300 m2 frajdy

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2011, o 14:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: 300 m2 frajdy

Post »

Witaj Mariola śpieszę z rewizytą. I pomalutku wszystko pięknie uporządkowałaś i zagospodarowałaś. Teraz z każdym następnym będzie co raz piękniej. Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit
Witaj Mariolu!
Ja też oglądam ogródki i ogródeczki :lol: Nasz poziom wiedzy i doświadczenia jest chyba zbliżony, tzn. niewielki :? Przyznaję, że to czego się nauczyłam do tej pory zawdzięczam forum. U nas za "znawcę" ogrodowego uchodził M, obecnie znalazł się w tyle za ..... :;230 Nie chce przyswajać nowej wiedzy i tego co mówię, to też nie słucha :evil:
Warzywnik to była pierwsza rzecz jaką zrobił mój M, po czym udał się do "męskich" zajęć, a ja zostałam z hektarami warzyw, w tym dwa tunele ;:223
Moje pierwsze doświadczenia, podkreślam "moje" bo pewnie nie zgodzą się ze mną miłośnicy uprawy warzyw :x
Masz mało miejsca - więc żadnych kapustnych, zeżrą je liszki, a Ty nie będziesz miała odwagi sypać chemii.
Dyniowate: polecam kabaczka, patisona, cukinię - ale sadź ich dosłownie po kilka i to w odstępach 2-tygodniowych, najlepiej gdzieś pod ogrodzeniem, bo rozrastają się potwornie i włażą w inne warzywa.
Pietruszka naciowa, cebula siedmiolatka - i owszem ale niewiele, one po ścięciu odrastają na nowo i z czterech kępek pietruszki będziesz mogła jeszcze zamrozić na zimę.
Fasolka szparagowa - zakochałam się w niej, również w tej tycznej (pięknie wygląda i super smakuje)
Swoje ogóreczki i pomidorki do grilla - brzmi smakowicie ;:187 Sama jeszcze nie miałam, ale widziałam i polecam koktajlowe w donicach.
Ale się rozpisałam, znikam
Helena
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29

Post »

Kasik69 boję się tak "chochlą wcinać" na tej mojej działeczce - już zadławiłam się wieloma głupotami, które zrobiłam :oops:
Warzywek spróbuję, a jakże, już czuję smak własnych ogórków ( pewnie zjem je w zalążkach ) :;230
Remi, za chiny nie kupię beczki za 150 złociszy. Mam już elektryczny ciachacz do żywopłotów ( żywopłotu nie posiadam - zgnił w lipcu - był z forsycji ). A jeżeli lato będzie powtórką 2011 ;:224 ( tfu, tfu odpukać ).
Mirabelko chyba po to jest u nas zima - mamy czas na odwiedziny i przemyślenia.....po to aby wiosną móc popełniać zupełnie inne nowe błędy :;230 .
Helenko to właśnie miałam na myśli, pisząc w KMRE, że mamy wiele wspólnego. ;:196 Pobuszujemy po FO, nauczymy się i będzie fajnie :uszy

Dzięki wszystkim za odwiedziny. Nie muszę mówić, że każda wizyta, każda rada jest na wagę złota. ;:180
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Musiałam zrobić jeszcze jedno sadzenie. Znajoma poprosiła mnie, żebym zabrała z trawniczka pod jej blokiem różyczkę. Dostała ją w prezencie w doniczce, przesadziła na trawniczek a okoliczne pieski zadziałały ( czytaj - podsiusiały ). Zabrałam taką, jak widać, zakopczykowałam. Obrazek Sucharów nie cięłam - poczekam do wiosny.
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Witaj Mariolu! - różyczka śliczna i na pewno odwdzięczy się za uratowanie jej życia :lol:
Miło oglądać taką ładną działkę. Dużo udało się Wam zrobić przez jeden sezon
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mariolka, a co tam jest napisane na etykietce od róży? Mogę odczytać "Castle", to znaczy jakaś palacowa. A co niżej?
Warzywka dobry pomysł, ale eż spore wyzwanie. U mnie nigdy nie wychodziły, zawsze je coś zżerało.
Dobrym pomysłem jest ich sadzenie razem z kwiatami. Na przykład szczypiorek, który fajnie kwitnie, albo pory mające ładne liście. Taka mieszana rabatka dobra jest zarówno dla ducha, jak i dla ciała :)
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2011, o 14:12

Post »

Witam! Wszystkie przedmówczynie mają rację co do warzyw. Mariolu jeśli chcesz mieć warzywka tylko do " garnka " będąc na działce to wkomponuj je w rabatki z kwiatami. Ja osobiście nie mam ręki do warzyw- już sprawdzone :oops: Ale po małym poletku mam ogórki i włoszczyznę. Jak nie urosną to ratują mnie sąsiadki. Jak już czas ukisić ogóreczki to kupuję na targu.

Piękna różyczka. Na pewno odwdzięczy się w latach następnych. Jak już tylko pokażą się listki na wiosnę, spryskuj je rozcieńczonym mydłem ogrodniczym. Nie tylko tą, ale i pozostałe.
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Od: 29 lip 2011, o 15:51
Kontakt:

Post »

Mariolu, ja też uważam za niezłe przegięcie tą cenę. Tym bardziej, że rzeczywiście można duuużo taniej. Trzymam kciuki za różyczkę. Odwdzięczy się w przyszłym sezonie.
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit drodzy goście
Amba19 Dzięki, mam nadzieję, że nie została zatruta amoniakiem na amen i że poradzi sobie z przeprowadzką.
Wandeczko - rozumiem, że różyczka Ci się podoba i będziesz czatowała na podobną :) . Kartkę z nazwą odpięłam, leży sobie na ganeczku altanki. Powinnam być tam niebawem aby podlać te nowe nasadzenia ( sucho kurdę blaszka ) doczytam i Ci napiszę. Warzywa z kwiatami - no, no, pomysł w dechę :uszy
Mireczko - Przeczytałam Twój wątek. Dołączam się do peanów na cześć Twojej Działki. Jest zadbana, wypieszczona i ( tra, la la - jak mawia mój syn gdy nie ma określenia ) Dzięki za wskazówki - tu i w Twoim wątku. :D
Remi - mamy szczęście posiadając mądrzejszych przyjaciół, którzy w dodatku chcą się wiedzą podzielić. ;:138
A róża podoba mi się ogromnie. Jeżeli się zaaklimatyzuje... :tan
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Mariolka, no i co z tą różyczką? Znasz już imię?
Zaraz idę podlewać, bo to już zaczyna być niewesoło :?
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wandeczko na działkę wybiorę się w sobotę. Sprawdzę i Ci napiszę. Dobrze, że mi przypomniałaś, bo mnie strasznie " "młodzieńcze roztargnienie" atakuje :lol:
U mnie jest taka sobie tragedia - generalnie wciąż jest wilgotno ale podleję. Zwłaszcza te posadzone mlodziaczki.
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2011, o 09:30

Post »

Mariolu, moja mama nazywała to "późny pomyślunek" ale Twoje " młodzieńcze roztargnienie" bardziej mi się podoba.
Ogród zwkwiat,cz.aktualnaSzydełko
"Nie starzeje się ten, kto nie ma ma to czasu." Benjamin Franklin
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Witaj!
Muszę przyznać, że masz bardzo ładną działkę. Sosna dodaje jej uroku. Lubię nieowocowe drzewa na działkach. Sama mam ich kilka. I w zasadzie to one zaważyły na mojej decyzji kupna tej a nie innej działki. Jak na pierwszy sezon dużo zrobiliście. Pomysł z warzywniakiem godny naśladowania. Chociaż ja chyba jeszcze nie dojrzałam do tego. Na początku próbowałam coś tam uprawiać, efekt był tak mizerny :oops: że dałam sobie spokój. Tobie jednak życzę wielu sukcesów ogrodniczych.
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56

Post »

:wit
Sądziłam, że działeczkę zamknęłaś na kłódkę, a tu proszę - różyczka, trochę obsikana, ale wyjdzie jej to na zdrowie :lol:
Ciepła jesień powinna cieszyć, a ja nie wiem czy mam odkrywać to co przykryłam, czy tak zostawić, ciemnota jedna ;:223
Widzisz, same dylematy :(
Zaglądanie do cudzych ogrodów za bardzo mnie wciąga. Przed FO, z łatwością rezygnowałam z telewizji czy innych zajęć, byle tylko móc poczytać. Nawet odwiedziłam tutejszą bibliotekę i zgromadziłam sporo lektury. Sama sobie nie wierzę, że książka leży obok, a ja siedzę przed monitorem :shock:
Wiem, że Ty też dużo czytasz, a jak to teraz wygląda?
Swoją drogą to jednak się bardzo cieszę, niespodziewana emerytura i niespodziewane, zaskakujące hobby :lol:
pozdrawiam - Helena
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
mmaryla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2011, o 13:24

Post »

Witaj Mariolka.porannym spacerkiem zawędrowałam na Twoja urocza działkę. ;:138
Chętnie bym się przyłączyła do tych prac, bo uwielbiam majsterkować. Już jest tam ciekawie i kwitnąco a co to będzie na wiosnę........
Jestem posiadaczką parapetów i balkonu więc często będę do Ciebie zaglądać, ;:65 ;:65 , oczywiście, jeśli nie będzie sprzeciwów ;:3
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”