Miejsce na ziemi Ave - cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Miejsce na ziemi Ave - cz.5

Post »

Kurcze widzę, że to mycie niewiele pomaga :(
Nawet na mojej glinie sucho się zrobiło niemiłosiernie. Gorzej, że w studni tez nam zaczyna brakować wody a dostępu do miejskiej wody nie mam. Nie mam czym podlać ogrodu, bo w perspektywie albo podlewanie albo mycie się :;230
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie w studni woda jeszcze jest, za to pompa schowana :;230 więc lanie wody odbywało się z wodociągu.
To podlewanie to takie uspokajanie sumienia "że się zrobiło coś dla ratowania roślinek", bo z racjonalnego punktu widzenia, to lać tę wodę trzeba by przez parę dni, co najmnie po 8-10 godzin... żeby wilgoć przeszła głębiej... a to moje 4 godzinne, jednorazowe lanie wody to takie .... psik, psik... było... :?

Dla poprawy nastroju...

Obrazek
Awatar użytkownika
ewkapaw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewa patrząc na ten słonecznik od razu robi się weselej i cieplej na serduchu ;:167 .
Pozdrawiam EWA
Spis linków
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Ewa, no już teraz to chyba i u was popadało. W końcu. A ja jak głupia cieszyłam się z ponurego, szarego dnia. Słonecznik wyszedł ci pięknie. One są strasznie żarłoczne. U mnie zjadłyby resztę żyznej ziemi. Ale popatrzeć na nie z daleka miło Obrazek
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewciu jak Paw :wit - i własnie po to go pokazałam - jest taki "energetyczny" :)

Wandziu - noooo, popadało... ;:138 ja też nie mogłam uwierzyć, że z deszczu można się tak cieszyć... szczególnie późną jesienią... ;:7 :;230 i wcale bym nie miałam nic naprzeciw, żeby sobie tak popadało dłużej ;:170

a co do słoneczników...hmmm , no są żarłoczne... jak im się da papusianko, to zjedzą, a jak się nie da... to i tak wyrosną :;230 Ja słoneczników nie sadzę w grupie, tylko pojedynczo - to tu, to tam... i raczej w miejscach, w których nie ma dobrej ziemi i rosną sobie... do 2,80 m ;:224 :;230

Obrazek

a inne się "nie wychylały" i dorównywały do sąsiadów...

Obrazek

Marzę już o tej chwili... i grzebaniu w ziemi... chyba to jakaś jednostka chorobowa powinna być - zamiast leżeć do góry brzuchem tęskni za bólem kregosłupa :;230 :;230 :;230

Obrazek Obrazek
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

Aj tam, mnie kręgosłup boli właśnie najbardziej, gdy leżę do góry brzuchem :;230 .
Słoneczników wcale nie musisz dokarmiać, one same sobie biorą, od innych roślinek :wink: .
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewuniu u mnie też wczoraj popadało....ale po takiej suszy to jak kropla w morzu.....deszczek wcale nie był obfity.....ot takie sobie popadywanie :roll: Musiałoby popadać ze 3-4 dni w ten sposób, aby roślinki napiły sie do woli.....ale dzis już piękne słoneczko....o deszczu nie ma mowy :roll:
Słoneczniki cudne......prawdzie ogrodowe słońca......ten jeden nieźle wystrzelił :lol:
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

hihihihi, masz rację Elu, słoneczniki są "samowystarczalne" :;230

Agniesiu-Agness - pewnie, że ten deszcz powinien padać kilka dni, ale lepiej taki jak żaden :;230
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Właśnie, mnie tak samo jak Elżbietkę, kręgosłup dopada zimą, a latem gdy się tak wyginamy i wypinamy nad rabatami, jakoś mu przechodzi. Ale ten słonecznik drągal, pewnie po cichu zagląda do sąsiadów, coby tam u nich też coś wyjeść pod podmurówką Obrazek
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 12:50

Post »

Jak ja lubię takie zdjęcia rozmarzającej ziemi i te zielone noski 8-)
Oby do świąt a potem już dzień dłuższy...jakoś zleci :wink:
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wandzia - ja się Ciebie normalnie zaczynam bać :;230 ... ty masz w oczach jakies urządzenie laserowe do podgladu ? - skąd to wiesz... jak wykopywałam słonecznik to naprawdę część korzeni siedziała u sasiada... (tam nie ma podmurówki... :;230 :;230

Tak, Basiu-Cynthio , teraz, aby do świąt, potem szybko przeleci styczeń, minie luty i będzie po zimie... mam nadzieję :uszy a potem te noski, kiełki... i będziemy topic Marzannę... ;:65
jola z izer
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 9 paź 2010, o 15:40

Post »

Ale musicie przyznać, że w tym roku sezon robótek ogrodniczych mocno się wydłużył i można było zwykle odkładane do wiosny prace, wykonać. Np. przygotowanie nowych, poszerzonych kosztem trawników, rabatek :;230
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przyznajem... ;:108 Pewne "grabieżcze" prace poczyniłam... ;:224 np. trawnik (pod rugosy) zdycha w chwili obecnej pod czarną folią i innymi nieprzepuszczalnymi, wykańczającymi go, materiałami... :;230

i ścięłam śliwkę węgierkę (czego bym w innych okolicznościach pogodowych już na pewno nie zrobiła...) , której mi okrutnie żal :cry: , bo miała przepyszne owoce, ale była juz tak zrakowaciała, że żadne zabiegi reanimacyjne nie pomagały...
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Znam ja obyczaje tego cwaniaczka. Nie zwiedzie mnie jego piękna twarzyczka. Gdyby była podmurówka, to też by ją szybko pokonał Obrazek
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

To wiecie Wy co, to ja sobie posadzę słoneczniki. A niech przełażą do sąsiada, może mniej chrzanu i nawłoci będzie na tym cudownym poletku, które mam za płotem.
Ave, łączę sie z Tobą w bólu kręgosłupa, a właściwie w oczekiwaniu na tenże. Mówisz, że już masz ściagniętą darń pod róze? No to właściwie dobry pomysł, czemu ja na to nie wpadłam.
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”