Wyczesany :-) ogródek Stokrotki - 2011

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wyczesany :-) ogródek Stokrotki - 2011

Post »

Jak chcesz, to tę Ci również mogę wysłać, łatwo sie dzieli. A myślałam o tej:

Obrazek

Normalnie pijak i złodziej :;230 - co roku muszę kawałek korzenia odciąć, bo pcha sie na róże. To lato było dosć mokre, a to bardzo jej służy.
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Śliwę dziecięca posiadam, a jakże :D Już od kilku ładnych lat. Kwitnie obłędnie i tak też pachnie. :wit
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

Brak w rustykalnym gatunkowej hortensji krzewiastej to spore niedopatrzenie.
u nas, co najmniej od ćwierćwiecza, to obowiązkowa roślina wiejskiego ogródka.
Przesadzałam swoją na łączkę (miejsce od frontu było potrzebne na trzy róże),
bez siekiery nie dałabym rady jej wykopać. :roll: .
W tym roku miałam możliwość doświadczyć przebarwiania się liści berberysów,
(nie zawsze aura temu sprzyja), pięknie wyglądają w jesiennym słońcu.
Wydaje mi się, że Erektę kupiłam pod wpływem "wyczesanego" a raczej "rozczochranego" :) .
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A ja jeszcze temat dwóch kamieni podrążę...Jeden jest pod różę...A drugi? Ostatnio widziałam taką pendulowatą kulkę spływającą po takim wielkim głazie...Piękny widok!
Siberia
---
Od: 5 lut 2010, o 10:01

Post »

100krotka pisze: Normalnie pijak i złodziej :;230
To miała być zachęta? :;230 :;230 :;230 Trzy razy się zastanowię :;230 :;230 :;230

A na poważnie... podejrzewam, że mogę ją mieć, bo dostałam wiosną od siostry coś co wygląda właśnie tak. Jeszcze u mnie nie kwitła, więc nie pokazywałam. Ale mogę się mylić, więc na wszelki wypadek pokażę zdjęcie z ogrodu siostry, ale to dopiero za kilka dni, bo wyjeżdżam na weekend.
To zdecydujecie za mnie brać tego złodzieja i pijaka :;230 czy jeden mi wystarczy...
notabene cały czas jakaś cholera usypuje pod nią kopiec... Utykam, tupię, sypię odstraszacze, a po kilka dniach nowy kopczyk... Kopczykuje ją coś na zimę???
Wniosek.. brać!
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p

Post »

No bo przecież wiadomo, że każdy pijak to złodziej :;230
Siberia pisze:To zdecydujecie za mnie brać tego złodzieja i pijaka :;230 czy jeden mi wystarczy...
A to już kwestia indywidualnego zapotrzebowania na pijaków i złodziei...Ale to takie nawet poetyckie...złodziej miejsca ;:224
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No właśnie, i jak się wchodzi to się puka :;230

Oczywiście, że na niektórych terenach taki wodopij to skarb :-) Zresztą u mnie też tak źle nie jest, róże przy niej dają radę (co, Heidetraum nie da rady?)

Elsi, no, jak byłam na Roztoczu to takich właśnie hortensji mają tam sporo. Żadna to wypasiona odmiana, ale jakoś tak...chwyta za serce...no ja mam do niej słabość.

Martuś, jeszcze nie wiem z tym kamieniem, I muszę to dobrze przemyśleć, bo przecież nie będę M. ścigała po ogrodzie z takim ciężarem. On się ostatnio nawet zaszczepił, ale nie chcę przesadzić, rozumiesz :;230

Wandziu, ja też na pewno będę się za nią rozglądać (nie wiedziałam, że pachnie - tym lepiej!) - ale chciałabym ją mieć jako krzew, nie jako drzewko. Właśnie tak, jak na tym zdjęciu z tego kanadyjskiego bloga (jak macie chwilkę, to kliknijcie na link, naprawdę warto - chociaż można popaść w depresję, cztery akry ogrodu to wg moich obliczeń ponad półtora hektara :shock: )
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

Korzystając z tego, że grzeję dziś łóżko, pochodziłam trochę po wskazanym blogu,
masz rację, że zazdrość może człowieka zeżreć - bo o to chyba chodziło z tą depresją ? :;230 .

Jeśli chcesz mieć w ogrodzie nieduże drzewko o takim bordowym ulistnieniu to polecam śliwę Pissardi.
Ma bardzo zdrowe liście przez cały rok, miałam na nią oko, jest w nowym założeniu parkowym,
powstałym kilka lat temu w nieodległej miejscowości.
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No, zazdrość ,zazdrość...nie dość ,że taki wielki areał, to jeszcze i tyle pomyślunku...a widziałaś, jaką tam mają trzmielinę? Ajajaj...;-)

Dzisiaj do południa większość czasu spędzilismy w ogrodzie, głównie przy sprzątaniu zeschłych badyli (zwykle wolę to robić na wiosnę, ale przy tak pięknej pogodzie grzechem byłoby siedzieć w domu). Kamulce rozmieściliśmy tak sobie, zachwycona nie jestem, ale to się po prostu musi spatynować - zobaczymy, jak będzie na wiosnę

Obrazek

W trakcie czynności porządkowych natrafiłam na ten oto okaz

Obrazek Obrazek

Bardzo mnie ucieszył - to dwuletni lak, którego nasionka dostałam kiedyś od jednej forumowiczki. To piękny kwiatuszek, a nieczęsto spotykany, co roku obiecuję sobie zebrać nasiona i powiększyć jego areał...obok chryzantemka, którą posadziłam w tym roku.

A kocimiętka przy tarasie nic sobie nie robi z przymrozków :-)

Obrazek
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
x_o-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 30 mar 2010, o 21:01

Post »

U nas też piękny, słoneczny dzień. Pograbiłam trochę, ale z duszą na ramieniu :wink: . W takie święto ? porządki!?
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

To nie grzech - ku chwale Ojczyzny! :wink:
Przecież w zamyśle... ładniej będzie wokół nas, prawda?
x-d-a

Post »

100krotko, piękna pogoda była u Ciebie przy Święcie :P Miałaś dużo szczęścia, że mogłaś spędzić ten dzień w ogrodzie; u mnie dzisiaj było ponuro i baaardzo zimno, więc - krótki spacerek i biegusiem do ciepłego domku. Ale wieczorem podziwiałam księżyc - wyglądał niesamowicie pięknie - chyba jest pełnia :D
Kamulce bardzo urodziwe ;:108 Jak troszeczkę 'wrosną' w roślinki będzie super!
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hi hi, dziewczyny :-) Pierwsze słyszę, aby Ojczyzna posród innych wymagań, zabraniała komukolwiek pracować w święto państwowe :-) Bogu co boskie, cesarzowi co cesarskie, zasady religijne dotyczą świąt koscielnych - stąd u mnie w Święto Niepodległości pod łopoczącą flagą fajnie się pracowało w ogródku. W końcu przez najbliższe parę miesięcy nie będzie nam to dane...

Daluś, no właśnie na to czekam. Kamienie same w sobie nie są aż takie piękne, musządopiero porosnąć i "spatynieć" ;-)

Gorzatko, zdjęcie już nieaktualne, poprzestawiałam :;230 i to chyba jeszcze nie ostatnie słowo ;-)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p

Post »

Ja też bez żadnych wyrzutów sumienia kopczykowałam róże w piątek :)
100krotka pisze:stąd u mnie w Święto Niepodległości pod łopoczącą flagą fajnie się pracowało w ogródku. W końcu przez najbliższe parę miesięcy nie będzie nam to dane...
No bo 3 maja to i państwowe i kościelne... :wink:
Ja też sprzątanie badyli zwykle uskuteczniam wiosną, ale w tym roku też się udało część ogrodu uporządkować przy użyciu mego cudownego sierpa! Wcześniej będę się mogła zabrać za chwasty...wiosną...
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Także ku chwale ojczyzny pracowałam uczciwie cały piątek :D Całe szczęście, bo w sobotę było paskudnie. Jednak do dziś wszystko mnie boli :;230 Ale wszystko mam przegrabione i przekopane, można myśleć o kopcowaniu.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”