Witam,
Fragolotta, hurr, justus27, darek p, Laura1806, Wioleta, nieinna, kasiunieczka_32, Zabka_Monis, myrtille1986, Sylki3,Storczykowa, renata75 dziękuję bardzo za miłe przyjęcie. Cieszę się bardzo że podobają się wam moje kwiatki. Na początku małe sprostowanie, maczek=makowy chłopczyk ;)
justus27, na razie mam tylko jedną Masdevallie i jeszcze nie kwitnie ale bardzo mi się podobają. Już niedługo moja kolekcja powiększy się o dwie Dracule. Jeśli któryś kwiatek z rodziny Masdevalli zakwitnie na pewno sie pochwalę.
Laura1806, aktualnie hoduję je w wazonie, wiszące oraz w OrchidBox-ie. Z mojego doświadczenia mogę powiedzieć że najlepiej mi się howają w OrchidBox-ie, potem w wazonie a na koncu wiszące.
kasiunieczka_32, masz rację pomarańczowa to może być ascocenda. Kupiłem ją wyschnięta na wiór w jednym z marketów, nie miała żadnej fiszki z nazwą. Pani się upierała że to Vanda, dlatego tak ją nazwałem. Może to być Ascocenda Orange, ale nie jestem pewien. Jeśli ktoś by mi pomógł ją zidentyfikować to będę wdzięczny.
Storczykowa, dobrze następna grupa storczyków to będą Phalaenopsisy, postaram się dziś jeszcze dodać.
myrtille1986, Vascostylis Viboon Velvet kupiłem od pośrednika z eb.y-a
A na koniec coś na poprawę humoru
Vanda ala Dark Vader