U Przemka w ogrodzie cz.II
Re: U Przemka w ogrodzie cz.II
Planuję przebudowę zakątka działki i chyba zastosuję Twój pomysł skalniaka na mojej działce , fajny .
- przemekg
- 1000p
- Od: 9 sty 2010, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Sylwek, czasem myślę jak coś zmienić i nie mam kompletnie żadnego pomysłu a za jakiś czas, chwila i jest pomysł, a często i realizacja
ten niby skalniak teraz niech się ułoży sam przez zimę a wiosną dokonam małych poprawek i nasadzeń. Dzięki za miłe słowa nie sądziłem że mogę zaskoczyć iglakami
Łukasz dzięki, skalniaczek dostanie jeszcze to i owo
Andrzej może do wiosny uzbierasz, a ja mam nadzieję że nie będzie na nim dużo pielenia.
Stachu dziękuję, jeśli pomysł się podoba to można korzystać ja często też coś podpatrze na forum i staram się dokonać adaptacji tego pomysłu do warunków w moim ogródku.
Ostatnio jakoś nie mam chęci do ogrodowych zajęć, a już chyba czas zabrać się za te kopczyki
, chociaż zimy nie widać a różom nie w głowie zima
mam nadzieję że dociągną do grudnia

berberys też chyba w ulistnieniu ma zamiar przywitać zimę

Świerk sitkajski "Papose"

i pospolity "Pusch"

Na prace ogrodowe nie mam ochoty, korzystając ze znośnej pogody i świeżego powietrza naszło mnie natomiast na majsterkowanie :P
Z myślą o wiośnie zrobiłem takie skrzynki do roślin które mają stać przed garażem, do wiosny będą skończone

Łukasz dzięki, skalniaczek dostanie jeszcze to i owo

Andrzej może do wiosny uzbierasz, a ja mam nadzieję że nie będzie na nim dużo pielenia.
Stachu dziękuję, jeśli pomysł się podoba to można korzystać ja często też coś podpatrze na forum i staram się dokonać adaptacji tego pomysłu do warunków w moim ogródku.
Ostatnio jakoś nie mam chęci do ogrodowych zajęć, a już chyba czas zabrać się za te kopczyki

mam nadzieję że dociągną do grudnia

berberys też chyba w ulistnieniu ma zamiar przywitać zimę

Świerk sitkajski "Papose"

i pospolity "Pusch"

Na prace ogrodowe nie mam ochoty, korzystając ze znośnej pogody i świeżego powietrza naszło mnie natomiast na majsterkowanie :P
Z myślą o wiośnie zrobiłem takie skrzynki do roślin które mają stać przed garażem, do wiosny będą skończone

-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Donice przepiękne!
Już nie mogę się doczekać, by zobaczyć wiosną w nich piękne kompozycje
Już nie mogę się doczekać, by zobaczyć wiosną w nich piękne kompozycje

- e-genia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Witaj Przemku , a jakie kwity zamierzasz tam sadzić ?
Fajne te skrzynki i do tego głębokie.
Genia
Fajne te skrzynki i do tego głębokie.
Genia

- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No proszę jaka złota rączka z Ciebie.
Oj będzie pięknie Przemku.
Już nie mogę się doczekać przyszłego sezonu.
Chociaż ten przydługawy to dla takich róż, warto poświęcić zimę.

Oj będzie pięknie Przemku.
Już nie mogę się doczekać przyszłego sezonu.
Chociaż ten przydługawy to dla takich róż, warto poświęcić zimę.

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
-
- ---
Przy okazji urzekł mnie świerk pospolity "Pusch"
Ech..nie lubię iglaków, ale gdy patrzę na te szczepione, to aż mam ochotę kilka nabyć...

Ech..nie lubię iglaków, ale gdy patrzę na te szczepione, to aż mam ochotę kilka nabyć...
- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
Skrzynki rewelacyjne!
No i te wciąż kwitnące obficie róże nie przestają mnie zadziwiać!
Przemku, co to za rośliny rosną przy oczku i przewieszają się z brzegu do wody?

Przemku, co to za rośliny rosną przy oczku i przewieszają się z brzegu do wody?
- przemekg
- 1000p
Dawid dzięki, myślę że przez zimę i iglaki będą lubianymi przez Ciebie roslinami.
Geniu skrzynki robię sam więc ja decyduję jakie mają być duże, te zwykłe balkonowe plastykowe jak dla mnie stanowczo za małe i za niskie, te mają być nie w ogrodzie a na podwórku więc muszą byc wyższe aby psy do nich nie wchodziły, nawet chyba trochę za wielkie mi wyszły, ale to jeszcze lepiej będzie więcej miejsca do sadzenia
Igor muszę przyznać że świetnie kojarzysz fakty
, z tym przeznaczeniem skrzynek trafiłeś w dziesiątkę
To wyszły nawet skrzynie (120cm długości i 45 głębokości +5cm podstawa to łącznie 50cm wysokości, 40cm szerokość, do samych roślin kwitnących nawet lepsze byłyby 30cm szerokie i jakieś 35 wysokie), myślę czy nie ustawić ich na stałe i do kwitnących pelargoni nie dosadzić w każdej 2-3 szczepione iglaki na wysokiej podkładce, rok dwa iglaki będą małe i słabo widoczne a później można już nie sadzić wiosną pelargoni, albo zrobić do nich inne skrzynki trochę mniejsze. Nie mam odpowiedniej szlifierki i trochę nie mogę ich dopracować ale jeszcze jak pomaluję dokładnie impregnatem to nabiorą wyglądu w środku oczywiście będą wyłożone folią, dno jest z 2 desek a miedzy nimi środkiem jest 3cm szczelina, jak bedzie folia nasypię na dno trochę piasku potem ziemia to w tej szczelinie od dołu w foli zrobię kilka otworów, aby woda nie gromadziła się. Można i potrakrować je jako osłonki, łatwiej zmienic kompozycję
, ale latem na to mam mało czasu a rośliny jednak lepiej rosną jak mają więcej ziemi a korzenie nie mają ścisku w małych doniczkach.
Grażynko więcej teraz wolnego czasu to i pomysły łatwiej wprowadzić w czyn
, a róże dzisiejsze niestety jedne z ostatnich, te które kwitły przymarzły ale ostatnio jest kilka cieplejszych dni i te które były w pąkach jeszcze rozkwitają 
Izo dziękuję
jak widzisz róże kwitną nie chce mi się robić kopczyków
to realizuję kolejne wiosenne plany
. To nad oczkiem to taka bardzo rozrastająca się roślina skalniakowa o siwych listkach wiosną kwitnie obficie na biało, zarosła mi cały skalniak więc go zasypałem kamieniami i będzie teraz iglakowy a przy oczku nawet się sprawdza do wody się nie rozrośnie a w drugą stronę trawnik więc jak coś to skoszę
, nazwy niestety nie znam, podpytaj Jacka on wie co to jest 

Geniu skrzynki robię sam więc ja decyduję jakie mają być duże, te zwykłe balkonowe plastykowe jak dla mnie stanowczo za małe i za niskie, te mają być nie w ogrodzie a na podwórku więc muszą byc wyższe aby psy do nich nie wchodziły, nawet chyba trochę za wielkie mi wyszły, ale to jeszcze lepiej będzie więcej miejsca do sadzenia

Igor muszę przyznać że świetnie kojarzysz fakty

Grażynko więcej teraz wolnego czasu to i pomysły łatwiej wprowadzić w czyn

Izo dziękuję

- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Masz rację te plastikowe są zbyt małe i płytkie .
Szkoda ze u mnie tak mało miejsca i tak nie miałabym gdzie postawić.
Genia
Szkoda ze u mnie tak mało miejsca i tak nie miałabym gdzie postawić.
Genia

- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
Jak kwitnie na biało, to może gęsiówka? ... Zaraz lecę spytac Jacka!
Moje róże też nie wszystkie zrzuciły liście, ale te niższe poobrywałam i usypałam im kopce. Teraz pogoda taka nieprzewidywalna, że z dnia na dzień mogą nagle przyjść mrozy i nie byłoby czym kopców robic, bo ziemia by zamarzła. A tak jestem już spokojna
Nie sądziłam, że te skrzynki są takie duże, ale wygląd mają naprawdę świetny!
Moje róże też nie wszystkie zrzuciły liście, ale te niższe poobrywałam i usypałam im kopce. Teraz pogoda taka nieprzewidywalna, że z dnia na dzień mogą nagle przyjść mrozy i nie byłoby czym kopców robic, bo ziemia by zamarzła. A tak jestem już spokojna

Nie sądziłam, że te skrzynki są takie duże, ale wygląd mają naprawdę świetny!

- przemekg
- 1000p
Geniu no własnie, małe płytkie i wąskie, rośliny w nich zwłaszcza na południowej wystawie, prawie się w nich gotują i nie można nadążyć z podlewaniem, takie drewniane nie nadają się na balkon, ale przez zimę może znajdę kilka plastykowych w większym rozmiarze.
Izo nie wiem czy to gęsiówka, coś co określałem tą nazwą też mam białe kwiaty i tworzy zwarte poduchy, a liście ma zielone z ząbkowaną krawędzią , natomiast ta roślinka jest bardziej rozlazła a liście ma całobrzegie wąskie i siwe pokryte kutnerem jak na mrozach, czy Twoim anafalisie
a może to i inna odmiana gęsiówki
. Mam nadzieję ze jednak mróz nie przyjdzie z dnia na dzień 
Izo nie wiem czy to gęsiówka, coś co określałem tą nazwą też mam białe kwiaty i tworzy zwarte poduchy, a liście ma zielone z ząbkowaną krawędzią , natomiast ta roślinka jest bardziej rozlazła a liście ma całobrzegie wąskie i siwe pokryte kutnerem jak na mrozach, czy Twoim anafalisie

- Raczek
- Od: 31 mar 2007, o 21:26
A nie jest to przypadkiem rogownica?
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7
- jacekbielsko
- Od: 15 maja 2011, o 21:53
A te donice-skrzynki, to z okorków świerkowych?
-
- ---
Może wreszcie przekonam się do iglaków...ale tylko tych szczepionych kuleczek
Jest jeden minus-cena

Jest jeden minus-cena

- Grzesiu
- Od: 25 gru 2008, o 13:31