Ogródek pod dębami część 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek pod dębami część 4

Post »

Jatro, u nas te mrożonki widoczne są tylko rankiem, bo później się ociepla i temperatura staje się dodatnia. Niestety, wiem, że długo to nie potrwa. Idą nieubłaganie mrozy.

Obrazek

Artam, to miło, że gdzieś tam jednak jesteś i podglądasz, co się u mnie dzieje. Przez rok faktycznie przeszłam metamorfozę, jeśli chodzi o ogród i patrzenie na świat przyrody. Wiele roslin przybyło, a wśród nich jesienią pojawiły się własnie róże. Tego akurat nigdy bym się nie spodziewała. Mówisz, że u ciebie też tak samo? Będę musiała sprawdzić i obejrzeć :D A co do chóru, to śpiewanie jest moim drugim życiem i nie wyobrażam sobie, aby miało tego nie być. Dzięki temu czuję się wiecznie młoda i pełna energii. Warto mieć taką, albo inną, odskocznię od życiowych problemów, które nie są przecież obce nam wszystkim.

Obrazek

Ruda, leci ten mój wątek, bo lubię tu bywać i codziennie zaglądam, wklejając jakieś zdjęcia. Dopóki jest co pokazywać, staram się :)
Obrazek

Daluniu, dziękuję ci bardzo za miłe slowa dla moich zdjęć. Czasami rzeczywiście chodzę z aparatem po ogródku i staram się podejrzeć "co w trawie piszczy". To zupełnie inne doznania, niż wówczas gdy spoglądamy na całość. Czasem zresztą na zdjęciu sami widzimy coś, czego nie dojrzeliśmy w realu. Kiedyś robiąc zdjęcie swojemu storczykowi, nie dostrzegłam siedzącego na pędzie wełnowca. Dopiero fotka mi to uwidoczniła :wink:
A co do palenia liści, to szczerze mówiąc wpadliśmy na ten pomysł chyba dwa lata temu, gdy wokół nas pobudowali się ze wszystkich stron sąsiedzi i nie było już gdzie tych liści wywozić. Zwykłe liście jednak lepiej wyrzucać na kompost. Dębowych nie można :(

Obrazek

Krysiu, zielony kolor ścian, a także słoneczno żółty i pomarańczowy to był mój pomysł, bo M chciała pomalować wszystko na biało. Ja jednak wolałam, żeby było ciepło i kolorowo. Teraz przyznał mi rację. A kominek to rzecz wspaniała, bo i koszty opału stają się niższe dzięki temu, że można opalać drzewem, które w ogrodzie zawsze się znajdzie. Zwłaszcza na początku zimy i na przedwiośniu, gdy już dzięki temu można wyłączyć kaloryfery.
Obrazek

Małgosiu, liście staram się grabić, jak jest sucho i słonecznie. Czekają sobie w workach na tarasie na swoją kolej do palenia. Czasem oczywiście zbieram wilgotne liście, zwłaszcza w godzinach przedpołudniowych, gdy znajduje się na nich nocna rosa. Ale one także dość dobrze się palą, tylko że trzeba je wrzucać dopiero po pewnym czasie, gdy w kominku już się dobrze nagrzeje. TRzeba tylko uważać, bo z tych mokrych leci dużo dymu i czasem też lubi coś trzasnąc, jakaś mała gałązka czy żołędzie.
Obrazek
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Mokre liście orzecha będą dymiły... oj będą... u mnie nawet takie, teoretycznie, suche też kopciły...
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj, Wandziu ;:196
U mnie jest bardzo sucho, sądzę więc, że trawy po prostu przemarzły... Co prawda były zabezpieczone kopczykami z igliwia i liści, ale najwyraźniej okazało się to niewystarczające... Na trawach się nie znam, to była ich pierwsza zima u mnie, ale nie umiałam sobie z nimi poradzić...
Piękne oszronione zdjęcia!!
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Ewunia, z orzechem nie miałam jeszcze przyjemności. Wątpliwej zresztą, jak czytam :;230
Moniko, no popatrz, a ja myślałam, że u ciebie jest wyjątkowo zacisznie dzięki drzewom, które doskonale osłaniają rosnące pod nimi rośliny. Może twoje trawy nie zmarzły,tylko wyschły po prostu? To chyba bardziej prawdopodobne.
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03

Post »

Wando, czy dobrze zrozumiałam, że spalasz liście w kominku? Ja zewnętrznego nie mam, a w tym pokojowym próbowałam tylko gałązki. I te z resztką liści strasznie kopciły, nawet podsuszone, od razu szyba się strasznie syfiła...
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Su, właśnie tak robię. Zresztą na poprzedniej stronie to pokazałam. Jakoś u mnie dobrze to idzie. Wiadomo, że po pewnym czasie szyba się zasyfi, ale gdy już skończę z tymi liśćmi - co pewnie będzie niedługo, bo spadnie śnieg - to szybę się rach ciach umyje i już :D Zresztą nie mam innego wyboru. Wiosną to, co zostanie, spalę w ogrodzie, jak mnie sąsiedzi nie przegonią :roll:
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wandziu...oj liści orzecha nie pal ..to prawda...
...piękne są zdjęcia oszronionych liści ;:138
..całe szczęście że ja mogę palić liście w ogrodzie ... sąsiedzi nic nie mówią bo robią to samo :;230
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03

Post »

Haha, ja nawet przejrzałam stronę, ale za pierwszym razem zdjęcia mi się powoli otwierały i mi umknęło ;)
muszę przetestować, jak u mnie będzie, bo ognisk palić tu nie wolno, niestety... :roll:
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 12:50

Post »

Wandziu, dziękuję za miłe słowa ;:196 i jeszcze raz powtórzę...masz przepiękny, okryty mgiełką tajemniczości ogród.
Miło się tu do Ciebie zagląda 8-)
Pozdrawiam serdecznie.
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Kolejny szarobury poranek. Kolejna kawa, która mam nadzieję, że postawi mnie w końcu na nogi.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Wandziu, cudne jesienne widoczki pokazujesz. Oszroniona żurawka wygląda zjawiskowo. U mnie świeci słoneczko. Mam nadzieję, że u Ciebie tez zaświeci ;:3 jeżeli nie na dworze to chociaż w sercu.
Życzę miłego dnia :D
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58

Post »

Wandziu, piękna kolekcja liliowców ;:138 Teraz dojdą róże :lol: Piękne fotki oszronionych ;:108 Co to są za puchate kuleczki :?:
x-d-a

Post »

Wandziu, Twoje żurawki to mistrzostwo świata!
U nas w tym roku jesień jest wyjątkowo długa i ciepła, więc ogród jak na tę porę roku wygląda bardzo zielono i świeżo :lol:
Dzisiaj jeszcze działałam w ogrodzie, bo pięknie świeciło słoneczko i było cieplutko ;:3
Przesyłam Ci życzenia słonecznego weekendu ;:7 Dla mnie bedzie pełen wrażeń i pracy, bo mój M. to Andrzej i czekają mnie nieco wcześniejsze Andrzejki :D
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Wandziu fotki z oszronionego ogrodu są cudowne. ;:138
Nic nie zastąpi aktualnych, bieżących fotek, żadne wspominkowe zdjęcia.
Zapewne bardzo wcześnie wychodzisz do ogrodu, żeby je dla nas zrobić. ;:196
Dlatego rankiem dwie kawy pijesz . :)
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Wandziu śliczne oszronione żurawki, cudnie wyglądają z takimi mroźnymi falbankami.
No i te kuleczki nasienników....cudo....niby nie bardzo już jest co fotografować, ale taka wrażliwa dusza jak Ty zawsze coś pięknego i wartego zainteresowania znajdzie ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”