Jatra, to może mi podpowiesz, lepiej fijołka zostawić w wodzie, do momentu aż puści korzonki czy zapchać do ukorzeniacza i do ziemi? Stokrotkania, dziękuję za dobre słowo, wsparcie mi bardzo potrzebne
Na pewno na coś zachorujesz Ja przez to forum mam już 6 storczyków a 4 w drodze A zaczęło się u mnie niewinnie... Przywiozłem jednego zdychającego storczyka od rodziców...
Karolina nie chcę Cię martwić ale...... tacca to raczej w te nasionka nie wierzę !! Sama jestem na nią aż za chętna i nawet wiem gdzie kupić no powiedzmy że tanio i to kwitnącą !! Piękne były zaraz się Ale zdążyłam o nich poczytać i poza tym były tam medinille więc wybrałam moją królową !! Poczytałam i u nas na forum i popytałam tych którzy kupili i to za niebotyczne kwoty . Nikt nie przezimował !! Przeczytałam że podobno w Holandii są takie bardziej udomowione ...to nie prawda tam też nikt nie przezimował tacci . Tych co skusili się na nasionka również znam pytałam u znajomej nawet osobiście sprawdzałam i.............. nic nul zero !! No chyba że masz szklarnię i tam doprowadzisz wilgotność otoczenia temperaturę do odpowiedniego stanu to wykiełkują . Ale nawet przeniesione do domu mają zero szans ! Kwiaty tacci są urzekające !!!!!!!! Liście też piękne zgadzam się niestety nie jesteśmy w stanie stworzyć im w domu warunków do przetrwania . Karolino ja widziałam kwitnące tacci po 20 do 35 zł Piękne tacci chinteri = czarny kwiat nietoperz !
ja właśnie myślałem nad tą rośliną, tylko ja mam mała przewagę która nazywa się terrarium plus do kiełkowania in vitro. Jakoś dalej boję się tej rośliny, nie lubię tracić moich podopiecznych ;)
Sadam ja też nie dlatego dalej tylko o niej myślę !!!! Terrarium mmmm no fakt tam stworzysz jej warunki temperatura wilgoć ... Ja gdybym miała takie cudo to bym się skusiła !!! Niestety nie mam !!
Lidziu, ja wiem o tych nasionkach A raczej poczytałam o nich dopiero po kupnie ;) Dużo nie zapłaciłam, najwyżej 3zł z groszami to nie będę sobie pluć w brodę ;)
Widziałam też kłącza, za 20zł. Na Twoją medinillę też się napaliłam Sadam, zastanów się dobrze.......... całe forum patrzyłoby z na ten spektakl
Najpierw to trzeba porządne nasiona ściągnąć i to nie z Polski niestety. Nawet jeśli się trafi na nasiona Taccy to pewnie będą z przed 5 lat, wiec będzie je można sobie umieścić w pewnym miejscu Później dobrać odpowiednią pożywkę na której będą chciały rosnąć co też nie jest łatwe zwłaszcza na ograniczonej ilości nasion, ale popróbować można
Podobnież, że z Tajwanu są dobre nasiona.... Ale czy to prawda to nie wiem. Ja tam myślę że moje wykiełkują Pomyśl, jak Ci urosną to będziesz mógł forumkowe koleżanki obdarować
Nasiona już znalazłem nie myśl sobie Są na eBay'u z Tajlandii w całkiem nie głupiej cenie :P Tylko najpierw musi nastąpić "kochane pieniążki wyślijcie rodzice"
Jestem na kierunku na który poszedłem przypadkiem więc tylko "zaliczam" a całkiem nieźle wychodzi bo juz 5 rok :P Co do milionów to wątpie że z Taccy będą, już więcej na szczypiorku zarobię ;)