Bardzo proszę, to sprawdzony przepis,w/g którego będę również robił w tym roku. Jutro idę po róże, a że nie było jeszcze mrozów, więc po zbiorze do zamrażalnika na kilka dni i dalej w/g przepisu.arek73 pisze:Czy ma ktoś przepis na naleweczkę z owoców dzikiej róży?
20. Nalewka z dzikiej róży
Składniki:
25-30 dag owoców dzikiej róży (Rosa canina )
dojrzała pigwa
garstka owoców głogu
szklanka cukru
3 l czystej wódki
kawałek kory cynamonowej
3-4 goździki
Robimy:
Owoce dzikiej róży i głogu starannie oczyszczamy z pestek, ogonków i włosków. Opłukujemy je na sicie, rozsypujemy na lnianej ścierce i suszymy. Pigwę myjemy, ale nie obieramy ze skórki. Kroimy ją na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy w poprzek na cienkie paski. Wszystkie owoce przekładamy do słoja, zasypujemy cukrem i odstawiamy na dobę. Dodajemy goździki, cynamon, zalewamy wódką. Odstawiamy w ciemne miejsce na cztery tygodnie. Po tym czasie płyn filtrujemy przez gazę i zlewamy do butelek. Nalewki można spróbować już po trzech, czterech miesiącach, ale bardziej cierpliwych spotka większa nagroda!