Mój ci On...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój ci On...

Post »

Aniu,tak zaryzykowałaś wszystkie zostawiając w ogrodzie :shock: ?Ja liczę na wiechy,nie wiesz ile to się czeka?Ty piszesz,że wysiewałaś,to pewnie się doczekałaś :D
Jadziu,pamiętam z dzieciństwa dynię z kluskami,chętnie bym to odtworzyła ale nie mam pojęcia,mama nie zdążyła przekazać mi przepisu.A ta moja to ozdobna,wysiana przez przypadek z kwiatami.Łudziłam się trochę,że to cukinia...Grażynko,miło,że wpadłaś :D Mam tego tyle,że i gawrony nie przejedzą.Chociaż może ich nie doceniam :roll:
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Może spróbuję trawy pampasowej z wysiewu-w razie czego nie żal będzie stracić :D Wcześniej miałam sadzonkę. Bardzo podobały mi się liście, tylko zniechęciłam się po zimie. Może za słabo trawę przykryłam.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Doczekałam się tylko liści 50 cm... więcej jej nie posadzę, wolę mniejsze trawki są śliczne i nie przemarzają nie trzeba się z nimi opatulać.
Kwiatostan trawy pampasowej widziałam jest bardzo ozdobny ale ja nie mam cierpliwości czekać ileś lat żeby zakwitł.
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A ja myślałam,że wszyscy ogrodnicy są cierpliwi :;230 :;230 :;230
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58

Post »

Witaj :wit
Dzisiaj trafiłam na Twój wątek ;:138 Wpisuję się żeby nie zgubić krajanki ;:108 Pierwsze Twoje strony zaliczone -ciekawie się zapowiada :tan
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję i zapraszam wgłąb ogrodu :D Wątek zaczęłam póżnym latem, ale myślę,że z wiosną będzie u mnie bardziej kolorowo i będzie Ci się podobać :wink: Zimowe dni wykorzystam na zwiedzanie cudzych włości i na pewno zahaczę o Twoje :tan
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cierpliwości nauczy nas Tulipanowiec :;230 kwiaty pojawią się prawdopodobnie po 15l...i bądź tu cierpliwy.
Tulipanowiec chyba mamy posadzony mniej więcej w tym samym czasie ;:108
Jestem ciekawa świerku srebrnego...ile przyrasta rocznie :?:też mam w takim odcieniu ale nie ma wcale stożku wzrostu...przez ostatnie dwa lata gałązki poszły w bok...góra wcale nie rośnie.
Kolor miał zwykły zielony dopiero w tym roku zrobił się w niebieskim odcieniu.
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, mam dwa srebrne świerki;jeden stary a drugi niedawno posadzony.Kupując pierwszy nie miałam pojęcia o tylu odmianach i chyba trafiłam na taki, o jakim piszesz.Mąż do patyczka mocował gałązkę i ta stawała się czubkiem.Dziś jest duży,pokrój ma trochę...chwiejny,ale lubię go.Drugi natomiast zapowiada się na "poukładanego"osobnika,który wie ,co to czubek,symetryczne gałązki :wink: A mam też takiego bez czubka,rośnie bardzo wolno,na boki,za to bardzo dorodne ma igły.Teraz,gdy jestem na forum,czuję się zobowiązana do zidentyfikowania ich aby, zamiast opisywać ,rzucić ich nazwę :wink: :uszy
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58

Post »

Witaj Mireczko :wit
Ciekawi mnie gdzie znajduje się Twoja posiadłość :?: Możesz przybliżyć :?: Piękne pergole w Twoim ogrodzie [Gratulacje dla M] i konkretnie zaplanowane rabatki i dynie na drzewie ;:138 Ślicznie wygląda staw z liliami ;:63 Nie myślałaś żeby na pergolę puścić wiciokrzew :?:http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=3&t=49090 Zajrzyj koniecznie ;:108
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mirko :wit pokaż koniecznie azalie ;:108
Świerki znalazłam...ten większy to już chyba ma dużo lat :?: mniejszy za to kształt ma niespotykany.
Ciekawe jak będzie dalej rósł, do góry czy bardziej w szerz...uszczykujesz mu może nowe przyrosty :?:
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Romo,moja posiadłość,jak to górnolotnie nazwałaś :wink: leży w okolicach Rawy Maz,kilometr od trasy S-8.Zajrzę,co mi podpowiadasz z tym wiciokrzewem,ale w tej chwili właśnie mnie przeganiają od komputera ;:223 Moja pierwsza pergola obsadzona jest różami i powojnikami.Gdyby nie srogie zimy,już byłyby efekty.Drugą zaplanowałam tak,aby zimą i właściwie o tej porze było oko na czym zawiesić;bluszcz zimozielony.Wiciokrzew mam ,ładny gatunek,ale coś kiepsko przyrasta i pominęłam go w planach pergolowych ;:224
Aneczko ,nic nie robię temu małemu,prostemu,jest młody.Aha,ty pewnie o tym drugim,takim rozłożystym,też nic mu nie robię.Wrócę do tematu wieczorem,bo już mnie siłą odciągają :;230 a ja mam nowe zdjęcia z moich dzisiejszych poczynań.

-- 30 lis 2011, o 17:37 --

Prosiłaś ,Aniu o zdjęcia azalii.Nie pamiętam, czy mam,bo jak może czytałaś,długo nie miałam aparatu.Ale zanim poszukam, pokażę moje dzisiejsze dzieło,tzn.początek,bo to ciężka praca,zejdzie mi trochę,a cały efekt będzie widoczny w nowym sezonie. Obrazek
To będzie nowy skalniak,na który złoży się "misa" zrobiona z kamieni do której przesadzę różę okrywową,różową i kupię jeszcze białą i też posadzę w przygotowanej "misie".Taki pomysł przyszedł mi do głowy,gdy patrzyłam,jak męczy się ta różyczka i jak traci na wyglądzie wsadzona po prostu na rabacie :cry:
Obrazek
Tu widać tę "misę" a do samego dołu powstaną "kieszonki" w których posadzę rojniki i różne skalniakowe cuda :uszy
Obrazek
Tu widać, ile pracy mnie czeka i wysiłku ;:224
A ten fragment wypełnią trzy kolumnowe drzewa+ trawy.Na razie wsadziłam jeden grab pospolity
Obrazek

-- 30 lis 2011, o 17:52 --

Grab pospolity Frans Fontaine i teraz waham się,czy dokupić jeszcze dwa,czy zrobić jak pomyślałam na początku a mianowicie trzy kolumnowe;grab,dąb i buk.Aż tak się nie orientuję,ale podejrzewam,że tempo wzrostu mają różne :roll: i efekt może nie cieszyć :roll: I wszystko na dole będzie obsypane drobnymi kamieniami.Kładę dlatego czarną cieniówkę,by chwasty nie poprzerastały kamieni.W ogrodzie szaro-buro,czasami oko wychwytuje kolorowe akcenty

Obrazek
Obrazek
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2010, o 19:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mirko, ja z rewizytą. Masz tak dużo ciekawych krzewów, może i ja o nich pomyślę? Oczar, trzmielina to na razie moje typy. Nie mogę pozbyć się obrazu Twoich lilii. Ten żółty kolor i ta ilość, wszystkie od razu przenoszę do siebie! :)
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Mireczko, a skąd masz takie wielgachne kamienie :shock: :?:

Świetny pomysł z ta misą ;:63 . Widzę ją oczyma wyobraźni :D .
Pozdrawiam Hala
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Irminko,lilie to cuuudny widok w sezonie i żadne zdjęcie (z moich :;230 ) nie odda ich prawdziwego piękna :D Mamy je w czterech kolorach z tym,że biała w odmianach.Dowiedzieliśmy się,że podobno wyhodowali niebieską,pojechaliśmy do hodowcy a tam jakaś brudno-biała,w dodatku za 300 zł mała sadzoneczka.To było ze 3-4 lata temu,może do dziś ją "wyniebieścili",ale już tam nie było nam po drodze :roll: Żółte piękne rzeczywiście,ale nie rozrastają się tak,jak pozostałe.
Halinko,kamieni Ci u mnie dostatek :;230 Mąż wioząc z pola jakiś okaz,zanim gdzieś go wyładuje,woła mnie i pyta...chcesz,gdzie go położyć :;230 ?Cieszę się,że Ci się podoba,róża na pewno będzie miała okazję wyeksponować się w pełni,bo na rabacie nie miała się gdzie "rozpychać".
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Wskaż palcem to pole usłane kamieniami a oczyszczę Ci go dokładnie :;230
Pozdrawiam Hala