Kocham Ogród - Gencjana cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kocham Ogród - Gencjana cz. 2

Post »

Adrianno piękne widoczki i śliczny widok z okna ;:108 . Masz rację z tym dokupowaniem roślin, to pozwala cieszyć się coraz to innymi nabytkami.
U nas jesień też piękna, ale przymrozki były większe i więcej roślinek "skasowały." Ale w górach jest pięknie i też co niedzielę urządzamy całodniowe wycieczki :tan Włócząc się wtedy myślę, gdzie też Ciebie poniosło...
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2010, o 22:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

OluO,przypomniałaś mi, że już o tym pisałaś. Czytałam, ale zapomniałam. :oops: Tyle tu informacji na Forum. :roll:
Moje oczko jest płytkie. Mimo pilnowania znalazło się w nim w sumie czworo dzieci. Oczywiście bezboleśnie. Ogromnie
dzieci kusi i wnuczęta lubią się na brzegu bawić. A m.karmi i obserwuje rybki. A ja tylko rzucam okiem i coś czasem robię.
Właśnie jutro mamy wymienić wodę.

Jolu, ;:167

Asiu- D,miło jak ktoś podziela nasze poglądy. Ja wprawdzie posadziłam sporo w tym roku, ale to wynik rezygnacji
z warzywnika i stopniowego przechodzenia na krzewy. ;:65 Fajnie mieć tak blisko góry. Twoje są pierwszymi, które poznawałam
w czasie szkolnej kilkudniowej wycieczki. ;:196

Nandinka jest moim zdaniem śliczna o tej porze. Liście błyszczą i jarzą się piękną czerwienią nawet o zmierzchu.
Wprawdzie dostąpiła już zaszczytu pokazania się na Forum, ale teraz jest jeszcze lepiej wybarwiona.

Obrazek
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03

Post »

Witaj Adrianko. Dawno nie pisałam chociaż zaglądam, zaglądam. Zachwycona jestem nandinką. Czy Ty ją okrywasz na zimę ? Wyczytałam, że powinno się, a jak u Ciebie ona zimuje.
Na temat cięcia krzewów ozdobnych jest bardzo ładnie opracowana na forum przez Krysię Karo ściąga
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 03&start=0 . Ja mam mało krzewów i dopiero z nimi zaczynam przygodę, ale kiedy tylko mam wątpliwości to tam zaglądam. :D
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38

Post »

KaRo , pęcherznicę umieściła w grupie krzewów ciętych po kwitnieniu.
Moja informacja pochodziła z książki "Cięcie roślin" Hansjórg Haasa .

Reasumując; kiedy przytniesz będzie dobrze , rośliny radę sobie i tak dadzą.
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2008, o 18:27

Post »

Adrianko krzewik Nandinki jest przepiękny a kolor ma jak ogień. Jest podobny do kiścienia, mam taki on też się tak przebarwia. Za oddanie głosu dziękuję . ;:196
lawenda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2007, o 19:33

Post »

Ingrid Bergman coraz bardziej mi się podoba. Szukam kolorków jesieni i znalazłam u Ciebie, piękny masz widok z okna :)
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Adrianno ;:167 spacer po Twoim ogrodzie, to czysta przyjemność :wit
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu-Ado, miło mi, że się odezwałaś. Dzięki za ściągę, będę zaglądać. Informacje w książkach nie zawsze są
wiarygodne. Nandina po swej pierwszej u mnie zimie wyglądała dość marnie, ale jak widać odżyła. Nie okrywałam jej.
Zastanawiam się w ogóle nad sensem okrywania. ;:223 Raczej nie będę.

Olu O,nie wiem, czy dobrze jak nie kwitły. Mam jeszcze zielonolistną. W wątku KaRo widziałam kiedyś wielką,
wspaniale kwitnącą. A więc ma doświadczenie własne.

Irenko, mamy podobny gust, co już zauważyłam wcześniej. Kiścienie mają moim zdaniem ciemniejszy, mniej jaskrawy
kolor. Ja mam niestety taki, co słabo się przebarwia. Za kilka dni może będzie do pokazania.

Ula, mnie też. Chyba jak wino będzie coraz lepsza. :;230 Ja też sporo oglądam u Was jesiennych widoczków,
bo ten rok jest wyjątkowy. Ale do Ciebie chyba już doszły przymrozki.

Halinko, wzajemnie. ;:196

Ale zanim nadejdą przymrozki oprócz liści możemy jeszcze cieszyć się ostatnimi kwiatami. Numer 1 ma świetny kolor,
ale jest tak późna, że obawiałam się, że nie zdąży rozwinąć pączków. 2 i 3 to zwyczajne, ale bezproblemowe. Jak w życiu. :;230 Wolne miejsce zajął dziurawiec

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No :wink: udało się wykonać pracę konieczną, ale której nie lubię - czyszczenie i wymiana wody w oczku. Trzeba te
czynności wykonać dwa razy w roku. Z uwagi na rybki i rośliny , a także piasek niechcący wsypany przy zabawie dzieci,
trzeba usunąć z dna sporo mułu. Nie zdążyłam , jak były ciepłe dni, a teraz była to niemiłe zadanie. ;:223
Rybki się jeszcze nie rozmnażały, ale urosły sporo. Nie wiem, czy jak się wymienia wodę, to nie ma przychówku, czy może
to same chłopaki? :;230 Czy może ktoś z miłych Gości to wie?

Proso rózgowate ciągle wygląda atrakcyjnie, a o wyjątkowo pięknej barwie (Ewa świadkiem) chryzantemki szczęśliwie
przetrwały pierwsze przymrozki.
Obrazek
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
Awatar użytkownika
Ma-Do
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2010, o 20:29

Post »

Proso rzeczywiście bardzo urokliwe,ale niestety za mały mam ogródek dla tej trawki. ;:223
Na rybkach ogrodowych nie znam się.... moje akwariowe mnożą się aż za bardzo :roll: .
Pozdrawiam , Małgosia
Moje wątki
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Adrianno witaj. :wit
Jesień w Twoim ogrodzie jest ciągle cudna. ;:108
Nie ma to, jak bieżące fotki, są najciekawsze .
Niestety ja wstawiam powtórki, żeby wątek nie zaginął, chociaż bardzo nie lubię i chyba dla odwiedzających dość nudne .
Bardzo ciekawa roślina to Proso Rózgowate. Czy ono zimuje?
A chryzantemy masz śliczne i kwitną w najlepsze, u mnie już w październiku wymarzły przy -8*.
Ja także nie lubię okrywać roślin na zimę, przez to straciłam wiele gatunków krzewów, między innymi kiścienia, który zupełnie przypominał Twoją Nandinę .
Pozdrawiam Cię serdecznie . :)
Siberia
---
Od: 5 lut 2010, o 10:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tajko, co Ty piszesz? ;:14 ;:14 ;:14
Ja zaglądam do wątków, żeby sprawdzić czy są już "wypominki" :!:
Adrianna ma jeszcze kolorowo, to jest co pooglądać, ale to już rzadkość!
My teraz potrzebujemy duuużo tęczowych kolorów do koloroterapii!!! ;:108
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21

Post »

Adrianno melduję, że staram się być na bieżąco.... i dzięki temu kolejna roślinka do listy chciejstw ;:224
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu, to proso nie jest duże. I nie zaschło do tej pory. Polecam. Zobaczę jutro, czy dojrzały nasiona. Moim
zdaniem zmieści się u Ciebie. Zajmuje naprawdę niewiele miejsca. W porównaniu z miskantami to wcale.

Tajeczko. ;:196 Cieszę się, że się odezwałaś. Obawiałam się, że może czujesz się ... z powodu mojego zaniedbania.
Pewnie czytałaś, że musiałam trochę opanować kompa. Początki, kiedy mnie odwiedzałaś, były trudne. (wystarczy zerknąć
na nocne godziny ) Dzięki za miłe słowa, ale to zasługa wyjątkowej w tym roku jesieni. Co do bieżących fotek -
w zasadzie poza początkiem i wyjątkami nie wstawiałam powtórek. Myślę podobnie jak Ty. Napiszę szerzej ( poniżej )
na temat. Jak oglądam prognozę pogody, myślę o Waszych biednych ogrodach, gdzie panoszą się wczesne przymrozki.
Ale i u nas potrafi powiać zimą w maju, jak w tym roku.A kiścień się jeszcze przebarwia. Roślinki (na pocieszenie Ciebie)
też padają. Do pampasówki zrobiłam 3 podejścia. Fine.
Siberio, mnie sie podoba, że robisz kolorowo w swoich postach.Do Ciebie będzie też to co poniżej.

Asiu, D. , a moje chciejstwo to Twój wątek. I fotki wiesz jakie.Nauczyłam się skanować, co okazało się proste nawet
mimo mojego analfabetyzmu komputerowego i wkleiłam trochę Dolomitów. Jak chcesz to zajrzyj do górskiego.

Podobają mi się liście kaliny japońskiej Cascade. Dorównują dobremu sercu forumowicza-ofiarodawcy.
Obrazek

-- 21 lis 2011, o 20:10 --

Do Tajki, Siberii i z pewnością wielu innych Forumków, mających podobne DYLEMATY.

Zbliża się- chcemy , czy nie, czas gdy nasze pieszczoszki zapadają w sen zimowy ;:19 .Natomiast życie na Forum będzie się
toczyć dalej. Piękną i istotną częścią naszych postów są oczywiście fotki naszych roślinek. I tu dla mnie problem, jak
prowadzić wątek o tej porze roku. ;:223 (dygresja: okazał się b.pożyteczny, bo dowiedziałam się, że 23.11 jeszcze przesadzałam
dziurawiec-ale nie zakwitł- a zima przyszła dopiero 27.11. Dałabym pochopnie głowę, że znacznie wcześniej).
Jak dotąd przyjęłam zasadę, że z ogrodu tylko aktualne fotki. Jakaś powtórka wyjątkowo. ;:132
Fotki mają się nie powtarzać. Czasem ktoś cytuje, to poza mną. Dotąd miałam jeszcze jakieś "zaskórniaki", by było na czym
oko zawiesić, a na pocz. lutego już się pojawiły ranniki. I jakoś było. :D Dlatego też kalendarz z odwróconym porządkiem mnie
nie kręcił. Z drugiej strony wszyscy pragniemy na przekór bieli - całej tęczy. (mam nadzieję, że nie zabrzmiało dwuznacznie :;230 ) A co w tym roku? Czy przeprowadzić reanimację na wiosnę, czy - jak mówi Siberia - wypominki. ;:65 (fajnie). :?:
Moim zdaniem, jeżeli pokazujemy przeszłość, dobrze byłoby to zaznaczyć. I tyle.Niektórzy tak robią. ;:180 Taka refleksja: Forum jest duże, więc
jak ktoś pokazuje wiele razy te same fotki nie przeszkadza, chyba że jest to wątek, do którego się często zaglądało (-by). :roll:
I sprawa następna. Nawet aktualne fotki z pewnych miejsc w ogrodzie będą podobne, bo przecież nie wszystko ciagle
przerabiamy. :idea: Krzewy będą tylko trochę większe lub mniej czy bardziej obficie zakwitną.Jak pokazywać np. rh?
Wiem, że niektórzy podobne rozterki przeżywali. Najlepiej to chyba niczym się nie przejmować i robić, co się chce. Prawda? :wit

Lubię "ozdobić" każdy post, a więc ponieważ jeszcze coś mam : polecam cały czas atrakcyjny barwinek (od Ewy, Cz.)

Obrazek
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
x-d-a

Post »

Adrianko, o tej porze roku przeżywam dokładnie takie same dylematy co Ty :D
Aktualnych zdjęć coraz mniej, w ogrodzie nic się nie dzieje, a życie toczy się dalej...A więc zamknąć na zimę swój 'teatrzyk' i zapaść w sen zimowy? A może otworzyć coś w Off-topic'u i spędzić czas na miłych pogaduszkach 'okołoogrodowych'?
Zostawić wątek ogrodowy, skupiając się na wspominkach i planach na następny sezon?
Ot, dylematy ogrodnika-forumowicza...
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”