Moje królestwo- uczta dla oczu i balsam ...na wszelkie zło .
- malgocha1960
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moje królestwo- uczta dla oczu i balsam ...na wszelkie zło .
Jagódko,czego ty nie masz w swoim ogrodzie,ale widok takiej magnolii musi być oszałamiający.Pamiętam jak stałam z rozdziawioną gębą u Szmita przy każdej kwitnącej,a ma ich tam multum gatunków.Moja jest maleńka i nie wiem czy doczekam kwitnienia.Moja diabolo kupiona w tym roku, może w przyszłym już mi zakwitnie?Pierwiosnki masz ze swojego siewu?
- Jagodka
- Od: 24 sty 2011, o 22:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Justynko , urdzik , to maleńka bylina , która ma przepiękne kwiatki w kształcie parasolek . Kwitnie wczesną wiosną , w okresie , gdy tęsknimy po zimie do pierwszych kwiatów . Nie jest problemowy , rośnie u mnie razem z przylaszczkami , zawilcami gajowymi i cyklamenami oraz z pierwiosnkami x pubescens . Podsypuję go dolomitem . Warto go mieć w ogrodzie .
Dziękuję za odwiedzinki
.
Gosiu , pierwiosnki omszone dostałam na wymianę , a resztę z zakupów . Magnolia u mnie rośnie już ponad czterdzieści lat .
Pęcherznica ' Diabolo ' szybko rośnie i łatwo się ją ukorzenia .
Dziękuję za odwiedzinki

Gosiu , pierwiosnki omszone dostałam na wymianę , a resztę z zakupów . Magnolia u mnie rośnie już ponad czterdzieści lat .
Pęcherznica ' Diabolo ' szybko rośnie i łatwo się ją ukorzenia .
Pozdrawiam i zapraszam serdecznie na wirtualny spacer - Jagódka
Spis moich wątków Wątek aktualny- część 6
Wątek sprzedażowy Moje tęsknoty ...malowane czesanką , pisane piórem ...
Oj, tak, Jagódko, potwierdzam każde słowo o urdziku
Przepiękny - to mało powiedziane. Cudo o maleńkim wzroście! Twój ma odcień lila? Mój chyba z nutką granatu.

- korzo_m
- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jagódko zainteresowała mnie bardzo kolkwicja, napisz ile lat trzeba czekać aby zakwitła i czy to prawda, że kwitnie obficie i bardzo długo. Od dawna o niej myslę, ale jeszcze tu w moim ogrodniczym na ten krzak nie trafiłam, bo pewno już by rósł w moim ogrodzie.
Wiesz tymi zdjęciami nasyciłam oczy, teraz zastanawiam się czy jest jakiś kwiat, którego nie masz w swojej kolekcji. Fioletowe liliowce śliczne. Jak nazywają się drobne kwiatuszki niebiesko- lawendowe, które pięknie robią tło wśród tulipanów.
Wiesz tymi zdjęciami nasyciłam oczy, teraz zastanawiam się czy jest jakiś kwiat, którego nie masz w swojej kolekcji. Fioletowe liliowce śliczne. Jak nazywają się drobne kwiatuszki niebiesko- lawendowe, które pięknie robią tło wśród tulipanów.
- Jagodka
Wendy , witaj w moim ogrodzie
. Być może zależy to od aparatu , kątu padania światła i wielu innych parametrów .
Co by nie powiedzieć Soldanella carpatica cudną jest
.
Dorotko , moja kolkwicja ma chyba z 16 lat i jest potężnym krzaczorem . Kwitnie obficie , a czas utrzymywania się kwiatów zależny jest od warunków cieplnych . Jeżeli jest bardzo ciepło , to szybciej przekwita i opadające kwiaty tworzą u jej stóp różowy dywan . Generalnie od pączka do opadnięcia rozwiniętych kwiatów ten czas trwa około dwóch tygodni .
Niebieskie kwiatuszki pomiędzy tulipanami i innymi cebulowymi , to floks kanadyjski , przepięknie pachnący , szybko się rozrasta , tworząc kobierce .
Dziękuję za miłe słowa , powiem więcej , cieszę się , że mogłam moimi fotkami wspomnieniowymi sprawić Tobie przyjemność
.

Co by nie powiedzieć Soldanella carpatica cudną jest

Dorotko , moja kolkwicja ma chyba z 16 lat i jest potężnym krzaczorem . Kwitnie obficie , a czas utrzymywania się kwiatów zależny jest od warunków cieplnych . Jeżeli jest bardzo ciepło , to szybciej przekwita i opadające kwiaty tworzą u jej stóp różowy dywan . Generalnie od pączka do opadnięcia rozwiniętych kwiatów ten czas trwa około dwóch tygodni .
Niebieskie kwiatuszki pomiędzy tulipanami i innymi cebulowymi , to floks kanadyjski , przepięknie pachnący , szybko się rozrasta , tworząc kobierce .
Dziękuję za miłe słowa , powiem więcej , cieszę się , że mogłam moimi fotkami wspomnieniowymi sprawić Tobie przyjemność

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 9 paź 2010, o 15:40
Ależ bogactwo ... form i odcieni. A mnie poza wieloma ... zainteresował ten kosmos czarny. Masz może nasiona
Jeszcze kilka razy trzeba przejrzeć tę kolekcję, żeby sobie utrwalić i ... wybrać

Jeszcze kilka razy trzeba przejrzeć tę kolekcję, żeby sobie utrwalić i ... wybrać

- gosia07
- Od: 1 gru 2009, o 20:55
Jagódka ale cuda pokazujesz.Co wejdę do ciebie to piękniejsze rośliny.Liliowce lilie bajeczne ja chcę jeszcze i jeszcze w ten smutny czas.
- Jagodka
Joluś , nie zbierałam nasion z kosmosu czekoladowego . Muszę zajrzeć , bo może są na zaschniętych kwiatkach
. Przeglądaj do woli , sporządż listę , a potem ..pojedziemy z tym koksem na wiosnę
.
Gosiu , jeszcze zostało trochę w fioletach , różach i czerwieni . Jak nie będę jutro robić pierogów , to wstawię .
Dziękuję
.

Gosiu , jeszcze zostało trochę w fioletach , różach i czerwieni . Jak nie będę jutro robić pierogów , to wstawię .
Dziękuję

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 9 paź 2010, o 15:40
Już się cieszę, że pojedziemy
. z tym koksem, znaczy ... jakiś TIR trzeba będzie zamówić
No bo jeszcze będą kolekcje w innych kolorach 

- Zenia
- Od: 6 wrz 2007, o 20:35
Piękne cudeńka...na liliowce nie mogę się napatrzeć, zwłaszcza ten w kolorze lila.
Lilie oczywiście także jak i cała reszta.
.Zaciekawił mnie ten urdzik..pierwsze u ciebie widzę. Mała roślinka a jakże urodziwa. 

- Jagodka
No tak , fuksje , oleander , ketmie syryjskie , psianka Rantonetta , coś jeszcze może wpadnie , czego nie pokazywałam , że nie wspomnę o roślinach ozdobnych z liści . Joluś , no kto wie , kto wie , czy TIR wystarczy
?
Zeniu , dziękuję
. Wszak i u Ciebie wiele roślin wartych grzechu
.

Zeniu , dziękuję

Jagódko, gdzieś pisałaś o tych pierwiosnkach, które mają w ofercie bracia D. No otóż to...mają je w ofercie
Czyli gdzieś tam na meteczniku może rosną, ale tak do kupienia to wcale ich nie ma...I tak jest z wieloma roślinami...Ale wiesz, możemy się tam przed wyprawą do Krzywaczki za tymi pierwiosnkami zakręcić, tylko daj bliżej wiosny znać, co by Cię interesowało...

- Jagodka
Martuś , ja nawet pisałam e-maila do jednego z nich , chyba Andrzeja . I owszem , odpowiedział mi , że niestety , bardzo mu przykro i takie tam tele- fere- kukuryku
, ale nie prowadzą sprzedaży wysyłkowej i należy szukać w centrach ogrodniczych .
Przypomnę się wiosną , a patrzyłaś na ich ofertę Primuli vulgaris , jak i pozostałych , w odmianach ?
Ja szukałam kontaktu nawet na stronach angielskich , niemieckich .

Przypomnę się wiosną , a patrzyłaś na ich ofertę Primuli vulgaris , jak i pozostałych , w odmianach ?
Ja szukałam kontaktu nawet na stronach angielskich , niemieckich .
- klarysa
- Od: 11 mar 2011, o 17:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Przypomniało mi się, ze kiedyś podczas wycieczki nad Morskie Oko zachwyciło mnie takie maleństwo. Nawet zrobiłam fotkę.
Teraz wiem, co mnie zachwyciło.
Wykasuję
Poszukam go na nizinach

Czy mogę się uśmiechnąć o nasionko
czekoladowego kosmosu 
Teraz wiem, co mnie zachwyciło.
Wykasuję

Poszukam go na nizinach

Czy mogę się uśmiechnąć o nasionko

Justyna
Moje wątki W rozczochranym..., aktualna cz. 7 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje "wyczyny'...
Za miedzą...i troszkę dalej.
Moje wątki W rozczochranym..., aktualna cz. 7 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje "wyczyny'...

- Jagodka
Nie kasuj , niech się pyszni , taki naturalny , niczym nie zmącony ( nawożony ) jest EKO
.
Jak znajdę , bo raczej jutro , teraz za ciemno szukać w czarną noc czekoladowych nasionek
.

Jak znajdę , bo raczej jutro , teraz za ciemno szukać w czarną noc czekoladowych nasionek