Moje działkowo- parapetowe królestwo.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje działkowo- parapetowe królestwo.

Post »

:wit Zeniu . Przepiękne wspomnienia liliowe , gloriozowe , a i grudnik w bieli , niczym aksamitna panienka przepiękny ;:108 .
W wolnej chwili przejrzę Twój wątek od początku ;:196 . Już mi się podoba ... ;:224 , a co dopiero , gdy zobaczę resztę :tan .
Odpowiem Ci też w sprawie szlumbergery , z własnego doświadczenia . Mam już u siebie trzeci rok tę roślinę . Latem stoi na dworze / balkonie , ale nie w pełnym slońcu , zapominam nawet o niej . Jest sporadycznie podlewana , raz , na jakiś czas - to jej odpoczynek . Właśnie, aby zakwitła potrzebuje tzw. zastoju w podlewaniu , przynajmniej na trzy miesiące .

W końcu września została przeniesiona do domu , bo ukazały się pąki . Stała na parapecie , wtedy zaczęłam ją poić , nawet nie dając nic nawozu i przepięknie kwitła .
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Witajcie Justyno, Stasiu, Elizo...cieszę się że i wam podoba się moja glorioza. Posiada ona kłącza które rosną u mnie w donicy na tarasie. Jesienią przestaję podlewać i wstawiam z donicą do piwnicy. Na przedwiośniu kłącza wyciągam, zmieniam ziemię i zaczyna rosnąć w domku. Jak tylko pogoda na to pozwoli ląduje na działce. :heja .

Lucynko...witaj. ;:196 . Jeśli można o ten deszczyk prosić, to jeszcze poproszę. ;:108 . Pada codziennie ale po troszku. Na razie obaw przelania nie ma.. :;230 . Wczoraj byłam na działce, jest dużo lepiej. Jednak pod iglakami ciągle sucho... ;:223

Witaj Wandziu...cieszę się że zajrzałaś. :tan .Większość liliowców mam od niedawna. Także się nimi zaraziłam i także chciała bym jeszcze ich więcej. ;:224

Ewuniu..moje lilie od wielu lat rosły na jednej dla nich przeznaczonej rabacie. Sukcesywnie dokupywałam i na ową rabatkę dosadzałam nie zważając na kolor. W tym roku jesienią uznałam że najwyższa pora aby je przesadzić bo zrobiło się zbyt ciasno.. ;:108 . Co do twojego zapytania o kolory...w większości po samej cebuli nie poznam jaki to kolor. Tak więc sadziłam w nowe miejsce jak szło. :;230 . Po drugie, mnie akurat tak odpowiada. Za dużo jest odmian i kolorów abym miała każdej oddzielne szykować miejsce.

Ago, agucha432, Sylwia...Dzięki za odwiedziny..cieszę się że się podoba . ;:196

Witaj Gosiu...cieszę się że odwiedziłaś mój wątek. Co do ciemierników..zobaczysz, ani się obejrzysz a twoje zakwitną. Także mam kilka co jeszcze nigdy nie kwitły i także niecierpliwie czekam na ich kwitnienie. Nawet nie wiem jak będą kwitły. ;:224

Jagódko...dzięki za podpowiedzi w sprawie szlumbergery. Zastosuję się do twoich wskazówek, w przyszłym roku wywiozę ją na działkę i zrobię tak jak radzisz. Jak nie poskutkuje to się rozstaniemy. :wink:

Wczoraj na chwilkę zajrzałam na działkę. Moja ciemiernikowa ciekawość została zaspokojona, ale nie zadowolona. Miałam nadzieję że zielony w pełnym rozkwicie, tymczasem on dalej w pączkach. ;:223
Obrazek
Ten dalej kwitnie.
Obrazek

Cyklamen Purpurowy nawet o tej porze ładne ma ulistnienie i nawet się rozrósł.
Obrazek

Latem kwitł tak.
Obrazek

I moje różyczki.
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zeniu, zastanawiam się, jak to jest z tymi cyklamenami na działce. W doniczce nie wolno ich podlewać od góry, bo grozi to gniciem, a przecież na tej działce deszcz pada. Zresztą jak rosną w naturze nawet pod drzewami, to przecież tez na nie napada, ja tego nie rozumiem. :?
Awatar użytkownika
ARABELLA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2009, o 16:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Hej Zeniu :wit Ciemierniki ślicznie kwitną i róże mają piękne kolorki już niedługo wiosna to będziemy podziwiać więcej kolorków :)
Awatar użytkownika
Jatra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 22:01
Kontakt:

Post »

[quote="

Moja piękność..Glorioza.
Obrazek

Obrazek

Obrazek[/quote]

Pierwszy raz widzę taka piękność na oczy :shock: :shock:
majorowa
500p
500p
Od: 7 cze 2011, o 09:56

Post »

Możesz zdradzić gdzie kupowałaś cyklameny ? Ja już trzy razy kupowałam i trzy razy mi zgniły . Można się załamać , zwłaszcza że kupowałam w trzech różnych sklepach . Piękne ciemierniki a cyklameny jak już tak się przystosowały to zaraz będziesz miała ich łąkę ;:224 zazdroszczę :oops:
Pozdrawiam cieplutko ;:167

Oto mój... Mały rozsadnik
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Jagódko...te cyklameny ogrodowe mają najwidoczniej zupełnie inne wymagania niż domowe. Nie są tak delikatne. Gdzie ja na działce bym się bawiła i podlewała od dołu..ja tylko z węża, po liściach jak popadnie. :;230

Lucynko...jakie tam niedługo wiosna. :roll: Toż to jeszcze cała zima przed nami ;:223 . Wczoraj padał u mnie pierwszy śnieg w tym roku, ale zaraz go nie było. ;:108

Jatra..dziękuję. Glorioza to piękny kwiat..warto go mieć. ;:108

Gosiu...nie kupowałam cyklamenów. Zostały przywiezione z Austrii. Tam na dziko w lasach rosną w twardej kamiennej skorupie. Trudno było je wykopać. ;:224 .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49

Post »

Zeniu i w ten oto sposób dowiedziałam się, ze w ogóle istnieją cyklameny ogrodowe. :;230
Awatar użytkownika
Kasia1972
500p
500p
Od: 18 paź 2008, o 19:48

Post »

Zeniu, jak ja lubię oglądac taką wiosnę...
Awatar użytkownika
ARABELLA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2009, o 16:05

Post »

Zeniu śliczne żonkile ja kupiłam na jesieni i posadziłam kilka pełnych i już nie mogę się doczekać,jak będą kwitły :)
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

ooo... i tutaj takie cudaśne narcyziki :!:
Bardzo ładne i takie radośnie zółte. Tego mi trzeba!!!
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Piękne te pełne narcyzy i bardzo ci zazdroszczę, że tak łądnie u ciebie kwitną. Ja już nie kupuje, bo kwitły tylko w pierwszym roku po zakupie. A są tak piekne i pachnące, że chciałoby się mieć ich u siebie jak najwięcej. Chyba się do ciebie podkradnę i uszczknę trochę z twojej działeczki, bo takie kradzione to podobno najlepiej kwitną Obrazek
Awatar użytkownika
sylvia_sirena
1000p
1000p
Od: 23 lis 2009, o 11:52

Post »

Witaj Zeniu jak tu wiosennie się u Ciebie zrobiło to ja może też dodam tu troszkę kolorów i przedstawie ci moje nowości . ;:3
Obrazek Obrazek
majorowa
500p
500p
Od: 7 cze 2011, o 09:56

Post »

W takim razie piszę się na siewki :D bo coś ktoś pisał o wymianie :oops: :wit
Pozdrawiam cieplutko ;:167

Oto mój... Mały rozsadnik
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2008, o 18:27

Post »

Zeniu ale zapachniało, cudne żonkile a te pełne jak marzenie, oj chciałoby się żeby już tak było. ;:138
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”