Geniu to już wiesz gdzie się wiosną wybrać na zakupy, a przyznam że sadzonki bardzo ładne
Aniu moje nowe cudeńka pochodzą ze szkółki pana Nowaczyka.
Sylwek dla mnie początkującego to w tej ofercie są same znamienitości

miałem problem aby wybrać tą inauguracyjną dziesiątkę, kulek w moim ogródku, kolejne dziesiątki trafiły na listę oczekującą na realizację. A z sadzonek bardzo się cieszę bo świetnej jakości

, więc będą następne z tej szkółki, a może nawet się tam wiosną wybiorę, muszę przez najbliższe pół roku dobrze oszczędzać to może się załapię na hurtowe ceny

najgorsze że to 350km

od mojego ogródka. A tymczasem po wczorajszym grabieniu liści doszedłem do wniosku że mam za dużo w ogrodzie drzew liściastych, a przez to mniej miejsca na kulki, muszę choć kilka wysadzić póki nie są zbyt duże, w pierwszej kolejności nad przydrożny rów, który zaczynam stopniowo anektować trafi tegoroczny nabytek klon jawor Prince Camille de Rohan, który od maja przyrósł dobre 1,5m

, to stanowczo za dużo jak na roczny przyrost w ogródku.
Grzesiu wiem, wiem

ale i Jantar dobry na początek, a szkółkę masz blisko, to po co się niepotrzebnie trudzić aby się opierać przed pięknym i zielonym

a kwitnące róże na tle różnych odcieni zieleni iglaków prezentują się znakomicie.
JANTAR którego kupiłem ma dokładnie 62cm wysokości w ofercie oznaczony jako pojemnik 5l 50-60cm. Z tego co wiem to od zwykłego Smaragda różni się jedynie kolorem, wiec ma być to dość szybko rosnąca, zwarta, kształtna, odmiana o żywym kolorze.