Rodzinny ogródeczek :)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Rodzinny ogródeczek :)

Post »

:wit
Często jednak zauroczenie kwiatkami, to dzieło przypadku. Ja na chryzantemy trafiłam na bazarku jakoś tak w sierpniu ub.r. Sprzedawca miał takie kwitnące kule i zapewniał, że są wieloletnie. Ponieważ pragnęłam, żeby cokolwiek już zakwitło w tworzonym ogrodzie, po prostu je kupiłam :D
A one nie dość, że pięknie i długo kwitły, to super przetrwały zimę i już pod koniec lipca tego roku zaczęły znowu kwitnąć :tan
A potem wątek Tereni i zdziwienie, że są również inne odmiany, że się je łatwo rozmnaża i ... już się potoczyło :;230
pozdrawiam Cię serdecznie Tereniu, rozmnażaj chryzantemy i zarażaj swoją pasją innych - Helena
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
Jatra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 22:01
Kontakt:

Post »

Witajcie Wandziu i Helenko cieszę się ,bardzo ,że mogłam Was zapoznać z moja rodzinna miłością .Nie przypuszczałam ,że Was tez mogę zarazić ,ale to przyjemna choroba bo zdobi nasze ogrody ;:3

Ja swoje chryzantemy sadzę po kilka sztuk tej samej odmiany w rządkach , aby mi się nie pomyliły i oznaczam patyczkiem daną odmianę .
Chryzantemy bardzo lubią słońce i w nim najładniej kwitną i się wybarwiają.Ewentualnie miejsce w , którym choc w połowie dnia będzie docierało słonce ,w cieniu nie za bardzo chcą ładnie rosną wyciągają się w stronę słońca i mogą zblaknąć im kolorki .
Wandziu typowo fioletowych nie mam , odcienie różu i bordo . :uszy

A teraz odmiana najstarsza w moim ogrodzie .Przynajmniej pamiętam ją najbardziej z ogrodu babci .

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

Tereniu czy chryzantemki jakos specjalnie trzeba okryc ??
miłego dnia :wink:
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29

Post »

:wit Jatra. Przeczytałam cały Twój wątek. Masz baaaardzo piękny ogród, "trzodę" przezabawną i w ogóle ;:180
Twoje eksperymenty z różami - ho, ho, ho - podziel się doświadczeniem ;:108 w tym wątku - przyda się wiosną :D
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 8#p2620418.
Do następnego razu ;:7
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jatro, to chyba faktycznie najstarsza jakaś odmiana, bo pamietam, ze u mojej babci w ogródku tez taka była... oczywiście uszczyknęłam jej do swojego ogrodu i tym sposobem taka odmiana jest u mnie od początku mojego ogródka- no jakieś 5 lat. Jeszcze jena z kwiatkami jasny lila- małe pomponiki- tez od babci. Kolejna jest żółciutka kopeczka małe pomponiki- wsadzona z 1listopadowej doniczki. Zimuje 3lub 4 rok- bez okrywania- co roku piękniejsza i większa "kopka".
Na pierwszych stronach mojego wątku sa jeszcze - biała, jasny fiolet i taka coś ala margeritka pomarańczowo, zółta- te niestety z którymś rokiem przemarzły.
Teraz przed 1 listopada miałam ochote kupić kilka i experymentował. sprzedawca stwierdził, ze to taka loteria, bo on też zimuje w ogrodzie i albo się coś uda, albo nie, czasami wypadnie nawet po 4-5 latach bezproblemowego zimowania. Zatem reguły na nic chyba nie ma...
Póki co cieszę sie tym co mam. Mam nadzieję, ze te maleństwa od Ciebie wiosną się ładnie rozkrzewią, bo jak nie ;:161
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
Jatra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Keetee młode sadzonki ,posadzone w tym roku trzeba zabezpieczyć .W wątku chryzantemowym pokazałam jak ja to robię .

Można okopczykować ,okryć gałązkami tui , lub świerku .Może być nawet igliwie .Swoich chryzantem tych starszych juz nie okrywam , zimują bez problemu .Czasem może się zdarzyć ,że któraś wypadnie .Ale na szczęście to bardzo rzadko się zdarza . :heja

Ruda2011 dziękuje bardzo za pochwały i reklamę moich umiejętności ;:180 .Podzielę się na pewno , choć ekspertem aż takim nie jestem . ;:108

Kropelko takich starszych odmian jest bardzo wiele .Tak z chryzantemami trzeba eksperymentować .Dlatego ja pozostawiam w swoim ogrodzie te , które są najdłużej bo one są najtrwalsze .Często wina nieprzezimowania chryzantemy ,może być grzyb .Najpierw zakażone liście a potem już korzenie.

Kropelko powinny przezimować bez problemu , masz odmiany , które pamiętają moja babcię . :tan
Awatar użytkownika
Gosia123A
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 19:37

Post »

Tereniu :wit ;:196 wszystko pięknie zapakowane cudne,nawet ubranka na fiołki.Gratisy moc. :heja :heja ;:138 ;:63 ;:196 ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
Jatra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Gosiu ;:196 cieszę się ,że sprawiłam Ci tyle radości . ;:138 ;:138 ;:162
Roślinki i fiołeczki niech Ci pięknie rosną . :tan
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 17:50

Post »

Kochana Jatruniu ;:196 Mam do Ciebie wielką prośbę, żebyś wszystkie najniższe chryzantemki obfociła i wszystkie razem pokazała. No wiesz od najmniejszej do ciut większej ;:180 Tak wszystkie po kolei razem, żebym napatrzyła się, bo do wiosny to ja jajko zniosę, a tak .........pomarzę sobie troszkę ;:226
Awatar użytkownika
Jatra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Bogusiu nie ma sprawy , jak tylko znajdę trochę czasu to wszystko wkleję .A na razie oglądaj i zapisuj . ;:65

Na dzisiaj wielkokwiatowe już w moim wazonie . ;:3

Ecru

Obrazek

Conaco

Obrazek

Cocori

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Śliczne te wielkokwiatowe , szkoda tylko że tak późno kwitną .
Genia :wit
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 17:50

Post »

Ale będe miała piękne sny :;230
aga111
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 9 sie 2011, o 12:46

Post »

Przepiękne są te wielkokwiatowe.U Ciebie Tereniu i za oknem i w domu chryzantemowo :) Miłego dnia :wit
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Nie, no nie do wiary! Te wielkokwiatowe tez masz w ogrodzie??? Tych nigdy nie udało mi sie przezimować...
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
Jatra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

e-genia ;:196 one bardzo póżno zakwitają .Dlatego nie mam ich wiele .Poprzednie zimy nie były takie łaskawe i ścinałam je do wazonu o wiele wcześniej . :heja

Bogumilka ,aga111 ;:196 Bogusiu miłych snów również dzisiaj . ;:3

Aguś ;:196 Dzięki wielkie , Tobie również miłego dnia i weekendu . :tan

kropelka tak mam 5 odmian wielkokwiatowych , one zakwitają bardzo póżno , dlatego nie mam ich aż tak dużo bo nieraz nie mają szans ,żeby zakwitnąć . :uszy
Choć w tym roku większość rozkwitła ,bo nie było wcześniej dużych mrozów. :tan
Pozostałe a zwłaszcza Ecru rozwinęła się na dobre w wazonie . ;:108
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”