Adenium - Róża pustyni cz.3

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
aner
200p
200p
Od: 3 sie 2009, o 10:42

Re: Róża pustyni cz.3

Post »

Nie bój się ciąć,roślinka ładnie się rozgałęzi.Listki faktycznie wyglądają na przędziorka,zwalczaj go tylko nie wiem co pierwsze ale chyba jednak przędziorek gorszy ,a potem obetnij ,po paru dniach.
Renia
Awatar użytkownika
ryska
100p
100p
Od: 1 lis 2011, o 11:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wie ktoś może jak poznać ze się wytępiło przędziorka?
Awatar użytkownika
hiacynta
200p
200p
Od: 15 lis 2010, o 23:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Proste, nic nie żre listków, nie mają śladów nakłuć, listki nie żółkną, są zieloniutkie. Pod spodem listków nie ma pajęczynki i żadnych mikroskopijnych stworzeń.
daszka
100p
100p
Od: 6 lis 2011, o 10:47

Post »

Witam Wszystkich zakochanych w Adenium. Moja przygoda zaczęła się w sierpniu tego roku kupiłam zabiedzoną roślinkę w Castoramie ( z przeceny ) w domu znalazłam informację co to takiego. Tak sie zaczęło roślinka zakwitła i tak wygladała.

Obrazek

Kupiłam 9.08. nasionka 16.08 pojawiły się pierwsze roślinki w w ten sposób byłam posiadaczką 46 sztuk bo wszystkie wystartowały. Nadal polowałam na dorosłe roślinki i 23.09 w tym samym sklepie kupiłam adeniu ale prawie 40 cm za 12,00. Były trochę marne w domu liście opadły ale teraz zakwitły. Dziwna pora kwitnienia kwitną od 3 listopada do tej pory.

Obrazek Obrazek W listopadzie ,. malutkim przycięłam czubki. Ale nie wiem co dalej czy teraz moje kwitnące nie będą kwitły latem
Awatar użytkownika
hiacynta
200p
200p

Post »

Piękne kwiaty, cudo. Odmiana chyba podobna do mojej, latem kwiaty były czerwone z prawie czarną obwódką, tera znów kwitnie, a kwiaty są jaśniejsze, bez czerni. Moje adenium stoi na południowym oknie, mam nadzieję, że będzie kwitło całą zimę, wiosnę, lato :D
aner
200p
200p

Post »

Moje adenium ma pączki kwiatowe,są jeszcze małe-czyżby pomyliły się mu pory roku,latem kwitło również.Daszka kolor Twojego jest śliczny :wit
Renia
Awatar użytkownika
przemo1413
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2011, o 16:34
Kontakt:

Post »

A mi się wydaje że rośliny mają po prostu u was dobrze i się odwdzięczają ;:180 Mają ciepło bo teraz sezon grzewczy , tylko słońca trochę mało ale widocznie im to wystarcza .
Moje kaktusy:)Cz.1Cz.2
Moje lilie :)
Awatar użytkownika
giga45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2008, o 12:55

Post »

Witajcie kochani
Daszka ślicznie zakwitła twoja róża. Czy ja się kiedyś doczekam takich kwiatków. Pokażę Wam moje mizeroty. Oba posiane w jednym czasie, a niestety jak rożnie rosną. Czy temu większemu obciąć czubek?, jeśli tak, to czy czubek można posadzić i ukorzenić??
Proszę o porady. Pozdrawiam serdecznie ;:138 Obrazek Obrazek
Moje Gigulinki
Pozdrawiam wszystkich cieplutko - GIGA
daszka
100p
100p

Post »

Witam serdecznie Wszystkich. Ja mam trzy takie same i każdy ma pąki kwiatowe, ale co będzie jak teraz przekwitną. Teraz powinny zgubić liście i spać a one rosną. Te moje maluchy też zaczęły wypuszczać boczne liście, ale one mogą rosnąć co będzie dalej nie wiem. Swoje duże wiosną przytnę Maluchy opisałam nazwami i kolorami też jestem ciekawa co będzie, kiedy zakwitną.
Awatar użytkownika
hiacynta
200p
200p

Post »

Nie wiem, skąd takie przekonanie, że adenium gubi na zimę liście, chyba szerzą je osoby, którym przędzorki objadły wszystko. Gdy roślina jest od czasu do czasu zamgławiana (jak w naturze czerpie wodę liśćmi z porannej rosy, a nie korzeniami) liście ma zdrowe przez całą zimę i nie myśli ich zrzucać. Musi mieć sporo światła - u mnie parapet południowy i wschodni.
Awatar użytkownika
ryska
100p
100p
Od: 1 lis 2011, o 11:23

Post »

Ale Wam fajnie, że Wam kwitnie.. ja bym się cieszyła jakby moja "wyzdrowiała" a co dopiero jakby coś tak pięknego puściła:) gratuluje pięknych kwiatów ;:63
aner
200p
200p

Post »

Giga poczekała bym z przycięciem adenium do wiosny(swoje podcinam pod koniec lutego)teraz za krótkie dni i mało słonka, mniej się rozgałęzi.Ostatnio przycinałam kupione w sierpniu w ostatnich dniach września,wypuściło tylko 2gałązki,wiosną wypuszcza więcej.Odcięty kawałek ociąga się z wypuszczeniem korzonków.A jeśli chodzi o wielkość roślinek to u mnie również są różnice myślęże zależy to od gatunku adenium --pozdrawiam :wit
Renia
Awatar użytkownika
laminda
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 23 cze 2011, o 20:04

Post »

daszka ależ masz piękne róże a przede wszystkim ten pierwszy kwiat. chyba muszę iść w Twoje ślady i szukać Adenium w Castoramia. Ja mam swoją z targów ogrodniczych ale mi cos zmarniała ostatnio, mam nadzieję, że odżyje :D
daszka
100p
100p

Post »

Nie martw się , ja swoje jak przyniosłam do domu to straciła wszystkie liście , poleciałam do Castoramy i kupiłam na zapas następne dwie, Ta która nadal kwitnie nie ma dużo liści ale za to kwitnie, pozostałe też już mają liście. A maluchy którym obcięłam czubki wypuszczają boki.l Oceń sama. Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Magic83
1000p
1000p
Od: 19 wrz 2011, o 14:34

Post »

Witam wszystkich! Nie wiedziałam, że jest adeniowy wątek :shock: . Ale cieszę się, że tu trafiłam :tan. Moje maluszki mają tydzień dopiero od wysiania, ale pięknie stoją na baczność :D
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”