Magnolia - sadzenie, przesadzanie,nawadnianie

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Simbi
500p
500p
Od: 7 paź 2011, o 22:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Magnolia na pniu - przesadzanie

Post »

Po przemyśleniu chyba dam jej spokój, tym bardziej,,że mi na niej zależy. Nie będzie pasować do pozostałych nasadzeń,ale może jakoś ją wkomponuję między rododendrony i iglaki. Dziękuję za pomoc i rady
Zrób dwa kroki do drzwi marzeń..
I możesz być gdzie chcesz...

Moje pierwsze kroki - Alicja
Awatar użytkownika
Sylwek-zx
1000p
1000p
Od: 8 lut 2009, o 09:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja przesadzałem swoją magnolię jak miała ponad 3 metry, dzień czasu zajęło mi, by obkopać jak największą bryłę korzeniową, dół w nowym miejscu został wcześniej przygotowany, osadziłem na nowym miejscu, zasypałem, w przeciwieństwie do tego co padło wcześniej, ja ziemię trochę ugniotłem, zostawiłem nieco miejsca tak by przy podlewaniu woda schodziła bezpośrednio w korzeń - coś jak przy Rh tzw. "miska", palikami zabezpieczyłem z trzech stron, ziemia do zaprawy dołu wcześniej przygotowana i udało się.
Widzę jednak że plan przesadzenia został wstrzymany, ale tak tylko chciałem potwierdzić, że można to zrobić :)
Awatar użytkownika
Simbi
500p
500p
Od: 7 paź 2011, o 22:36

Post »

Sylweste dobrze uzyskać każdą opinię. Na razie wstrzymuję, na wiosnę jak będę obsadzać tą część to zadecyduję ostatecznie co z nią zrobię. Jak się da wkomponować to dobrze, jak nie, to będę kombinować . Jednak korzenie są bardzo rozrośnięte na boki, bo dziś zrywałam tam część starej warstwy ziemi żeby nawieźć świeżej i natknęłam się już na jej korzenie ponad metr od drzewa. Trzeba mi było myśleć kilka lat temu jak ją sadziłam,ale cóż na początku błędów się nie uniknie . Pozdrawiam
Zrób dwa kroki do drzwi marzeń..
I możesz być gdzie chcesz...

Moje pierwsze kroki - Alicja
niedobry
200p
200p
Od: 26 kwie 2008, o 14:35

Post »

Miałem dwie magnolie...obie posadzone z słabym podłożu (brak wiedzy elementarnej) w mocno wietrznym miejscu...obie zdechły. Jedna z nich na wiosnę odbiła z ziemi...postanowiłem ją przenieść...i tak też uczyniłem...przeniosłem ja na glebę żyźniejszą mniej gliniastą i osłoniętą od wiatru. Czy teraz na zimę rzucić placek obornika i czy mam spróbować to maleństwo okryć słomą hm? Dziękuję z góry za pomoc :)
LeroyMerlin
200p
200p
Od: 24 maja 2011, o 14:22

Post »

"Niedobry" dobrze, że ją przesadziłeś. To miejsce znacznie lepiej będzie sprzyjać magnolii. Nie wiem czy wiesz, ze magnolia również potrzebuje ziemi lekko kwaśnej z pH ok. 5,5 - 6. A teraz na zimę okryj ziemię wokół magnolii stroiszem z gałązek iglaków, lub korą :) jeżeli masz możliwości to warto również okryć koronę słomą, na pewno to nie zaszkodzi. Jak to mówią, przezorny zawsze ubezpieczony.

Pozdrawiam,
Wojtek - LM
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
niedobry
200p
200p
Od: 26 kwie 2008, o 14:35

Post »

i tak tez uczynię ! dziękuję za radę
Awatar użytkownika
aganeta
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 14 sty 2012, o 23:21

Post »

Moja magnolia rośnie pomiedzy iglakami. Ładnie wygląda, ale iglaki rosną jak szalone i nieco ją zagłuszyły. Szkoda mi obcinać iglaki, ale chyba będzie trzeba, bo za duże na przesadzanie. Iglaki musiały "dokopać się " do żyznej ziemi, bo wsadzone były w istną grudę po budowie :oops: Jutro zrobię zdjęcie, może ktoś podpowie, czy moje iglaki można nieco przyciąć. No albo może ktoś doradzi co zrobić z magnolią?
Awatar użytkownika
danutka66
500p
500p
Od: 11 sie 2006, o 15:59

Re: Magnolia - przesadzanie

Post »

Przeczytałam cały temat ,bo od roku zastanawiam się nad przesadzeniem mojej kilkuletniej magnolii/odmiana o żółtych kwiatach/Rośnie niestety w cieniu sosen,które się rozrosły i cień powoduje słaby wzrost i kwitnienie.Ryzyk fizyk,,tu dalej nie może pozostać, a przesadzenia może nie przeżyć.No właśnie,czym skutkuje przesadzania?Zastopowaniem wzrostu,brakiem kwitnienia czy...śmiercią?;)
Wnioskuję z wcześniejszych wpisów ,że teraz jest dobry moment...o ile taki w ogóle jest
osamagarwolin
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 29 lip 2010, o 20:08

Post »

Witam miłośników magnolii mam mały problem tuż obok mojej dużej Tripetali wyrosło mi takie maleństwo moje pytanie kiedy to maleństwo przesadzić w nowe miejsce ?
Obrazek. Roślinka ma z 10 cm teraz
halina522
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2009, o 20:37

Post »

Uważam,że to maleństwo wyrosło od korzenia dużego krzewu.Ja bym poczekała do wiosny i wtedy odkopała,posadziła w nowe miejsce.
Halina
osamagarwolin
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Pani Halina też sądzę że to odrost od korzenia miedzy nim a roślinką jest taka jakby linka pod ziemią już mam za sobą tak zdobytą sadzonkę z odmiany Betty nawet już spora wyrosła
osamagarwolin
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

A tu roślina duża Tripetali w tym roku nawet te nasionka mi dojrzały
Obrazek

Obrazekto drugie zdjęcie to latem jak roślinka kwitła
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2016, o 20:29

Post »

Naczytałam się, że magnolii się nie przesadza, ale życie zmusiło mnie do przesadzenia na wiosnę magnolii gwieździstej zasadzonej 3 lata temu (posadziłam tam gdzie potem miał być wykop pod fundament ;:306 ). Nie było mi jej bardzo szkoda bo do tej pory rosła kiepsko, chorowała i nie kwitła.

Zrobiłam tak: obkopałam dość dużą bryłę korzeniową ale i tak w czasie wykopywania sporo korzeni się pourywało. Okazało się, że rozrosły się potężnie. Posadziłam w półcieniu, dotychczas rosła w pełnym słońcu i wycięłam 1/3 pędów przy samej ziemi (wiem, że magnolii się nie tnie ;:173 ).

Po tych zabiegach ruszyła jak szalona, liście zdrowe jak nigdy dotąd i w końcu zawiązała pąki kwitowe. Nie wiem, czy to przypadek, ale ja bym nie demonizowała przesadzania magnolii.
Pozdrawiam Lucyna
czusiu
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 sie 2017, o 15:14

magnolie co w otoczeniu

Post »

Witam serdecznie wszystkich ogrodników. Jestem na forum poraz pierwszy.
Mieszkamy na warmii strefa przemarzania pomiędzy 6b i 6a, ogród nowy ok 25 arów, na razie właściwie pustynia tzn w większości trawnik i małe nasadzenia krzewów zeszłorocznych. Dookoła wygwizdów i szczere pola niestety.
Na dniach przymierzam się do posadzenia magnoli ok 180 cm, wg sprzedawcy ze szkółki ma być to któraś odmiana stellata, nie jest z doniczki tylko z gruntu szkółka miejscowa. Zamierzamy ją posadzić w specjalnie wymurowanym klombie w miejscu wg nas najbardziej zacisznym co w naszym przypadku i tak jest pojęciem bardzo względnym. Mam pytanie:
1. Czy druga połowa sierpnia to odpowiedni termin.
2. Czy można takie nasadzenie robić w klombie, gdzie grunt będzie wsytawał ponad poziom otoczenia na ok 20-30 cm, nawet przy uwzględnieniu wyściółki z kory. Czy to nie wpłynie to na wysychanie drzewka.
3. Wypełnienie klombu mają stanowić wrzosy, czy to będzie dobre towrzystwo dla magnoli. Ewentualnie zastanawiam się nad wysokimi trawami ozdobnymi.
Bardzo proszę o pomoc, szczególnie osób z takim doświadczeniem z okolic warmii.
Mikoasasin
100p
100p
Od: 26 lis 2016, o 20:49

Re: magnolie co w otoczeniu

Post »

po pierwsze nigdy przenigdy nie kupuje się magnolii z gruntu mają bardzo wrażliwy gąbczasty i kruchy system korzeniowy który przy wykopywaniu zawsze jest uszkadzany. A jak roślinka rośnie od początku w donicy to nie ma mowy o jakichkolwiek szkodach.
Magnolie należą do wymagających roślin dlatego sadzenie ich w innym terminie niż wczesna wiosna nie jest dobrym pomysłem. drzewko musi mieś czas się ukorzenić i zaaklimatyzować. a ty chcesz je wsadzać do ziemi na 4 miesiące przed morzami.
2 zależy o jakim rodzaju klombu mówisz.
3. wszelkie rośliny kwaśnolubne czyli miedzy innymi wrzosy będą dobrymi sąsiadami. możesz też spróbować z dawidią azaliami japońskimi albo klonie palmowym (niskopiennym).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”