
Apetycznie u Anpio7
- Lorrie
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3726
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: dolnośląskie
- Kontakt:
Re: Apetycznie u Anpio7
Sałateczkę na koszmarne zimowe wieczory
Będę ją wcinać oglądając po raz n-ty zdjęcia z letniego ogrodu





Re: Szybkie ciasto ze śliwkami (owocami)
Zaniedbywałam ostatnio to wspaniałe forum
, ale wiadomo jak to w wakacje i szczyt działkowania
Teraz na pewno znajdzie się więcej czasu na odwiedzinki i wpisy, więc nadrabiam zaległości
Pozdrawiam smakowicie wszystkich forumowych degustatorów
Ania
W zeszły weekend upiekłam z poniższego przepisu czekoladowe ciasto z gruszkami - wyśmienite
Dodałam do poniższych proporcji 3 łyżki kakao, odrobinę mleka, a gruszki pokroiłam w 8 i tak wyłożyłam wieszch ciasta
Zdjęć niestety brak, bo ... wszystko wylądowało w brzuszkach gości.


Teraz na pewno znajdzie się więcej czasu na odwiedzinki i wpisy, więc nadrabiam zaległości

Pozdrawiam smakowicie wszystkich forumowych degustatorów

W zeszły weekend upiekłam z poniższego przepisu czekoladowe ciasto z gruszkami - wyśmienite

Dodałam do poniższych proporcji 3 łyżki kakao, odrobinę mleka, a gruszki pokroiłam w 8 i tak wyłożyłam wieszch ciasta

Zdjęć niestety brak, bo ... wszystko wylądowało w brzuszkach gości.


Anpio7 pisze:Właśnie upiekłam moje niezawodne i przepyszne ciacho -
POLECAM ze szczerego serca,
to taki mój zamiennik zamiast ciasta drożdżowego, z którym jestem na bakier![]()
Szybkie ciasto ze śliwkami
Lub z innymi owocami np.: rabarbarem, jabłkami itp.
Składniki
- 250 g margaryny
200 g cukru
100 g mąki krupczatki
200 g mąki pszennej
4 żółtka
4 białka
3 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
700 g śliwek węgierek lub podobnej do węgierek dużej odmiany
Margarynę utrzeć z cukrem na sztywny biały puch, dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, śmietanę, na końcu ubitą na sztywno pianę z białek, ale bez ostatnich dwóch - trzech łyżek: będą potrzebne do polewy.
Gęste ciasto wylać na średnią tortownicę, poukładać połówki śliwek skórkami do dołu, kilka śliwek po przekrawać na ćwiartki wzdłuż i powciskać w wolne miejsca między już poukładanymi owocami - te wpadną do ciasta na dół. Piec w 180 stopniach około 1 godziny. Po wyjęciu, lekko ciepłe posmarować resztą piany ubitą na sztywno z 2 łyżkami cukru. Bardziej leniwi mogą po prostu posypać ciasto cukrem pudrem.
Doskonałe na ciepło i na zimno. Poza tym nie pracochłonne.
Połączenie mąki tortowej oraz krupczatki korzystnie wpływa na konsystencję ciasta, podkreślająca jego ziarnistość.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Tym razem zastosowałam moją nową mniejszą tortownice o śr. 24 i dla tego ciasto wyszło takie wysokie,
celowo tak zrobiłam, bo mam dziś miłe spotkanko z teściami, a teściu uwielbia takie wysokie ciasta,
więc czemu by nie sprawić mu dodatkowej przyjemność![]()
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
- nina1611
- 500p
- Posty: 821
- Od: 27 mar 2011, o 13:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: opolskie
Re: Apetycznie u Anpio7
znam ten przepis na sałatkę z buraków i papryki
i mogę w 100% potwierdzić że sałatka jest pyszna!!!
ja robie z 6kg buraków i 2 kg papryki:)

i mogę w 100% potwierdzić że sałatka jest pyszna!!!
ja robie z 6kg buraków i 2 kg papryki:)
- Lorrie
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3726
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: dolnośląskie
- Kontakt:
Re: Apetycznie u Anpio7
Mi wyszło 8 słoiczków tych buraczków 

Wafle
Cieszę się, że sałatka się spodobała.
U mnie dziś z ostatnich już buraczków ugotowałam barszcz ukraiński
- wyszedł pyszny,
szczególnie, że od jakiegoś czasu chodziła za mną fasola, a może w weekend zrobię fasolkę po bretońsku.
póki co znalazłam dla mnie nie znany przepis - więc muszę go tu zapisać :
Zajadam właśnie budyń czekoladowy 
U mnie dziś z ostatnich już buraczków ugotowałam barszcz ukraiński

szczególnie, że od jakiegoś czasu chodziła za mną fasola, a może w weekend zrobię fasolkę po bretońsku.
póki co znalazłam dla mnie nie znany przepis - więc muszę go tu zapisać :
Kaja pisze:Wyszło bardzo smaczne.
Puszka mleka słodzonego- u mnie gotowana 2,5 godziny,ale można kupić gotową
200 g masła-na przyszłość raczej dam mniej,lub część zastąpię rozpuszczoną gorzką czekoladą
2 szklanki mleka w proszku
Zmiksować masło z karmelem i dodawać mleko w proszku cały czas miksując.
Posmarować wafle,obciążyć i konsumować po kawałeczku,bo bardzo słodkie i kaloryczne.


"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Rafaello z krakersami - pychota !!!
Jako że jesień zawitała na całego, więc muszę sobie troszkę posłodzić życie i robie:
RAFAELLO
1/2 l mleka,
2 czubate łyżki maki ziemniaczanej,
2 płaskie łyżki maki pszennej,
1 mały cukier waniliowy,
1 szklanka cukru,
paczka krakersów,
kostka margaryny, - można dać mniej, albo wcale -wersja dietetyczna
25 dag wiórek kokosowych
Mąkę rozmieszać w 1/2 szklanki mleka, wlać do gotującego się mleka z cukrami, ugotować budyń.
Wystudzić, utrzeć z margaryną i 20 dag wiórek.
Wyłożyć blachę folią aluminiową, wyłożyć połowę krakersów, połowę masy, znów krakersy i reszta masy.
Posypać resztą wiórek, wklepać łyżką.
Zostawić na noc w lodówce.
Niektórzy dodają do budyniu adwocata. Ja dodałam do kazdej porcji po jednym migdale, przed podaniem.
Ciasto najlepiej smakuje podawane w temperaturze pokojowej. Polecam!!!


-- Wt 01 lis 2011 18:37 --
Szarlotka sypana z bułką tartą
składniki
1 kg kwaśnych jabłek (najlepsza szara reneta lub antonówki)
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 szklanka tartej bułki
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżeczki cynamonu
1 cukier waniliowy (10 g)
10 dag rodzynek
20 dag masła
dowolne lody w dowolnych ilościach
sposób przygotowania
Mąkę, tartą bułkę i proszek do pieczenia wymieszać widelcem, do zmieszanych produktów sypkich dodaję połowę cukru - drugą odkładam na bok. Połowę tej suchej masy wysypać na wysmarowaną masłem blaszkę.
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić ćwiartki w plasterki, układać warstwami na sypkiej masie.Każdą warstwę jabłek posypywać cynamonem, cukrem waniliowym i rodzynkami, dobrze ugniatając.
Po rozłożeniu wszystkich jabłek posypuję je drugą częścią sypką do której dopiero teraz dosypuję pozostały cukier, a na wierzchu ułożyć pokrojone w plastry masło.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C.
Piec ok. 50 minut.
Po wyjęciu lekko przestudzić, pokroić w blaszce na kawałki, delikatnie (!) przekładać na talerzyk, przy każdej porcji położyć gałki lodów (klasycznie powinny być to lody waniliowe).
Oczywiście, można szarlotkę podawać również na zimno.
ale mi słodko 

RAFAELLO
1/2 l mleka,
2 czubate łyżki maki ziemniaczanej,
2 płaskie łyżki maki pszennej,
1 mały cukier waniliowy,
1 szklanka cukru,
paczka krakersów,
kostka margaryny, - można dać mniej, albo wcale -wersja dietetyczna
25 dag wiórek kokosowych
Mąkę rozmieszać w 1/2 szklanki mleka, wlać do gotującego się mleka z cukrami, ugotować budyń.
Wystudzić, utrzeć z margaryną i 20 dag wiórek.
Wyłożyć blachę folią aluminiową, wyłożyć połowę krakersów, połowę masy, znów krakersy i reszta masy.
Posypać resztą wiórek, wklepać łyżką.
Zostawić na noc w lodówce.
Niektórzy dodają do budyniu adwocata. Ja dodałam do kazdej porcji po jednym migdale, przed podaniem.
Ciasto najlepiej smakuje podawane w temperaturze pokojowej. Polecam!!!


-- Wt 01 lis 2011 18:37 --
Szarlotka sypana z bułką tartą
składniki
1 kg kwaśnych jabłek (najlepsza szara reneta lub antonówki)
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 szklanka tartej bułki
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżeczki cynamonu
1 cukier waniliowy (10 g)
10 dag rodzynek
20 dag masła
dowolne lody w dowolnych ilościach
sposób przygotowania
Mąkę, tartą bułkę i proszek do pieczenia wymieszać widelcem, do zmieszanych produktów sypkich dodaję połowę cukru - drugą odkładam na bok. Połowę tej suchej masy wysypać na wysmarowaną masłem blaszkę.
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić ćwiartki w plasterki, układać warstwami na sypkiej masie.Każdą warstwę jabłek posypywać cynamonem, cukrem waniliowym i rodzynkami, dobrze ugniatając.
Po rozłożeniu wszystkich jabłek posypuję je drugą częścią sypką do której dopiero teraz dosypuję pozostały cukier, a na wierzchu ułożyć pokrojone w plastry masło.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C.
Piec ok. 50 minut.
Po wyjęciu lekko przestudzić, pokroić w blaszce na kawałki, delikatnie (!) przekładać na talerzyk, przy każdej porcji położyć gałki lodów (klasycznie powinny być to lody waniliowe).
Oczywiście, można szarlotkę podawać również na zimno.


"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Pomoc.pl
Wzieło mnie na harytatywność - przejżałam strony internetowe i ustawiłam sobie jako stronę główną
http://www.poomoc.pl/
http://www.poomoc.pl/

"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Izaura - sernik (PRL)

Rozglądam sie za dawnymi (PRL) Przepisami i znalazłam:
Izaura
Składniki
Ciasto:
1,5 szkl mąki 1,5 szkl cukru
3 łyżki kakao 1 Kasia
3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy
4 jajka
Masa serowa:
50-70 dag sera białego 4 jajka
1 szkl cukru ? Kasia
Sposób przygotowania
Kasia, cukier, kakao oraz cukier waniliowy podlać pięcioma łyżkami wody i gotować
5 minut. Po ostudzeniu dodać 4 żółtka
i wymieszać na jednolitą masę. Odlać ? szkl masy. Do reszty dodać mąkę, proszek do pieczenia i pianę z białek. Wlać ciasto do formy. Ser zemleć, połączyć z pozostałymi składnikami, utrzeć na gładką masę i wyłożyć na ciasto. Piec 60 minut, 180*C.
Po upieczeniu polać pozostawioną masą i posypać wiórkami kokosowymi
Znacie??? a może robicie jakoś inaczej ?

"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Apetycznie u Anpio7
Aniu znamy i bardzo lubimy
Robię tak jak ty....ale już dawno nie robiłam i przypomniałaś mi o nim 


Re: Apetycznie u Anpio7
Bijemy rekord. 12 grudnia - dzień forumowicza - logujemy się o 20.00
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
- tralaluszy
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3302
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Raczek
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3475
- Od: 31 mar 2007, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Elbląg
Re: Apetycznie u Anpio7
Hmm... a co z tymi,którzy pracują na drugą zmianę?
Ja np.do 20.00,w domu będę dopiero ok.20.30

Ja np.do 20.00,w domu będę dopiero ok.20.30
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7
- krzysztofkhn
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2020
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Apetycznie u Anpio7
Bijemy rekord. 12 grudnia - dzień forumowicza - logujemy się o 20.00
To oczywiste !
Z pracy też można się zalogować !
To oczywiste !
Z pracy też można się zalogować !
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.