magdogród:-)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Siberia
---
Od: 5 lut 2010, o 10:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: magdogród:-)

Post »

Ano trzeba ciąć :;230
Dobrze by było, żebyś zrobiła zdjęcie tego konkretnego miejsca i krzaka i wiosną sprawdziła czy znów kwitnie czy ma przestój :-)
magdala

Post »

Całe szczęście ,że to pojedyncza forsycja rosnąca na mojej trasie do przychodni -na pewno nie zapomnę sprawdzić wiosennego kwitnienia :D
Siberia
---
Od: 5 lut 2010, o 10:01

Post »

I będziemy mądrzejsze :-)
magdala

Post »

Taka długa jesień ....
Dzisiaj rano słońce świeciło jak latem :D (oczywiście mam na myśli widok nieba w oknie -nie mam na myśli temperatury).

A to i sobie jeszcze posadziłam co nieco.... W nowym ogródku wylądowały wszystkie piwonie ze starej działki i jeszcze jakieś rozchodniki.

Wiosną będzie niezły widok jak te wszystkie rośliny posadzone jedna obok drugiej -zaczną rosnąć i kwitnąć.
Zupełnie nie wiem jakiego widoku się spodziewać :wink:
Ale już nie mogę się doczekać.
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Kontakt:

Post »

Widok niespodzianka... Niezapominajek dodać... Bo niezapomniane pierwsze kwitnienie we własnym domu... znaczy ogrodzie...
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Magdo, mi taka jesień wiosenna odpowiada.
Pogoda sprzyja ogrodnikom. Dzisiaj podziałałam ogródkowo.
Posadziłam róże, powalczyłam z kretem i jego wykopaliskami.
Teraz pada deszcz, więc roślinki podlane.
Nic tylko się cieszyć :)

Wiosna cię zaskoczy-dosłownie.
Widoki będziesz miała rewelacyjne.
Wszak to wszystko twoje i u ciebie ;:108

U nas kwitną w najlepsze wierzby i to nie pojedynczymi kwiatkami :shock:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
magdala

Post »

aleb-azi pisze: Niezapominajek dodać... Bo niezapomniane pierwsze kwitnienie we własnym domu... znaczy ogrodzie...
Jak to pięknie napisałaś :wit Zapamiętam ! I dodam :D

-------------------------------------------------------------

Justyno :D - mi też bardzo odpowiada taka jesień . Piszesz o różach -właśnie zastanawiałam się dzisiaj czy jeszcze nie
przenieść Leonardo i Andre le Notre ze "starej"...
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

magdala pisze:Właśnie wróciłam do domu - "na mieście" widziałam kwitnącą Forsycję.... :roll: To jak to było ??- jak kwitną forsycje to
przycinamy róże...??? ;:224
No to jakby sie zgadzało, na mieście już róże poprzycinali :;230
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
magdala

Post »

100krotka pisze:
magdala pisze:Właśnie wróciłam do domu - "na mieście" widziałam kwitnącą Forsycję.... :roll: To jak to było ??- jak kwitną forsycje to
przycinamy róże...??? ;:224
;:112 No to jakby sie zgadzało, na mieście już róże poprzycinali :;230
No tak - "miastowi" zawsze szybciej wykonują te wszystkie porządkowe sprawy roślinne-ale czy w zgodzie z zasadami ...? Ot ! Pytanie.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Teraz zaczynam wariować na punkcie Kokoryczy (corydalis) - na forum czyha na mnie jeszcze tyle nowych pokus....
Ale te Kokorycze są takie wdzięczne :D Że też tyle lat nie znałam wielu roślin ,o których piszą forumowicze.
Nawet znalazłam sklepik i doczytałam ,że kokorycze mozna sadzić aż do mrozów,czyli.... A może by tak ..? Jeszcze zaszaleć.....
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03

Post »

Też mi ostatnio "chodziła po głowie" kokorycz, choć sadzenie czegokolwiek odłożyłam do wiosny. Mam na razie u siebie kokoryczki, wonna i wielkokwiatową i liczę, że w przyszłym roku pokażą swoją urodę! :)
Magdo, zastanawiałam się, dlaczego przenosisz roślinki na miejsca tymczasowe, czy pozbywasz się tej drugiej działki, czy po prostu już się nie możesz doczekać? 8-)
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
magdala

Post »

Sure pisze: Magdo, zastanawiałam się, dlaczego przenosisz roślinki na miejsca tymczasowe, czy pozbywasz się tej drugiej działki, czy po prostu już się nie możesz doczekać? 8-)
Agatko :wit W zasadzie i jedno i drugie . Ale bardziej to pierwsze. Stara działka to ogródek ROD- położony na drugim końcu miasta.
Służył nam pięknie przez 11 lat - ludziom z bloku ,bez balkonu i z małymi dziećmi. Wiosną chcemy tamtą działkę sprzedać-
W nowej sytuacji byłoby bezsensem uprawiać obydwa ogródki -zwłaszcza ,że ten nowy to ogród przy domu :D
W marcu powieszę ogłoszenie, jeśli nabywca szybko się znajdzie -mogę nie mieć czasu na przeniesienie roślin...
Przecież nie będę panoszyć się ze szpadelkiem przy nowych właścicielach :wink:

Na nowej działce rośliny rosną "w kupie" ,bo teren nie jest ostatecznie wyrównany i przygotowany ,ale kiedy to nastąpi-
będę je miała w zasięgu ręki :tan i na spokojnie poprzesadzam je na rabatki.
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A, to rozumiem. Ja bym na pewno też tak robiła, choćby z niecierpliwości, bo mój ogród tworzyłam od początku, wprost wychodziłam z siebie, żeby jak najszybciej coś w nim rosło.. Wiesz, to świetnie mieć taką bazę odchowanych roślin do nowego ogrodu, od razu będzie zagospodarowany! :D
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
magdala

Post »

Żebyś wiedziała :D

Specjalnie w dwóch ostatnich latach dzieliłam rośliny jak tylko się dało -żeby mieć jak najwięcej sadzonek.
Teraz tylko ciach ,ciach -do nowego ogródka ,a i tak jeszcze mnóstwo zostaje na starej działce :D

Mam listę ,na której odkreślam roślinki już przeniesione ,trochę tego jeszcze zostało -ale raczej to już drobnica.
Największy będzie Bukszpan ,który poczekać musi do wiosny...

A! skoro jesteśmy przy zimozielonych -niedawno przesadziłam pod sosnę bluszcz- czy w jego przypadku też obowiązuje
zasada przedzimowego podlewania?
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja jeszcze żadnego ogrodu ani działki nie posiadałam (nie licząc tego rodziców), nie było gdzie sobie zrobić "szkółki". Ale teraz nadrabiam ;)
Ten bukszpan - kula? To wielki krzaczorek, mam nadzieję, ze uda się go bezpiecznie przenieść...
Bluszcz też zimozielony, dobrze jest podlać. Ale dzisiaj to chyba się już samo podlewa... ;)
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p
Od: 9 mar 2011, o 15:09

Post »

magdala pisze: Muszę jakąś szybką grzałkę wykombinować ,bo w razie czego ,to nawet kawy nie będę miała jak podać :oops: Woda w domu jest ,prąd co prawda jeszcze na granicy ....
Justynko, tyle drzew naokoło. Zawsze jakieś wiatrołomy się znajdą, ognisko w grilku i masz
wodę na kawkę. Prawie survival...
Nadrobiłam zaległości i... zastanawiam się, gdzie tak padało, bo ja lałam z kranu trzykrotnie. A niech mają roślinki
zapas wody, a przysypane liśćmi i ziemią powinny wilgoć mieć dłużej. Aby do wiosny :wit :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”