U Przemka w ogrodzie cz.II

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Stachu 1956

Re: U Przemka w ogrodzie cz.II

Post »

Planuję przebudowę zakątka działki i chyba zastosuję Twój pomysł skalniaka na mojej działce , fajny .
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p
Od: 9 sty 2010, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Sylwek, czasem myślę jak coś zmienić i nie mam kompletnie żadnego pomysłu a za jakiś czas, chwila i jest pomysł, a często i realizacja :D ten niby skalniak teraz niech się ułoży sam przez zimę a wiosną dokonam małych poprawek i nasadzeń. Dzięki za miłe słowa nie sądziłem że mogę zaskoczyć iglakami :wink:

Łukasz dzięki, skalniaczek dostanie jeszcze to i owo :wink:

Andrzej może do wiosny uzbierasz, a ja mam nadzieję że nie będzie na nim dużo pielenia.

Stachu dziękuję, jeśli pomysł się podoba to można korzystać ja często też coś podpatrze na forum i staram się dokonać adaptacji tego pomysłu do warunków w moim ogródku.

Ostatnio jakoś nie mam chęci do ogrodowych zajęć, a już chyba czas zabrać się za te kopczyki :? , chociaż zimy nie widać a różom nie w głowie zima :wink:
mam nadzieję że dociągną do grudnia :;230

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
berberys też chyba w ulistnieniu ma zamiar przywitać zimę :roll:

Obrazek
Świerk sitkajski "Papose"

Obrazek
i pospolity "Pusch" :D

Obrazek

Na prace ogrodowe nie mam ochoty, korzystając ze znośnej pogody i świeżego powietrza naszło mnie natomiast na majsterkowanie :P
Z myślą o wiośnie zrobiłem takie skrzynki do roślin które mają stać przed garażem, do wiosny będą skończone :)

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Donice przepiękne!
Już nie mogę się doczekać, by zobaczyć wiosną w nich piękne kompozycje :)
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Przemku , a jakie kwity zamierzasz tam sadzić ?
Fajne te skrzynki i do tego głębokie.

Genia :wit
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No proszę jaka złota rączka z Ciebie. ;:224
Oj będzie pięknie Przemku.
Już nie mogę się doczekać przyszłego sezonu.
Chociaż ten przydługawy to dla takich róż, warto poświęcić zimę. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
dawidbanan
---

Post »

Przy okazji urzekł mnie świerk pospolity "Pusch" ;:167
Ech..nie lubię iglaków, ale gdy patrzę na te szczepione, to aż mam ochotę kilka nabyć...
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Skrzynki rewelacyjne! ;:63 No i te wciąż kwitnące obficie róże nie przestają mnie zadziwiać! :shock:
Przemku, co to za rośliny rosną przy oczku i przewieszają się z brzegu do wody?
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p

Post »

Dawid dzięki, myślę że przez zimę i iglaki będą lubianymi przez Ciebie roslinami. :wink:

Geniu skrzynki robię sam więc ja decyduję jakie mają być duże, te zwykłe balkonowe plastykowe jak dla mnie stanowczo za małe i za niskie, te mają być nie w ogrodzie a na podwórku więc muszą byc wyższe aby psy do nich nie wchodziły, nawet chyba trochę za wielkie mi wyszły, ale to jeszcze lepiej będzie więcej miejsca do sadzenia :wink:

Igor muszę przyznać że świetnie kojarzysz fakty :wink: , z tym przeznaczeniem skrzynek trafiłeś w dziesiątkę :D To wyszły nawet skrzynie (120cm długości i 45 głębokości +5cm podstawa to łącznie 50cm wysokości, 40cm szerokość, do samych roślin kwitnących nawet lepsze byłyby 30cm szerokie i jakieś 35 wysokie), myślę czy nie ustawić ich na stałe i do kwitnących pelargoni nie dosadzić w każdej 2-3 szczepione iglaki na wysokiej podkładce, rok dwa iglaki będą małe i słabo widoczne a później można już nie sadzić wiosną pelargoni, albo zrobić do nich inne skrzynki trochę mniejsze. Nie mam odpowiedniej szlifierki i trochę nie mogę ich dopracować ale jeszcze jak pomaluję dokładnie impregnatem to nabiorą wyglądu w środku oczywiście będą wyłożone folią, dno jest z 2 desek a miedzy nimi środkiem jest 3cm szczelina, jak bedzie folia nasypię na dno trochę piasku potem ziemia to w tej szczelinie od dołu w foli zrobię kilka otworów, aby woda nie gromadziła się. Można i potrakrować je jako osłonki, łatwiej zmienic kompozycję :wink: , ale latem na to mam mało czasu a rośliny jednak lepiej rosną jak mają więcej ziemi a korzenie nie mają ścisku w małych doniczkach.

Grażynko więcej teraz wolnego czasu to i pomysły łatwiej wprowadzić w czyn :wink: , a róże dzisiejsze niestety jedne z ostatnich, te które kwitły przymarzły ale ostatnio jest kilka cieplejszych dni i te które były w pąkach jeszcze rozkwitają :D

Izo dziękuję :D jak widzisz róże kwitną nie chce mi się robić kopczyków :? to realizuję kolejne wiosenne plany :wink: . To nad oczkiem to taka bardzo rozrastająca się roślina skalniakowa o siwych listkach wiosną kwitnie obficie na biało, zarosła mi cały skalniak więc go zasypałem kamieniami i będzie teraz iglakowy a przy oczku nawet się sprawdza do wody się nie rozrośnie a w drugą stronę trawnik więc jak coś to skoszę :twisted: , nazwy niestety nie znam, podpytaj Jacka on wie co to jest :wink:
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Masz rację te plastikowe są zbyt małe i płytkie .
Szkoda ze u mnie tak mało miejsca i tak nie miałabym gdzie postawić.

Genia :wit
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Jak kwitnie na biało, to może gęsiówka? ... Zaraz lecę spytac Jacka!
Moje róże też nie wszystkie zrzuciły liście, ale te niższe poobrywałam i usypałam im kopce. Teraz pogoda taka nieprzewidywalna, że z dnia na dzień mogą nagle przyjść mrozy i nie byłoby czym kopców robic, bo ziemia by zamarzła. A tak jestem już spokojna :D
Nie sądziłam, że te skrzynki są takie duże, ale wygląd mają naprawdę świetny! ;:215
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p

Post »

Geniu no własnie, małe płytkie i wąskie, rośliny w nich zwłaszcza na południowej wystawie, prawie się w nich gotują i nie można nadążyć z podlewaniem, takie drewniane nie nadają się na balkon, ale przez zimę może znajdę kilka plastykowych w większym rozmiarze.

Izo nie wiem czy to gęsiówka, coś co określałem tą nazwą też mam białe kwiaty i tworzy zwarte poduchy, a liście ma zielone z ząbkowaną krawędzią , natomiast ta roślinka jest bardziej rozlazła a liście ma całobrzegie wąskie i siwe pokryte kutnerem jak na mrozach, czy Twoim anafalisie :wink: a może to i inna odmiana gęsiówki :roll: . Mam nadzieję ze jednak mróz nie przyjdzie z dnia na dzień :wink:
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26

Post »

A nie jest to przypadkiem rogownica?
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
jacekbielsko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2011, o 21:53

Post »

A te donice-skrzynki, to z okorków świerkowych?
dawidbanan
---

Post »

Może wreszcie przekonam się do iglaków...ale tylko tych szczepionych kuleczek :)
Jest jeden minus-cena :?
Awatar użytkownika
Grzesiu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 13:31

Post »

Minus zawsze może być plusem....
Nie będzie za gęsto :;230 tylko w sam raz
ODPOWIEDZ