Guciowe storczyki - gucia

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
zuzulec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 kwie 2007, o 22:14

Post »

Guciu,

Początkowo myślałam, że nowa Cambria, którą masz teraz w domku (śliczna - nawiasem mówiąc) to Eurostar, gdyż własnie taka u mnie kwitła, jednak kwiaty Twojej są ciemniejsze i ja odważyłabym sie powiedzieć, że to Samurai.

Ale 100% gwarancji nie daję ;)
Pozdrawiam słonecznie ;:3
Lucyna
Moje storczyki ...
Awatar użytkownika
monisia
200p
200p
Od: 9 lut 2008, o 17:24

Post »

Jejku cudowna :shock:
Awatar użytkownika
Siedmiokropka
100p
100p
Od: 11 maja 2007, o 13:16

Post »

Ło matko! Śliczna jest! Jeszcze brakuje mi cambrii właśnie, ale to już na następne zakupy:))

Gratuluję dzieci, wiedzą co poprawi mamie humor :D
Boże spraw by nam się chciało, tak jak nam się nie chce!
Awatar użytkownika
anu-la
200p
200p
Od: 19 cze 2007, o 16:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Guciu śliczny prezent, pogratulować synowi wyboru, no chyba że mamusia troche podpowiedziała :wink:,

Pozdrawiam serdecznie

Anu-La
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p
Od: 21 maja 2007, o 00:50

Post »

Gucia ale cudo ;:111 i chyba duża ta roślina :?:
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Witaj Guciu ! Po raz kolejny oglądam przecudne zdjęcia z Wystawy w Łodzi - na przemian Twoje
i KaRo ! Szczerze mówiąc, liczyłam na to, że coś z Ewą (oprócz storczykowych zakupów) pofotografujecie :) :) :) Dzięki !
I jak widać udało sie i jedno i drugie ;:215 Nowy nabytek... hm... zazdroszczę ;:198
Rozumiem Guciu, że Twoje niezadowolenie dotyczące Wystawy wynikało jedynie z marnych warunków lokalowych ???
Zmieniam temat - jak się ma obecnie Twoja ratowana "sierotka"? Było ostatnio trochę postów o ukorzenianiu,
więc ciekawa jestem, czy Twój pacjent podjął walkę o przeżycie?

Pozdrawiam, Joanna :)
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

śliczna Cambria :)
Awatar użytkownika
EWA K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2008, o 23:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

to ja się przyłączę i odpowiem -skąd nasze rozczarowanie wystawą, a właściwie jej aranżacją.
Samo wnętrze -owszem nie zaduże, ale głównie liczy się POMYSŁ.

Byłam na poprzednich wystawach w ogrodzie botanicznym w Łodzi i bardzo podobał mi się pomysł stworzenia ściany dżungli, ze źródełkiem, szemrzącą wodą, ,,oparami", z odgłosami zwierząt - to była niepowtarzalna atmosfera. W tym otoczeniu , orchidee były na prawdę tajemnicze.
Teraz to zupełnie inna konwencja - prostota, mająca zwrócić uwagę tylko i wyłącznie na storczyki jako takie.
Mnie przeszkadzał nawet zapach - surowego lnu (tkaniny stanowiące tło), bardzo ,,gryzł się" z orchideami. Poprzednio mało, że nie było tego zapaszku - to prezentowane storczyki pięknie pachniały, a teraz nie.
Ilość pokazywanych okazów -podobno taka sama ... ale różnorodność raczej nie. A przynajmniej takie było moje wrażenie.

Ekspozycja przypominała bardziej wystawę w kwiaciarni, ale to są oczywiście moje, może nieco subiektywne odczucia.
Plusem była natomiat prezentacja ,,procesu powstawania" orchidei - od maleństwa -do rośliny niemal dorosłej oraz (tak jak w W-wie) było stoisko PTS promującego wiedzę o naszych rodzimych storczykach.

Bardzo miło rozmawiało mi się ze storczykarzami i wreszcie poznałam Gucię !!!
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Ewuniu, bardzo Ci dziękuję za tę szczegółową relację i opowiedzenie o swoich odczuciach.
Mam nadzieję, że Gucia też dołączy parę słówek jak sie pojawi... Ponieważ nie byłam nigdy jeszcze na żadnej
wystawie, interesuje mnie skąd np. znacie jakiś porządek (plan) danej wystawy tzn. w jakich godzinach i co
się odbywa (prelekcje, wykłady, pokazy itp.). Łatwiej wtedy wybrać dzień i godzinę przyjazdu.
Tak bym chciała w kwietniu przyjechać do Sosnowca (najbliżej mnie) ! Ciekawa jestem, czy w Łodzi
spotkałyście jeszcze kogoś z naszego działu "Orchidarium" ? A Was dziewczyny też bym chętnie poznała osobiście :) :!:

Pozdrawiam cieplutko, Joanna :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
EWA K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2008, o 23:16
Kontakt:

Post »

ART -niesamowite - akurat weszłam na forum (zobacz na godzinę) :shock: i odpisuję szybciutko, bo czas mnie dzisiaj goni.
Plan wystaw, ogólne informacje można znaleźć na stronach organizatorów/ uczestników wystaw. Tutaj był to ogród botaniczny , palmiarnia w Łodzi.
Nie spotkalam nikogo oprócz Bożenki, ale to i tak dużo :).
Za to zawsze na takich imprezach można porozmawiać ze znawcami tematu, którzy są nie tylko amatorami, ale często są zawodowo związani z orchideami, więc nawet z tego powodu warto wybrać się na wystawę. Są też prelekcje, wykłady, pokazy. Aparat trzeba zabrać OBOWIĄZKOWO.
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27

Post »

Joasiu, serdecznie zapraszam do siebie na najbliższą wystawę, będzie mi miło. Mam nadzieję, że wystawa w Palmiarni Łódzkiej / 7-16 listopada/ będzie równie niesamowita, jak poprzednie.
Niestety, wystawa w Ogrodzie Botanicznym nie przypadła mi do gustu. Ewunia trafnie nazwała jej ekspozycję -"wystawa w kwiaciarni".
Poznanie Ewy i jej fantastycznej kolekcji storczyków poprawiło mi humor, mam nadzieję, że spotkamy się razem w listopadzie.
A u mnie nadal kwitną falki , 3 cambrie i dendrobium. Cymbidium przekwitło, ale ma nowe przyrosty, najstarszy mój falek wypuszcza nowego liścia i trzy nowe korzonki.
Nelcia pięknie rozkwitła, zapach w pokoju jest fantastyczny.

............Obrazek Obrazek
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

oba storczyki bardzo ładne. moja Miltonia niestety jest kapryśna i nie chce puścić kwiatów. ten drugi też cudny, niestety takiego jeszcze nie mam.
Awatar użytkownika
monisia
200p
200p
Od: 9 lut 2008, o 17:24

Post »

Piękna Nelli :D moja też ma już coraz więcej rozwiniętych kwiatków :wink:
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p
Od: 21 maja 2007, o 00:50

Post »

Gucia same ślicznotki ;:166 a do tego z dużymi kwiatami - moje ulubione ;:198
Awatar użytkownika
kasama
100p
100p
Od: 9 wrz 2007, o 11:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Gucia piękneeeeee... A ja tak się boję o mojego - chyba phalaenopsisa (nie wiem czy dobrze napisałam :oops: ). To mój pierwszy storczyk i zupełnie nie wiem jak się do niego zabrać. Wiem, że mają jakieś okresy spoczynku, nie mogą rosnąć w normalnej ziemi (!), i rzadko się je podlewa. Jestem zielona... :oops: A bardzo bym chciała, żeby się nie zmarnował. :(
Pozdrawiam
Kasia

"Zielonym do góry!"
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”