Storczyki Maczka

Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Storczyki Maczka

Post »

Ja tutaj, jak zawsze, gy wchodzę, oniemiałam z wrażenia...
Vascostyllis - ma piękne kwiaty, a jakże inne w kształcie od hybryd Vand ;:224

Gratuluję zakupu pierwszej masdevallii. Choroba postępuje... ;:224
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2010, o 09:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj :D Nie wiem jak to jest ale moje rośliny próbują dogonić Twoje :wink: Kwitnie mi vanda Robert's Delight 'Red' i też nie wyczuwam żadnego zapachu, teraz rozkwitł mi phal. deliciosa i też dokupiłam masdevallie :;230 Miałam jedną a mam trzy... Trochę mnie zamuciłeś,że phal. deliciosa tak krótko trzyma kwiatki. Ciekawa jestem jak będzie u mnie choć teraz może nie utrzymać zbyt długo bo trochę go przesuszyłam - zachorowałam na wyjeździe i niestety mój powrót opóźnił się o tydzień ale już rozwija następne pączki więc będzie " do biegu... gotowi... start" :wink:
makosiu
100p
100p
Od: 18 mar 2010, o 18:31

Post »

Asiu (Art), sam jestem ciekaw jak różna jest ich uprawa i czy mi się uda utrzymać przy życiu Masdevallie.

Ewo (eva-), witaj w moim wątku. Dziękuję za miłe słowa pod adresem roślin. Vandy były kupowane w róznych terminach i od różnych dostawców. Dlatego nie kwitną wszystkie naraz, ale może kiedyś uda mi się je tak poprowadzić aby zakwitły większością, jak u Doroty (dorotakol).

Patrycjo (Filigranowa27), witaj w moim wątku. Zapraszam ponownie.

Kasiu (kasia74),Kasiu (kasialb1), Vascostylis nie jest trudny w uprawie. Ja swojego trzymam w Orchidbox-ie i z tego co pamiętam to już chyba 2 raz kwitnie w tym roku. W Orchidbox-ie ma dość wysoką wilgotność dzięki jonizatorowi i wodzie znajdujące się w pojemniku. Jeśli chodzi o podlewanie, to nie jest moczony jak inne Vandy w wodzie tylko codziennie zraszane są korzenie. Co 3 zraszanie dodaję nawozu w proporcji 1/2 tego co jest zalecane przez producenta.

Gosiu (nina1611), dziękuję i zapraszam ponownie.

Beato (Becia37), witaj pośród Nas. Wszystko zaczyna się właśnie od podglądania kolekcji storczyków u innych, a potem to już ciężko się wyleczyć z tej "choroby".

Asiu (mis20), dziękuję w imieniu vandowatych. Jeszcze kilka vandowatych ma pędy, także niedługo pochwalę się następnymi.

Justyno (justus27), masz rację choroba postępuje. Zobaczymy do czego ona doprowadzi.

Gosiu (Merghen), faktycznie Phalaenopsis decumbens/deliciosa nie należy do długodystansowców, jeśli chodzi o kwitnienie. U mnie kwiat utrzymał sie ponad dwa tygodnie i momentalnie opadł. Taki jest chyba urok tych storczyków. Trzymam kciuki za Twojego Phal. deliciosa.

Mała aktualizacja kwitnień:

Phalaenopsis decumbens/deliciosa (synonim Kingidium deliciosum), w porównaniu do Kingidium deliciosum var. hookerianum to ten ma prążki na górnych płatkach kwiatu oraz liście ma gładkie i sztywne. Kingidium deliciosum var. hookerianum miał liście miękkie i pofalowane na krawędziach.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Cymbidium NN, które kupiłem w zeszłym roku na wyprzedaży w markecie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Maczek

Rezerwat Maczka
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Śliczne cymbidium, szkoda ze takie trudne w uprawie i takie wielkie.
Awatar użytkownika
nina1611
500p
500p
Od: 27 mar 2011, o 13:11

Post »

Piękny Phalaenopsis decumbens/deliciosa !!! niezwykle maleńkie kwiatuszki :) na moim kwiatuszki utrzymały się ok. 8 dni :)
Pozdrawiam Małgorzatka :)
Niektóre z moich storczyków ...
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Piękne kwitnienia:).
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 maja 2009, o 20:03

Post »

Śliczne kwitnienia ;:138
Marku jakiej wielkości w porównaniu do hookerianum jest decubens?
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

:shock: ale fotki... Dwa przeciwieństwa, jeśli chodzi o wielkość, Pokazałeś ;)

Cymbidium ma cudne kwiaty, gratuluję własnego kwitnienia. To wielki sukces :D

Kingidum też śliczne, choć maleńkie.
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49

Post »

Marku, nie wiem, który to już raz przeczytałam Twój wątek i jestem tak samo zachwycona Twoimi storczykami jak za pierwszym razem ;:180
Masz tyle skarbów, tyle egzotyków Ci kwitnie ;:108
makosiu
100p
100p
Od: 18 mar 2010, o 18:31

Post »

Kasiu (kasia74), Cymbidium nie jest aż takie trudne w uprawie. Ja w tym roku zapomniałem o nim całkowicie i stało całe lato na parapecie razem z Draculami, nie wynosiłem jej na zewnątrz, a i tak zakwitło.

Gosiu (nina1611),Patrycjo (Filigranowa27), Justyno (justus27) dziękuję za odwiedziny i miłe słowa o roślinkach.

Doroto (dorotakol), co do Kingidium deliciosum var. hookerianum to mój egzemplarz jest ok 1,5 raza większy od Phalaenopsis decumbens/deliciosa. Bardzo miło było poznać Ciebie i dziewczyny z pomorza na wystawie.

Lucyno (lucynaf), miło mi, że odwiedzasz mój wątek. Ja również wielokrotnie odwiedziałem twoje wszystkie wątki storczykowe, choć nic nie pisałem. Aż się teraz wstydzę, ale mam nadzieję się poprawić.

Mała aktualizacja kwitnień

Anoectochilus formosanus, wygląd liści tej rośliny był przedstawiony na stronie 32 mojego wątku, dziś przedstawię jak wyglądają kwiatki. Mam nadzieję że niedługo przedstawię inne kwitnące "diamenciki".

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Maczek

Rezerwat Maczka
Awatar użytkownika
akwarybka
500p
500p
Od: 23 maja 2010, o 01:00

Post »

Wow, naprawdę niesamowity kwiat :shock:
Awatar użytkownika
Nesuniaaa
500p
500p
Od: 8 kwie 2009, o 17:34

Post »

Kwiatek kojarzy mi się z małym kosmitą :) Czekam na dalszą aktualizację ;:224
Moje storczyki ------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=21813" onclick="window.open(this.href);return false;
Storczyki cz. 2 --------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=41733" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2008, o 11:15

Post »

Makosiu kwiatki cudowne.Ja u siebie czekam na kwiaty u Cymbidiów,jestem ciekawa jakie mam bo to niespodzianki mają mi kwitnąć.Chociaż wczoraj nie chcąco jednemu czubek pędu ułamałam ;:223 .
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
Awatar użytkownika
myrtille1986
1000p
1000p
Od: 23 mar 2010, o 08:49

Post »

Mam do Ciebie małe pytanie.Posiadasz może młode sadzonki ze "słoiczków". Ja sobie zakupiłam w Łodzi i sie zastanawiam co dalej z nimi i jak długo jeszcze je trzymać w zamknięciu.
Pozdrawiam Jagoda :-)
--> Spis moich wątków
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49

Post »

Wiesz, liście diamentowych storczyków bardzo mi się podobają, ale co do kwiatuszków miałam mieszane uczucia ;:182 Po Twoich ostatnich zdjęciach już nie wiem czy mi się znów gust zmienił :lol: czy Ty uchwyciłeś ich prawdziwe piękno, bo jestem zachwycona ;:180
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”