Mój kwiecisty zakątek.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój kwiecisty zakątek.

Post »

Rysiu , mam trzech sprzymierzeńców w walce z nornicami. Dwa koty i takie małe , skrzydlate . Chyba błotniak , nie bardzo się orientuję w nazwach ptaków. Kiedyś straty miałem większe , te kocurki są bardzo łowne. Do tego wczesną wiosną i póżną jesienią podkarmiam nornice granulatem. W innych porach nie pobierają.
A szpaler liliowców :?: Jeszcze mogę Ci podesłać , 2-3 lata i też możesz taki mieć. Starsze odmiany szybko rosną.
Matrix2
500p
500p
Od: 29 sie 2010, o 11:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

moje psy niestety nie tolerują kotów ...
liliowce które mi posłałeś na pewno się rozrosną i będę je dalej rozsadzał po ogrodzie. Takiego szpaleru jak u Ciebie nie stworzę bo nie mam już takiej przestrzeni w ogrodzie i nie byłoby tego efektu ...
Rysiek
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Oj mnie też się podoba taki szpaler , ale też nie mam miejsca .
Ale starsze odmiany posadziłam rzędem pod płotem za działką , za 3 lata może też będą pięknie wyglądać .

Genia :wit
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Geniu, Rysiu, na taki szpaler trzeba sporo miejsca. Moje rosną przy ścieżce w ,,sadzie'' . Rosła sama trawa i myślałem nad tym by cos posadzić . A że liliowce miałem już duże , więc one tam ,,poszły''.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ja mam liliowce w każdej części ogrodu.
Lubię wszystko mieszać :;230
Przeczytałam ile cebulowych zostało posadzonych.
Ja mam ciągle niedosyt, ale nie pamiętam gdzie co wsadziłam. Czekam do wiosny, porobię zdjęcia i dopiero jesienią dokupię kolejne
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Tadziu z nornicami u mnie także istna plaga.
Wokół nieużytki i las, skąd nowe przychodzą.
Najgorzej jest zimą pod śniegiem. Wtedy koty mojej mamy siedzą w domu, a nornice szaleją.
Od Ciebie dowiedziałam się, że trutkę zjadają tylko wiosną i jesienią.
Najbardziej wyjadają lilie, dlatego zawsze sadzę je dopiero wiosną. :)
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Gosiu , moje liliowce tez w kilku miejscach rosną . Oprócz szpaleru duża rabata i pojedyncze na innych. A cebule :?: :?: :?: Gdyby nie patyki nie wiedział bym gdzie są , ale jakie i gdzie :?: :?: :?:
Teresko , najgorsza sytuacja , kiedy w zimie pod śniegiem ziemia nie jest zamarznięta. Wtedy szaleją , zamiast spać i zżerają nam cebule. ;:223 ;:223
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Tadziu sadząc w tym roku w październiku tulipany, obok cebul rozkładałam w ziemi trutkę.
Gdzieś tak wyczytałam, tylko gorzej, jak cebulki im bardziej posmakują. :;230
Dobrze, że narcyzów nie jedzą przynajmniej. :)
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Teresko, tylko czy w ziemi znajdą trutkę :?: Najlepiej nasypać bezpośrednio do norki i przykryć by ptaki nie dobrały się . Co kilka dni sprawdzam , czy wyjadły . Jeżeli tak to jeszcze ,,dokarmiam ''. Jak nie , to znaczy że już po nich. Właśnie teraz najlepsza pora na trucie.

-- 9 lis 2011, o 21:58 --

Nafociłem jesiennych obrazków , wstawić nie było kiedy. Wstawiam , bo za parę dni może być śnieg i będzie za póżno.

Obrazek Obrazek

Mieć taką solidną podporę......
Obrazek Obrazek

Drzewo z ,,dziurką'' :D
Obrazek

Przed zachodem słońca.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ubiegłej jesieni rozmieszczałam obok cebulowych malutkie doniczki z trutką (bokiem je sadziłam).
Dzięki temu wiosną miałam tulipany i krokusy, bo po wcześniejszej zimie tulipany były wyjedzone nawet z donic.
Kwiaty cebulowe to trochę za droga karma dla nornic, prawda?
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Tadku teraz to już jesień smutna nie ta w której cieszymy się barwami liści .

Elu współczuję ,u mnie chyba nigdy aż tak nornice nie szalały ,choć jest dziura akurat w miejscu gdzie miałam boży kwiat posadzony , w przyszłym roku pewnie już nie wyjdzie tylko znacznik przewrócony został .
Genia
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Tadku bajeczne portrety jesieni. To naprawdę przepiękna pora roku :D Takiej jak w tym roku nie pamiętam, ciepła, słoneczna....po prostu piękna :D .....ale nie może być tak do końca dobrze, bo roślinki bardzo biedne z powodu suszy, przyjdą mrozy i może być kiepsko......około południa wybieram się podlewać ogródek......
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Elu , dzisiaj , po tygodniu miałem powtórzyć podkarmianie nornic. Nie było takiej potrzeby ;:108 ;:108 Śladów bytności brak , za to wszędzie widać ofiary polowań kotów ;:224 ;:224
Z doniczką robiłem inaczej. Do góry dnem , wycięty otwór przy ziemi i trutka na podstawce. Na doniczkę kamień , by wiatr nie przewrócił. Skuteczne , gdy nie ma śniegu.
Geniu ,l u mnie liści coraz mniej , ale jeszcze sporo na drzewach. Brzoza przy bloku ma połowę , wierzba pacząca wszystkie zielone :shock: :shock: Na dębach zniknęła czerwień, zastąpił ja brąz.Dzisiaj świeciło przez pół dnia słońce. ;:3 Nie jest tak żle :D :D
Agnieszko , to już w ostatniej chwili zrobiłem te fotki. Dzisiaj tych barw znacznie mniej. Nie lubię jesiennej pluchy , ale za długo już nie padało. Ziemia od spodu podciągnęła wodę , to jednak za mało. Byliny już skończyły wegetację i nie szkodzi im to . Iglaki i inne zimozielone maja za mało wilgoci. Gdyby teraz przyszły większe mrozy było by to niekorzystne. Też podlałem wszystkie ,,kulki''. Szczególnie te sadzone jesienią.
Awatar użytkownika
donna
200p
200p
Od: 14 sie 2008, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tadziu - piękne fotki ,aż dech zapiera ;:111
Pozdrawiam Barbara
Mój Mały Raj-Ogród Donny
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Basiu, Andrzeju, nafociłem dużo ;:224 ;:224 Trochę za póżno wygrałem się , światło słabe a moja ,, małpka'' w takich warunkach niezbyt mocna. Na niektórych drzewach liście jeszcze zielone, wierzba przy bloku, jedna z moich brzoskwiń także. To z przyczyny ciepłej pogody. Tylko , że wcale mnie to nie cieszy. Świadczy to o tym , że nie ustała wegetacja i drzewko może nie przetrwać zbyt dużych mrozów.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”