Baryczkowe Storczyki cz. II

ODPOWIEDZ
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Baryczkowe Storczyki cz. II

Post »

Serdecznie gratuluje sukcesu!Piękny kolor katlejki.
Malgorzata
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 19 lis 2011, o 16:58

Post »

Śliczna Katlea. Wszystko tak Ci ładnie rośnie :) Też tak chcę. ;:65 Na kwitnienie Ludisii discolor czekam niecierpliwie :tan No i Masdevalli zazdroszczę. Nie mam niestety warunków do jej uprawy a bardzo mi się ten rodzaj podoba.
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Asiu/Joane- podniosłaś mnie tymi słowami na duchu- jeśli Twoja ma takie wybarwienie to dla mnie wielka ulga. Przyznam, że trochę się bałam, że jej czegoś brakuje- rośnie dość wolno, nawet jak ją nawoziłam, we wrześnie przestałam i wypuściła pąki, także to chyba jej pomogło. Teraz mam wrażenie, ze pąki rosną w oczach, co dzień są dłuższe. Kwiaty pewnie będą za kilka dni :)

Grażynko, dzięki! Kolor jest trochę już przyciemniony. No, nie miałam szczęścia widzieć drugiej tury kwitnienia. Gdy pojechałam do teściowej, na parapecie zobaczyłam taki widok, jak tutaj Wam pokazałam. Ryczeć mi się chciało, katleja przekwitła po tygodniu! Piotr nie zrobił fotki, bo nie ma czasu (ma teraz gorący sezon). Nie wiem, czy teściowa zaczęła wietrzyć w tamtym pokoju- mimo, że miała zakaz? Teraz już nie wiem :(

Małgosiu- dziękuję bardzo, nie wszystko rośnie jak bym chciała. Wiesz, każdy ma jakieś lepsze lub gorsze warunki- u mnie np. nie rosną dendrobia- ciągle mam z nimi problem. Co będzie z Masd. to czas pokaże. Ludisie na pewno wrzucę tutaj :D
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2010, o 13:07

Post »

Moja Ludisia discolor- rośnie w zastraszająco wolnym tempie- to pewnie moja wina, bo nie staram się jej zapewnić optymalnych warunków- skazana jest na miejsce, gdzie właśnie ono jest wolne. Także teraz stoi w kuchni i tutaj pokazała pąki, tutaj też zostanie- okno północne, ciemne.
Gdybym miał napisać coś o swojej Ludisii,zacząłbym jak Ty ,z jednym wyjątkiem:"zastraszająco szybkim tempie".
Pozostawiona jest sama sobie a rośnie tak,że wychodzi poza parapet,pędy wypuszcza skąd się da,było ich chyba z 15.
Nawet teraz,po obcięciu "na równo" z doniczka ciągle jeszcze ma osiem pędów.Kwitnie tak często,że dostrzegam ją dopiero gdy nie widzę jej białych kwiatów.
Jestem strasznym niewdzięcznikiem,nie? ;:113
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Henryczku, w takim razie chwal się co z nią robisz- jakie ma warunki, ile wody, ile słońca, jakie podłoże itp. Chętnie mojej zmienię warunki, żeby rosła jak Twoja.

Moja jest przewidziana na powieszenie w oknie, ale dotąd tego nie zrobiłam, bo nie ma co "zwisać" :)

Dzięki :)
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2010, o 09:09

Post »

Proszę,chwalcie się oboje, bo moja Ludisia rośnie tak sobie a o kwitnieniu nawet nie myśli :( Choć z doniczki pędy wychodzą ale to raczej przedłużenia, nowych jak na lekarstwo a chciałabym ich całą misę...
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu, mnie też się marzy, by ludisia rosła w siłę- cieszę się, że zakwitła, ale burzy liści to ona nie ma. No, cóż. Co się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma :)

Zdjęcia zaszumione- ostatnimi dniami jakoś ciemno jest- nie wiem, noc polarna panuje czy co?

Moja Ludisia discolor:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Drodzy Storczykomaniacy- w Nowym Roku chciałabym Wam życzyć czego sobie wymarzycie i zaplanujecie- a przede wszystkim zdrowia, zdrowia i jeszcze raz zdrowia :)
Pozdrawiam! Kamila
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Piękna zazdroska. :D Wspaniałe tło dla ludisji.
Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2008, o 11:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kamilo Twoja Ludisia chociaż kwitnie moja stoi w miejscu i nic ...
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko i Grażynko- dziękuję Wam za zajrzenie do mnie ;:196 ;:196

Grażynko Widero
- zazdrostka jako tło nie sprawdziła się, zlała się w jedno z kwiatostanem ludisii, ale cóż- mam nadzieję, że zdążę zrobić jeszcze kilka lepszych zdjęć. Właśnie rozwinęły się kwity na trzecim pędzie :)

Grażko- przyznam, że dotąd uważałam ludisię za "łatwą" roślinę. Nie wiem, może moje jakaś uparta jest- rośnie tak sobie, raczej powoli, często żółkną/różowieją jej liście- jakby podsychała, ale podlewam ją regularnie co tydzień lub trochę rzadziej. Wiem, że powinna mieć dość wilgotno i dbam o to, myślałam, że pójdzie z nią łatwiej. Jest u mnie prawie 2 lata, po kupnie wyglądała tak:
Kwiecień 2010r.
Obrazek

Aktualnie przybyło mi kilka storczyków, Mąż kupił na przecenie falenopsisy- przyznam, że wybrał je całkiem pod mój gust :)

Od lewej- Phal. biały "ślubny", obok niego nowy różowy, dalej prezent ślubny z mnóstwem przedłużeń, dwa nowe w typie multiflower z maleńkimi kwiatkami już zasuszają je- no cóż, przynajmniej mam szansę widzieć jak zakwitną. W prawym kąciku katleje.
Obrazek

Obrazek

Katleja niespodzianka- niedawno pokazałam jej pochewkę kwiatową, z której niedawno wyrósł liść! Nie wiem, nie znam się, ale to chyba normalne nie jest :) U nasady liścia pokazała się pochewka- jakie mam szanse, że tym razem nie wyrośnie z niej kolejny liść?
Obrazek
Pozdrawiam! Kamila
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Przyznaje kAMILKO,ze nie spotkałam takiego pięterka liściowego u siebie.Najczęściej dochodzi do uwięźnięcia pochewki kwiatowej i wyrasta następna psb.Czy nie są przeazotowane?
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Kamilko, moja ludisia od Ciebie też niemal stoi w miejscu; jeden listek straciła, jeden wypuściła, potem straciła większość korzeni, przesadziłam ją więc w drobniejsze podłoże i chyba jest lepiej; w korzonki nie zaglądam, ale rośnie: w końcu wypuściła czwarty listek ;)

Fajnie, że znowu masz trochę phalaenopsis; może już na wiosnę zaczną odbijać i będzie kolorowo. [Widzę, że mężuś odpowiednio dba o żonkę ;)] Firaneczki też mi się podobają ;:108
Twoja cattleya to ciekawy przypadek; chętnie ją z Tobą poobserwuję i życzę, aby z następnej pochewki wyszło co należy :D
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko, nie powinny być przeazotowane- nie nawoziłam ich od września/października. Zwykle, gdy trafia do mnie nowa roślina, próbuję ją "wypłukać" z nadmiaru chemii i mocno ograniczam nawożenie.
W kąciku listka widać malutką pochewkę- mam nadzieję, że zbliżająca się wiosna (czy nie jestem nad zbyt optymistyczna?) zachęci ją do wytworzenia pąków :)

Agnieszko, a zarzekałam się falenopsisów... Piotr mimo wszystko b. mnie ucieszył- fajnie jak w domu coś kwitnie i parapety są zapełnione (takie lubię najbardziej :)) Z czasem, może w lutym planują je posadzić do szkła- tak jak postanowiłam z poprzednimi Phal. Ten sposób uprawy mi najbardziej pasuje :)
Będę pokazywać co dalej z tą katleją- na pewno pokażę co i jak- póki co, proszę o kciuki :)

A miałam Cię pytać o ludisię- w razie, gdyby co- mam jedną w zapasie- także podeślę :)

Takiego różowego Phal. widziałam u kogoś na forum- baaardzo mi się spodobał. Przypomina mi cętki pantery, a Wam?
Obrazek

Obrazek

Moje kambrie niespodzianki- posadzone dwie w jednym pojemniku. Latem były werandowane i ładnie przyrosły- teraz obie mają pędy? Widać ile?
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

:wit Widac ,widać .Piękne.Werandowałaś je w cieniu?
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aldonko, dzięki :) Tak, stały w cieniu balustrady na tarasie- pilnowałam, by nie sięgało ich słonce- wiem jaki może mieć wpływ na kambrie :)
Pozdrawiam! Kamila
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”