Mały ogródek basowej cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Re: Mały ogródek basowej cz.4

Post »

Parysko , w niektórych szkółkach można kupić ogrodowe chryzantemy. Niektóre z moich mam już z 6 lat.Pozyskiwane różnymi drogami , nierzadko mało legalnymi :;230 Część dostałam od forumków , niektóre kupiłam.
Np.tą rudą z 5 zdjęcia kupiłam po Wszystkich Świętych w Obi na wyprzedaży za jakieś śmieszne pieniądze , w 2009 roku.Oczywiście nie jest już tak niska , jak była ( brak środków skarlających) , ale zimuje , jak widać.W tym roku też oczywiście kupiłam 2 szt i posadziłam w ogródku.Z innych zrobiłam sadzonki i na razie są w domu.W naszym klimacie mają spore szanse przeżyć zimę.Oczywiście nie te wielkokwiatowe.Te się nie nadają. Ale drobno i średnio kwiatowe - spoko.Próbuję każdego roku i chyba nie było takiego sezonu ,żeby mi się choć 1 nie zadomowiła.Częściej wypadają na przedwiośniu , niż zimą...Czemu? Może za wilgotno , do tego dochodzą mrozy bez kołderki za śniegu...Ja je uwielbiam i myślę ,że watro próbować :D
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
dzieci2
200p
200p
Od: 20 lip 2011, o 19:52
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

basow@ pisze:Parysko , ...Ja je uwielbiam i myślę ,że watro próbować :D

Oczywiście, że warto dla takich widoków właśnie :heja
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam Koleżankę:D

Wpadłam do Ciebie i tak naprędce odzywam się, bo ujrzałam w Twoim ogrodzie cudne chryzantemy ;) Piszesz, że to Twoja dawna miłość, ale z jakimi owocami ;) duzo odmian masz jak widzę, u mnie nie chcą zimować, tylko jedna mi przetrwała. Ale co roku pod koniec października rozglądam się po chryzantemowych stoiskach, które to odmiany mogłyby się nadawać na rabatę :D (ciut psychoza ;))
A jak Twoje lilie, przeszło Ci trochę? Próbowałam w tym roku uzyskać nasiona, ale niestety z nędznym skutkiem, zero zawiązków. Dobra muszę się wrócić do początku Twojego aktualnego wątku i nadrobić zaległości.
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu , kogo moje piękne oczy widzą! ;:138 ;:138
Czy zostaniesz już z nami , czy znowu znikniesz na tak koszmarnie długo???
Lepiej napisz u siebie w wątku , co u Ciebie , pokaż jakieś zdjęcia , zamiast jakieś starocie oglądać..... :;230
Z liliami mi nie przeszło , ale coraz trudniej kupić coś , czego nie mam , a co mi się podoba. :;230
Szkoda ,że nasiona nie zapłodnione , ale bywa i tak... To hobby dla cierpliwych , więc , niestety , nie dla mnie...
Lecę do Twojego wątku , upomnieć się ,żebyś coś tam napisała wreszcie.. ;:136
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

Haha, tylko u mnie te starocia przeważają :D mało nowości. Ale już obejrzałam Twoje lilie przede wszystkim, wspaniale zakwitły, ileż kwiatów! Aż czułam zapach od tych pachnących ;) Podzielam Twoje zdanie co do kupna nowych odmian, jest już coraz mniej lilii, które TRZEBA mieć ;) Ale może to i lepiej, bo nie jedną roślinną manią człowiek żyje ;)
Śliczne zakątki powstały w Twoim ogrodzie, wbrew pozorom rośliny szybko się rozrastają i pokazują swoje piękno, wszystko idealnie sie komponuje.
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50

Post »

Serwus Małgosiu :wit

Dzięki za odwiedzinki i przy okazji podziwiam protoplastów moich chryzantemek ;:215
Jak widzę masz już więcej kwitnących... nie dziwię się, są starsze i bardziej zdyscyplinowane :lol: .
Niedługo i u mnie będą dorodniejsze, cieszę się i dziękuję ;:168
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39

Post »

Małgoś jak patrzę na Twoje chryzantemy to zaczynam je lubić :D
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Ta na pierwszym zdjęciu jest najpiękniejsza :P
ja w zeszłym roku jesienią dostałam od Marka takie, na 100 % nie zimujące w gruncie.
Jedną wywaliłam wiosną bo i tak nie ruszyła, a o drugiej zapomniałam.
I ku mojemu zaskoczeniu zaczyna kwitnąć.
Chryzantemki i marcinki muszą być w ogrodzie, bo inaczej smutno byłoby jesienią.
Marcinki już nie kwitną, ale chryzantemy to i owszem :P
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A u mnie wszystkie chryzantemy jakie miałam pożarły ślimaki. :twisted:
Teraz u Ciebie nacieszę się nimi.....a jest czym. ;:333
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Chryzantemowy kolaż cudny :!: Do tych, które mi się już wcześniej u Ciebie spodobały dochodzi jeszcze taka brązowa, która zaczyna się dopiero rozwijać. U mnie też dopiero teraz zaczyna rozkwitać późna złotobrązowa.
Bordowofioletową dla Ciebie zapiszę :)
Siberia
---
Od: 5 lut 2010, o 10:01

Post »

O Czerwona Gwiazda Północy Ci zakwitła :-) Tak myślałam, że powinna :-)

Ja już zgłupiałam i nie kojarzę, którą mam od Ciebie :;230 To znaczy wiem gdzie u mnie rośnie, ale która to na Twoich fotkach? :roll:
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek Obrazek

Jacku , codzi Ci o tą?
Obrazek Obrazek

Siberko , Tobie wysyłałam tę
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Niestety , reszta zdjęć pozostałych chryzantem wyszła nieostra , więc jutro poprawka. :D
Alu , fakt , już zaczyna nabierać kształtów mój ogród , choć jeszcze wiele mu brakuje.Może kiedyś się z tym uporam...
Aniu , wiesz , kilka przybyło , więc jak Ci któraś wpadnie w oko - pisz :D
Misiu , od wczesnej wiosny biorę się z kopyta za robienie sadzonek , bo i chętnych sporo.Każdy patyczek będę ukorzeniać, więc masz jeszcze trochę czasu na zakochanie się w nich... :;230 Ja się też chętnie dzielę swoimi .
Comciu - święte słowa! Marcinkom i chryzantemom mówię stanowczo TAK! Jest już 10 listopad , a chryzantemy kwitną w najlepsze! Bez nich było by już strasznie w ogrodach ( nie licząc przebarwiających się krzewów)
Ta na 2 zdjęciu też jest od Marka , i też miała nie przeżyć - a jednak! Czekam jeszcze na kwitnięcie kolejnej od Marka - zielonej wielkokwiatowej.Mam nadzieję ,że zdąży..
Grażynko , u mnie ślimaków jak psów , ale na szczęście trzymają się z dala od chryzantem... Szykować sadzonki? :;230
Jacku - zapisane :D
Siberko - przy zdjęciach napisałam ,którą Ci wysłałam. :D A Twoja Czerwona Gwiazda Północy zakwitła całymi 4 kwiatkami!Jest boska. :D Ale widzę ,że masz jeszcze inne ;:109

Oj , ale się nagadałam! :;230
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

basow@ pisze:Oj , ale się nagadałam! :;230
No raz na jakiś czas nie zaszkodzi! :;230
Ale piękne te Twoje chryzantemy! U mnie Twoje raczej nie zakwitną...Ale zawsze jest nadzieja na przyszły rok! :)
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marto , jakoś lepiej mi się gada u kogoś , choć ostatnio znowu cichaczem raczej łażę. :;230
W tym roku mogą mieć rzeczywiście kłopot z kwitnięciem , trochę w końcu przeszły...A jak im coś odbije , to wywal na kompost , a przyślę Ci te wczesne , które kupiłam w tym roku.
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zgodnie z obietnicą wpadłam zobaczyć Twoja kolekcję chryzantem. Przeleciałam wątek w obie strony - od końca i od początku. Na razie tylko przeleciałam :oops: . Czytanie zostawię chyba sobie na długie zimowe wieczory. Kolekcję chryzantem masz niesamowitą. Wiele z nich chciałabym mieć u siebie ( chociaż u mnie klimat znacznie zimniejszy). Po tym co zobaczyłam jeszcze bardziej cieszę się na naszą wiosenną wymianę. Stanowczo brakuje mi odmian kwitnących w kolorze czerwieni i o dziwo (!) żółtych. Ta ruda podobna z kwiatu do gerbery jest cudowna! Chętnie przygarnę kawałeczek jej. Szczegóły omówimy chyba na pw.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”