, ale tak do kupienia to wcale ich nie ma...I tak jest z wieloma roślinami...Ale wiesz, możemy się tam przed wyprawą do Krzywaczki za tymi pierwiosnkami zakręcić, tylko daj bliżej wiosny znać, co by Cię interesowało...
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Martuś , ja nawet pisałam e-maila do jednego z nich , chyba Andrzeja . I owszem , odpowiedział mi , że niestety , bardzo mu przykro i takie tam tele- fere- kukuryku :;230 , ale nie prowadzą sprzedaży wysyłkowej i należy szukać w centrach ogrodniczych .
Przypomnę się wiosną , a patrzyłaś na ich ofertę Primuli vulgaris , jak i pozostałych , w odmianach ?
Ja szukałam kontaktu nawet na stronach angielskich , niemieckich .
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Przypomniało mi się, ze kiedyś podczas wycieczki nad Morskie Oko zachwyciło mnie takie maleństwo. Nawet zrobiłam fotkę.
Teraz wiem, co mnie zachwyciło.
Wykasuję :wink:
Poszukam go na nizinach :wink:
Obrazek
Czy mogę się uśmiechnąć o nasionko :?: czekoladowego kosmosu :)
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie kasuj , niech się pyszni , taki naturalny , niczym nie zmącony ( nawożony ) jest EKO ;:108 .
Jak znajdę , bo raczej jutro , teraz za ciemno szukać w czarną noc czekoladowych nasionek :;230 .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”