Witaj
Iga7. No to przepadłaś, kto raz tu trafia, to już nigdy nie opuszcza Forum.

Co więcej, nagle chce mieć ogromny ogród i niczym więcej się nie zajmować.

To mocno wciągające miejsce, ale przemiłe i bardzo pouczające, nie tylko jeżeli chodzi o rośliny. Ogrodnicy, to jedna rodzina, która sobie pomaga i dobrze się bawi.
Jeżeli chodzi o Twoje róże, to gdzie Ty je trzymasz od miesiąca? To róże nagokorzeniowe czyli bez ziemi, czy w kapersie, czyli trochę torfu, zawinięte w folię? Należało by je jak najszybciej posadzić lub ewentualnie zakopcować, ale pewnie nie masz pryzmy ogrodniczej ziemi?
China Girl, to rabatówka, piękna, nie za duża, może rosnąć przy ścieżce. Golden Showers to róża pnąca, potrzebuje podpór i w zależności gdzie mieszkasz(bo to ogromnie ważne) dobrego okrycia na zimę, Fairy to róża okrywowa, czyli niska, pokładająca się, czyli też w pierwszym rzędzie.
Jak wpiszesz w wyszukiwarkę nazwy róż, to wyskoczą Ci forumowicze, którzy je mają. Np. China Girl ma Deirde i Aszka, możesz u nich poczytać jak rosną i tak dalej.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &p=1586566
Generalnie róże uwielbiają słońce i dobrą ziemię, są bardzo żarłoczne. W cieniu rosną słabo, chyba, że kupisz odmiany, które w cieniu dają radę np. Iceberg, Braithwaite, Cartier, Red Eden Rose, Lykkefund, Golden Celebration, Pilgrimm, Alba Rose. Musisz zatem wybrać dla swoich, jak najbardziej słoneczne miejsca i wymienić ziemię pod róże, czyli doły 60x60 z dobrą ziemią ogrodową ewentualnie mieszanki z marketów, dla róż, które są już z nawozami. Pamiętaj o namoczeniu róż przed sadzeniem!
Co do zimowania w piwnicy, to nie za bardzo. Nie wiem jakie masz warunki, ale powinny być zakopane w ogrodzie, całe! razem z zielonymi pędami. A wiosną mogłabyś je wysadzić na właściwe miejsca. W donicach mogą rosnąć okrywówki i może China Girl, ale donice muszą być duże (no wiesz; najpierw drenaż, potem dobra ziemia, miejsce szczepienia poniżej poziomu ziemi w donicy, aby nie wysychało itd) Jeżeli masz piwnicę suchą, chłodną i ciemną, to mogłabyś posadzić je już teraz i tak mogłyby czekać do wiosny. Golden Showers raczej do ogrodu, bo jako pnąca będzie się mocno i głęboko korzenić. Sposób sadzenia róż masz doskonale opisany w głównym wątku o różach, przez wielu wybitnych ogrodników. U każdego jest inaczej ze względu na rodzaj ziemi, ale jedno jest pewne, jak to napisała Majka kilka postów wcześnie "ile gó...a tyle kwiatów"czyli "ile włożysz tyle dostaniesz" czyli dużo naturalnego nawozu!
Ależ się rozpisałam i nawymądrzałam, sorki.
Jeżeli chodzi o Hibiskusy, to niestety nie posiadam i się nie znam.

Wydaje mi się, że możesz posadzić do donicy i przechować w piwnicy. Na pewno u nas słabo zimują w gruncie czyli przemarzają. Ale jakie dokładnie powinny mieć warunki to, wybacz, ale nie wiem. Wiem za to na pewno, że znajdziesz odpowiedź na Forum. Jeżeli masz jakieś pytania, to napisz, chętnie odpowiem.
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie.