Ogródek AGNESS- wspomnienia

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek AGNESS- wspomnienia

Post »

Majeczko ;:196

Edziu ja lilijki mogę oglądać bez końca :roll: :lol: gdzie na nie trafię, to zawsze nazwy jakichś nowych piękności trafiąją zapisane do zeszytu z chciejstwami :lol:
Również bardzo pozdrawiam :wit

Halinko bardzo się cieszę, ze widok moich liliowych wspomnień sprawił ci przyjemność. Ja też bardzo je lubię :D

Misiu .....no właśnie te zębate paskudy......one tak rozrabiają w ogrodach, czasami po roślinkach pozostaje tylko wspomnienie......mam nadzieję, ze do twoich się nie dobiorą, że w przyszłym sezonie będziesz mogła napawać sie urodą lilijek w swoim ogródku :D

Jagódko ;:196 Piękne marzenia i na pewno pomalutku będą zrealizowane :D Nasze ogrody mają to do siebie , że wciąż się zmieniają 8-) :lol: .....więc cebulowe pewnie rozwędrują po ogródku, a powstanie miejsce na wymarzone nasadzenia :D
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ciągle myślę o tym , że jednak mam mało bylin , na rabatach cebulowych , by zapełniły pustki po ich przekwitnięciu .

Wykopię tulipany , bo słabiej kwitną , jak i inne , bo coś za duże zagęszczenie .
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagódko cebulowe są przepiękne, ale faktycznie później po przekwitnięciu nie prezentują się ciekawie, a w końcu zostają puste placki.......i rzeczywiście najlepszym na to lekarstwem są bylinki, które rozrastając się zakrywają te puste miejsca......u mnie jak większa kępa cebulowych i bylinki nie są w stanie jej zasłonić to wysiewam tam jednoroczna.....aksamitki, lobelię, lub sadzę niecierpki...

Ostatnie już lilijki....

ŚW ANTONIEGO
Obrazek

Obrazek

TRESOR
Obrazek

Obrazek

TRYUMPHATOR
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03

Post »

.Miałam ' Antka ' , poskrzypka liliowa go uwielbiała , walczyłam z nią - rozgniatając - bleeee ;:14 . A ten ' Kochaś ' tak się odwdzięczył za moją opiekę , że poszedł w siną dal :;230
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aga, tylko kiwam głową z podziwem... cudne masz te lilie... kolor Tresora powalający! ;:167
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

Pięknie, pięknie ;:63 Moze sie odważę i kilka moich nienazwanych pokażę :oops:
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Agnieszko cudne wszystkie , ale mnie najbardziej podoba się ta lilia

Obrazek

Kiedyś denerwowały mnie te badyle po przekwitniętych liliach , teraz się przyzwyczaiłam i nie zwracam uwagi na to. w tym czasie jest jeszcze tyle pięknych rabat w ogrodzie .

Genia :wit
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Aguś,do jakiej wysokości dorosła ci lilia św.Antoniego?Ja kupiłam na rynu 3 szt,a wszystkie okazały się zwykłe pomarańczowe.Teraz dokupiłam jesienią w ogrodniczym i ciekawa jestem jaki widok odsłoni na nią wiosna?
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagódko , moje lilie św Antoniego są takie....zwykłe, pojedyncze.....ale u sąsiadki aż sie napatrzeć nie mogę, tam to jest kępa....ma ponad metr długości i około pół metra szerokości.....dosłownie wygląda jak krzaczor....nie mam pojęcia ile cebul posadziła, i jak dług rosną....ale widok zjawiskowy. U mnie na szczęście poskrzypki niewiele, jakieś pojedyncze egzemplarze....

Agunia dzięki ;:196 Tresor naprawdę widoczny z daleka, wspaniale wybija kolorem z zieloności otaczających go krzewów :D

Joluś pewnie, ze pokazuj, z wielką przyjemnością obejrzę, lilie mogę podziwiać bez końca....a czy nazwane, czy nie jakie to ma znaczenie.....ważne, ze piękne :D

Geniu Szeherezada jest naprawdę przepiękna, taka egzotyczna i strojna....całkowicie zasługuje na swoje imię :D
Ja też staram się nie zwracać uwagi na badyle, ale one na szczęście są bardzo długo ładne i zielone, tak, że fajnie wtapiają sie w sąsiadującą zieleń....gorzej z tulipanami.....te to już naprawdę szpecą.

Małgosiu, nigdy nie zastanawiałam sie nad wysokością lilii, ale myślę, że miały tak około 120-130 cm....
Siberia
---
Od: 5 lut 2010, o 10:01

Post »

Małgosiu, jeśli Twoja lilia nie wyrosła jeszcze, tzn., że to znów nie jest ta.
Lilie świętego Antoniego i Józefa ;-) mają przed zimą kopkę zielonych listków na pędzie.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

Tyle jest tych lilii, ale jednak świętego Antoniego ma w sobie coś wyjątkowego...a jakie fajne stworzonko na niej sfotografowałaś :-) Ciekawe, co to za zapylacz :-)
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
FRAGOLA
1000p
1000p
Od: 4 cze 2010, o 09:34

Post »

Mnie lilia św.Antoniego przypomina lata młodości i chyba dlatego jest taka wyjątkowa :wink:
FRAGO-linki
w 'powężowym'
Pozdrawiam-Grazia
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

W mojej parafii jest taka fajna coroczna tradycja, iż 13 czerwca dzieci przychodzą do kościoła z lilią św. Antoniego.
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Siberko, kiedyż zawsze te listki wychodzące jesienią bardzo mnie dziwiły :lol: Muszę swoje lilijki wykopać i posadzić w jedną kępę, bo są porozrzucane po ogrodzie, jedna tu i inne tam ....ale na to muszę poczekać do lata....

Stokrotko ja lilie św Antoniego i Lilium Regale darzę największym sentymentem. Sadziła je moje mama i to są pierwsze lilie w moim ogródku....są ,, od zawsze,, :lol:
Bzyczka niestety nie rozpoznaję, jest ich sporo w ogródku i bardzo często zaglądają do tarasowców :D

Grażynko to jak jak u mnie 8-) :lol:

Halinko, to naprawdę fajna tradycja, ależ musi pachnieć w kościele :D
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

A ja kiedyś miałam cały rząd lilii św. Antoniego i wszystkie w ciągu 3 lat pożarły mi ślimaki. :twisted:
Teraz już boję się je sadzić, ale chyba wiosną kupię i posadzę znów w wiaderko.
Ich płatki zanurzone w oleju dają olejek leczniczy, pod wpływem którego goją się najgorsze rany.
No i ten odurzający zapach ...... ;:224
Grażyna.
kogro-linki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”