Złodzieje ,wandale krzewów,kradzieże sprzętu w ogrodach
Re: Kradzieże iglaków - Spawanie
A jaka tam pułapka.... zwykła skleroza. A te dwa kilo papiaków rozsypane przed bramą (oczywiście wewnątrz szkółki), która to z zawiasów zdejmowali i wjeżdżali to Parkinson...
A przejechali w obie strony... musi samochód miał napęd na obie osie, bo dowlekli się do asfaltu zrywszy podwoziem całą darń....

A przejechali w obie strony... musi samochód miał napęd na obie osie, bo dowlekli się do asfaltu zrywszy podwoziem całą darń....
- roots23
- 500p 
- Od: 23 sie 2010, o 16:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja osobiście tak. W zeszłym roku jakiś złodziej w dzień po sadzeniu ukradł mi 6 sadoznek kwiatków jednorocznych. To jeszcze przebolałam. Ale w tym roku jakiś podły złodziej ukradł mi też 6 lilii, 2 wyrywając z cebulkami. Reszte tylko urywając, na szczeście cebulki zostały w ziemi. Tak samo z clematisem-po powrocie z urlopu ktoś mojego kwitnącego clematisa wyrwał z korzeniem. To się po prostu w głowie nie mieści! Co grozi za kradzież kwiatów, jeślibym złapała delikwenta na czynie? Proszę o rady też jak bronić się przed takimi atakami. Dodam iż mieszkam przy ruchliwej ulicy przy rynku. Mam nadzieję, że w dobrej kategorii wstawiłam ten temat, jeśli to proszę o przeniesienie. Pozdrawiam

Pozdrawiam wszystkich ogrodników Renata 

- 
				MagdalenaKCh
- 500p 
- Od: 26 sie 2011, o 19:42
Re: Kradzieże z ogródków
Ja również wielokrotnie doswiadczyłam kradzieży. Mój ogródek jest w ROD. Obecnie podniosłam ogrodzenie do wysokości około 1,50 m i mąż majstruje bramkę ze szpikulcami. Niestety to nie jest zgodne z regulaminem, ale czy kradzież jest....

- roots23
- 500p 
- Od: 23 sie 2010, o 16:01
dokładnie, trzeba się bronić przed takimi atakami! Ja się boję o posadzone lilie, pewnie w przyszłym roku nie będę się cieszyć ich pięknem, bo pewnie ktoś znowu mi ukradnie...

Pozdrawiam wszystkich ogrodników Renata 

- 
				loeb
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Obawiam się, że podniesienie ogrodzenia oraz wstawienie szpikulców niewiele dla - dla chcącego nic trudnego. Chciałam za to zapytać, jak policja reaguje na zgłoszenia takich szkód, lub też nieco większych typu wandalizm powiedzmy. Pojawił mi się w okolicy pewien problem wynikający z tego że tutejsi chłopcy w wieku "jestem pełnoletni mam samochód piję piwo i taki jestem męski" mają swego rodzaju przerost fantazji nad kulturą :/ I zastanawiam się co z tym zrobić. Najpierw myślałam, żeby się przejść na komisariat i posłuchać cóż mi ciekawego w temacie doradzą. Hm. Sposób annodomini też ciekawy.

1,5 metra ogrodzenia nic nie da.Sprawdziłem dla was u mojej babci  .Oczywiście jeśli ogrodzenie jest z siatki,bo jeśli z pionowych prętów,to wątpię by było łatwo.
 .Oczywiście jeśli ogrodzenie jest z siatki,bo jeśli z pionowych prętów,to wątpię by było łatwo. 

.Oczywiście jeśli ogrodzenie jest z siatki,bo jeśli z pionowych prętów,to wątpię by było łatwo.
W czynie społecznym,dla dobra narodu,skakałeś przez płot?To masz nowy zawód.

Ech, na takie szkody trudno znaleźć skuteczny sposób:(  U mnie łupem złodziejaszka padł iglak, którego wyhodowałem z nasiona (nie wiem jaka nazwa bo przywieziony z Bośni) z wyglądu niespotykany, wiec może się rzucił w oczy, koło 1m wysokości już miał  ...
...

...
...Pozdrawiam

Jaki? :;230tester płotów?mirzan pisze:W czynie społecznym,dla dobra narodu,skakałeś przez płot?To masz nowy zawód.
 Co mi szkodzi skakać przez płot,sam muszę pomyśleć nad pułapkami na złodziei,bo kradną mi cukinie.
  Co mi szkodzi skakać przez płot,sam muszę pomyśleć nad pułapkami na złodziei,bo kradną mi cukinie.  To jakaś nowa moda że kradną cukinie na działkach ROD?Jacyś złomiarze zabrali też metalową donicę,dziwne,bo ziemi nie wyrzucili w okolicy.
 To jakaś nowa moda że kradną cukinie na działkach ROD?Jacyś złomiarze zabrali też metalową donicę,dziwne,bo ziemi nie wyrzucili w okolicy.  Na szczęście donica z jednej strony była dziurawa,bo inaczej bym jej na działkę nie niósł.
 Na szczęście donica z jednej strony była dziurawa,bo inaczej bym jej na działkę nie niósł.  
a ja jak kiedyś dorwę te osóbki co mi nie dość, że ukradli wszystkie owoce z agrestu to jeszcze największy i najpiękniejszy krzak złamali z czystej złośliwości - wierzcie mi, miałam wtedy ochotę normalnie wziąć jakąś śrutówkę i powybijać....  

potem przyszła kolej na pomidory, sałatę a tego co nie wzięli to poniszczyli, podeptali i powyrywali.......to jest dopiero..... bezczelność.... 

no i nasza kochana wanienka.....taka metalowa czy jakoś tam...... 

od kilku lat spokój bo wszyscy już wiedzą kto kradnie....plus patrole i spokój mamy

potem przyszła kolej na pomidory, sałatę a tego co nie wzięli to poniszczyli, podeptali i powyrywali.......to jest dopiero..... bezczelność....

no i nasza kochana wanienka.....taka metalowa czy jakoś tam......

od kilku lat spokój bo wszyscy już wiedzą kto kradnie....plus patrole i spokój mamy

U mojej babci patroli nie ma  
  .Były.  Teraz są kradzieże,niestety nikt nie potrafi złodziei dopilnować.

- Ogrodnik88
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 17 cze 2010, o 22:30
Zawsze można zakopać deski z gwoździami  

Tylko samemu trzeba na nie uważać.

Jako film instruktażowy, postępowania ze złodziejaszkami można polecić "Kewin sam w domu" istna kopalnia pomysłów i przy okazji niezła komedia ;)

Pozdrawiam

Oj,z tym byłby problem.Ogrodnik88 pisze:Zawsze można zakopać deski z gwoździami
 Moja babcia ciocia i ja byśmy zapominali i zawsze w nie wchodzili.
 Moja babcia ciocia i ja byśmy zapominali i zawsze w nie wchodzili. 
- 
				lukas81
- 30p - Uzależniam się... 
- Od: 9 mar 2012, o 18:56
A jak podsumujecie tegoroczną zime kiedy była cisza i spokój na działkach? Mieliście przykre incydenty-kradzieże  
   Ja posadziłem ostatnio 25 tuj na nowym ogródku (nawet nie jest cały przekopany) a już mam obawy czy  . . . nie znikną
  Ja posadziłem ostatnio 25 tuj na nowym ogródku (nawet nie jest cały przekopany) a już mam obawy czy  . . . nie znikną