Ogródek AGNESS cz. 10

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek AGNESS cz. 10

Post »

Aga masz rację żurawki są śliczne w tym roku o tej porze roku. Ja za każdym razem jak wychodzę do ogrodu to stoję nad rabatką i je podziwiam.
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aguś, to tak jak i u mnie. Zero deszczu już chyba ze dwa miesiące. Podlewam tylko to co w doniczkach i rh- bo inaczej zwiesza liście. Azalie też powinnam podlać, ale...
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Agnieś piękne żurawki....jakoś o nich zapominam a obiecałam Agnieszce 72 porobić fotki....muszę się zmobilizować.
Teraz kiedy już mało co się dzieje na zegrodce one wiodą prym.....dzielne dziewczynki :!: :!: :!: .
Bardzo mi się też podobają niechcąco poukładane pieńki....fajnie się komponują. :D
Awatar użytkownika
Marta_S
500p
500p
Od: 3 wrz 2010, o 12:11

Post »

Ależ kolorowo się zrobiło od tych żurawek. Masz przepiękne kolorki i jakie dorodne okazy :D
Zapraszam
Ogród Marty_S
Awatar użytkownika
FRAGOLA
1000p
1000p
Od: 4 cze 2010, o 09:34

Post »

Aguś żurawki zasługuja na uwagę o każdej porze...ciągle są piękne,nie patrzą na to że to już grudzień :wink:
FRAGO-linki
w 'powężowym'
Pozdrawiam-Grazia
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Aguś,czy planujesz powiększyć kolekcję żurawek?Ja mam tylko 5 odmian,ale muszę kupić takie jaśniejsze.
lawenda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2007, o 19:33

Post »

ładnie trzymają się żurawki, one tak całą zimę? bo nie widać zeby je przymroziło. Myślę o Twoich świerkach, może zetniesz tylko z góry? albo na początek jeden?
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Jolu ja też nie mogę się napatrzeć :D Cieszę się, że mam je w ogródku :D

Mariolu, ja już dawno nie podlewałam.....chyba jutro rano się za to wezmę....

Elżuniu, pieńki w ogrodzie uwielbiam i wtykam je w każdy wolny kącik.....dziś zamówiłam kilka kul wiklinowych, które marzyły mi się już jakiś czas....teraz oprócz kamienia i pniaczków będą jeszcze wiklinowe kule pomiędzy roślinkami :tan

Martuś kolorki żurawek naprawdę są prześliczne, a teraz późną jesienią jeszcze bardziej wyraziste :D

Grażynko, żurawki faktycznie nic sobie nie robią z pory roku, przez całą zimę są prześliczne :D

Małgosiu żurawek już mam dosyć sporo i więcej nie będę chyba kupować.....chyba, że jakaś mnie szczególnie zauroczy 8-) :lol:

Ulu żurawki naprawdę przez całą zimę mogą prześlicznie wyglądać :D
Co do świerków.....przyciąć góry, to musiałabym obciąć naprawdę dużo....i nie wyglądałyby dobrze....a wyciąć jeden, to też problem .....oba rosną tak, że zagrażają dla domu sąsiadów, a i trzeba załatwiać ekipę ze sprzętem do wycinania wysokich drzew, pozwolenia na wycięcie, z tym naprawdę dużo problemów, i nie chciałabym tego przechodzić 2 razy.....no i największy problem w tym, że jakby się zwaliły to i jeden i drugi wprost na sąsiedni dom.....pytałam nawet w urzędzie, czy w razie takiej sytuacji to ja ponoszę koszty zniszczenia domu.....niestety tak :(

Kolejne żurawki pchają sie na ekran 8-)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
lawenda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2007, o 19:33

Post »

AGNESS pisze: jakby się zwaliły to i jeden i drugi wprost na sąsiedni dom.....pytałam nawet w urzędzie, czy w razie takiej sytuacji to ja ponoszę koszty zniszczenia domu.....niestety tak :(
pozwolę sobie zacytować, bo nie każdy o tym wie. W takim razie sentymenty muszą zejść na boczny tor i szkoda czy nie, to należy postąpić rozsądnie. Twój ogród bardzo się zmieni, na pocieszenie powiem Ci że będziesz mogła posadzić więcej róż, bo i słońca będzie więcej :)
x-d-a

Post »

Agnieszko, szkoda Twoich świerczków, ale - jeśli zagrażają sąsiedniemu domowi - trzeba je wyciąć i koniec!
Będziesz miała więcej słoneczka w ogrodzie i posadzisz sobie nowe, wymarzone roślinki :D
Żurawki cieszą zwłaszcza o tej porze roku, kiedy listków mało :P
Wiklinowe kule z pewnością będą pięknie wyglądać wśród roślinek ;:108 Czy będziesz je jakoś zabezpieczać przed warunkami atmosferycznymi :?:
Miłego wieczoru ;:7
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Żurawki masz śliczne ;:138 i tak dość sporo. Moje prawie całe zasypane liśćmi dębowymi, muszę trochę rozgarnąć te liście żeby cieszyły oczy swoim urokiem. :uszy
A z tą wycinką drzew to są same problemy. Znajomym lipa pękła na pół i chcieli wyciąć to urząd się nie zgodził, jeszcze posłali konserwatora przyrody i musieli zapłacić za jego pracę i jego ekipy przy związywaniu jej i cementowaniu środka. Ot durne przepisy a ta lipa zagraża ich domowi. :twisted:
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Ulu nawet sobie tego nie wyobrażam jak strasznie pusto będzie....te świerki były ze mną całe życie.....aż serce mi się ściska....nie mówiąc już o mojej mamie....ona to bardzo przeżywa....ale niestety realia musimy postawić wyżej niż sentymenty....
Różyczek już niestety nie wcisnę ....rabaty pękają w szwach 8-) :lol:

Daluś no niestety trzeba, nie ma co kombinować i tak nas to nie minie :(
Kulę będą bejcowane, nie wiem, czy można je jeszcze jakoś zabezpieczyć....na zimę na pewno będą chowane :D
Tobie też życzę miłego wieczoru ;:196

Majeczko no zobaczymy jak urząd podejdzie do wniosku....najważniejsze, ze złożony, my ubiegaliśmy sie o ścięcie, jeśli urząd się nie zgodzi, to niech on odpowiada za ewentualne szkody.....
U mnie też sporo listków leży na żurawkach, sfociłam tylko te, które się wychylały :lol:
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jestem Aguś na bieżąco w temacie ścinki drzew . Otóż w tamtym roku ścinaliśmy sześć dużych , prawie 50 letnich drzew , mieliśmy pozwolenie , niektóre były chore , a inne zagrażały naszym zabudowaniom . Przyjechała pani od OŚ , na oględziny tych drzew , po ścięciu których mam tyle samo zasadzić . ( nie konieczne takich samych gatunków , ani w tym samym miejscu ).
W tym roku już inne są przepisy prawne zasobów leśnych , zadrzewień itp. i trzeba zrobić ( ściągnąć z sieci - mapa działki , wraz z zaznaczonym drzewem do ścięcia ). Drzewa do 10 lat nie wymagają zezwolenia , ale te ponad , to już tak . U nas Straż Pożarna przyjeżdża ścinać , albo Firmy , które ścinają za darmo , biorąc ścięte drzewo dla siebie ( coś , za coś ) .
x-U-ie
---
Od: 23 cze 2009, o 16:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie pamiętam gdzie dokładnie masz świerki ale.......... sporo osób z grupy lubelskiej wie, że ja mam niestety ten sam problem. Mam 2 świerki srebrne w tym jeden o pięknym kształcie, w tym roku dam mu ubranko świąteczne ale odrobinę by nie robić kiczu.
I właśnie tak samo jak są piękne tak samo są problemem.
Szczególnie jeden z nich, ten krzywy. Nie dość że jak sąsiad jest konkretnym zagrożeniem dla mojej i sąsiedniej altany (jest wiele przykładów przewrócenia się świerków pod wpływem wichur, bo te piękności mają szerokie ale płytkie korzenie po 2 ten jeden bardzo mocno zacienia winogron, po 3 wysysa wszystką wodę z gleby także drzewom owocowym nie wspomnę już o dużej połaci roślin z okolic świerka. Tam nawet trawa rosnąć nie chce bo nie dość że sucho to ciemno.
Zamieszanie związane z wycięciem tego krzywego mówi rozsądkowi, że jak już robić papiery na usunięcie to od razu obu a w zamian posadzenie także choinki ale drzewa bardzo wolno rosnącego.
Serce podpowiada kompromis. Zostawić ten co nie szkodzi aż tak drzewom owocowym, i winogronom, jednak nadal stanowi zagrożenie dla altanki. Ale jest kształtny i w miarę prosty. I pozostałby ozdobą nawet jako sam. Ale wtedy nic dosadzać juz by nie było dosadzane.

Jak widzisz Agniesiu - obie mamy ten sam problem :(
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2008, o 18:27

Post »

Agusiu jaka wspaniała kolekcja żurawek, wszystkie piękne, tak wiele kolorów i ciekawych liści bardzo mi się podobają. Żurawka na 1 fotce o czerwonych liściach szczególnie mnie interesuje, ponieważ mam zamiar obsadzić rabatę i chciałabym żeby to był żywy kolor, czy znasz jej nazwę?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”