Ogród Piotra-

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
patkaza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2010, o 23:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Piotra-

Post »

:shock: 100 tulipanów ;:138 ;:138
będę tu wiosną ;:65
piekna u ciebie jesień
Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
Awatar użytkownika
Piotr-Sz
200p
200p
Od: 28 gru 2010, o 12:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzięki. Z tego co widziałem- u Ciebie też pięknie. Co do tulipanów- mam nadzieję, że choć cześć wyrośnie. Starałem się jak mogłem- dobry materiał zaprawiłem w Kaptanie. Niezgorzej posadziłem. Zobaczymy. Bardzo się ucieszę, jeśli wszystko się uda.

Od jutra albo pojutrza zdjęcia metamorfozy ogrodu przed domem (sensu stricte obok domu). Część zaniedbana i pozostawiona "sama sobie" bo nie było koncepcji- albo precyzyjniej- było ich zbyt wiele. Dzisiaj już wiem jak to ma wyglądać. I przy udziale dalii, między innymi od christinkrysia zaczynam realizację :-)
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Piotrze w naszym działaniu optymizm jest podstawą działania a Ty masz go sporo więc jestem spokojna o realizację planów...
Tej wiosny zaprzyjaźnionej dentystce zorganizowałam rabatę koło domu bo chciała mieć na niej ciągle kwiaty ale bez krzykliwych kolorów. Ona dopiero zaczyna poznawać ten temat i dlatego poprosiła o pomoc.
Wszystko wzięłam od siebie i najwyższe piętro jako tło stworzyłam z zielonych liści Kanny ( w czasie kwitnienia kwiaty żółte).
Potem 3 odmiany dalii średniej wysokości pasujące kolorystycznie (Procyon +Helena Różiczkowa+Tyler James) a do nich w odpowiednio ciepłej tonacji chryzantemy zakwitające już w sierpniu i kwitnące do mrozów.To takie ceglasto-czerwone i w trakcie zmieniające kolor na herbaciany.Do nich jedna kępka odmiany o żółtych pomponach.
Wybór okazał się dobry, cieplutkie kolory i cały sezon kwiaty a ja otrzymałam miłą , pełną i fachową opiekę dentystyczną ... :;230
Dołem jako obrzeże rabaty tylko czysta zieleń więc posadziłam kilka sztuk Tolmiea menziesi.
Czasami proste kompozycję sa najlepsze bez nowoczesnych wynalazków.
Awatar użytkownika
Piotr-Sz
200p
200p

Post »

Hej. Jak obiecałem zamieszczam fotki z rozpoczęcia procesu przebudowy ogrodu frontalnego. Ogólnie był/jest tam sajgon. Nie za bardzo wiem jak do tego dopuściłem :wink: :oops: Choć- wiele koncepcji było, od czegoś innego chciałem zacząć. Tak wyszło. Zawsze pochłaniał mnie ogród na tyłach- odwrotnie jak to się zwyczajowo robi w Wielkopolsce :wink: Ale nic to. Na początek zdjęcia z dnia dzisiejszego:

Ogród otoczony jest żywopłotem ligustrowym sadzonym jeszcze przez dziadka. Z tył większy (do usunięcia) niższy z boku zostanie. Rośnie tu też piękny świerk kłujący wysokości ok 10 m. Jak nie wyższy :) No i dwa krzewy zdziczałej forsycji. Reszta została zdominowana przez winobluszcz pięcioklapowy i bluszcz. I resztki bergenii, barwinków i funki. Co do zmian do za chwilę:-)

Przed rozpoczęciem pracy.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

-- 29 paź 2011, o 20:02 --

Efekt po 2 godzinach pracy:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

-- 29 paź 2011, o 20:16 --

Plan zakłada usunięcie winobluszczu, wszelkich bylin, forsycji i resztek ligustru z tył. A oto projekt poglądowy:

Obrazek

Jak widać zamiast ligustru z tył mamy mur. Żywopłot z boku zostaje, świerk oczywiście też. Mur po lewej (sąsiada) zarośnie bluszczem- który już tam rośnie, ale nieśmiało :-)

Reszta natomiast to morze dalii. Zależy mi na mocnym efekcie.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tyle miejsca i tylko dalie?
Jeny moja chęć posiadania wszelkich roslin nie pozwoliłaby na to.
Ile by tam weszło wspaniałości :roll: :D
Awatar użytkownika
Piotr-Sz
200p
200p

Post »

Będą też jałowce :)
ale na poważnie- nie jestem pewien czy w przyszłości w tym miejscu nie powstanie mini parking. Więc chce uniknąć kłopotów. Poza tym ogród będzie mniejszy- mur będzie bliżej ulicy- podwórze większe :)
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

Byłam już kiedyś w twoim wątku, ale nie pamiętam czy zostawiłam jakiś ślad. Bardzo podoba mi się twój ogród. Klimatem przypomina ogrody angielskie. Lew fantastyczny! Taki mocny akcent w ogrodzie! Efekt wspaniały! Bardzo jestem ciekawa wiosny w twoim ogrodzie - tyle cebulowych kwiatów posadzłeś.. oj, będzie się działo. Fajny projekt ogródka frontowego. Trochę by mi było żal forsycji. Wiosną jest bardzo efektowna i świetnie nadaje się do przedogródków.
Awatar użytkownika
Piotr-Sz
200p
200p

Post »

Witaj. Tez tochę mi żal forsycji- ale te i tak już zdziczały. Poza tym z wyjątkiem okresu kwitnienia nie są szczególne. Zastanawiam się tez nad posadzenie przy murze szpaleru rododendronów- panuje tam cień ( wystawa północno - zachodnia), miejsce zaciszne i osłonięte. Będą kwitły przed daliami- myślę że to ciekawe uzupełnienie. Zważywszy że nie mam miejsca nigdzie indziej.
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47

Post »

Piotrze,różaneczniki z daliami to jakoś nie bardzo mi pasuje.Raczej iglaki ,hortensje,hosty,trawy.
Awatar użytkownika
Piotr-Sz
200p
200p

Post »

No właśnie wiem. Masz rację. Jedno z drugim się gryzie.
Awatar użytkownika
patkaza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2010, o 23:13

Post »

:shock: oj to pracy ful
powodzenia :wit
...tulipanki już w ziemi widze, niech im sie rośnie
Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
Awatar użytkownika
Piotr-Sz
200p
200p

Post »

Dzięki :-)
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

:wit Pomysł Alicji bardziej mi się podoba. Pomyśl na nim.Pracy dużo, ale dasz radę!!! :D Pozdrawiam. ;:63
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
roza333
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 maja 2010, o 11:30

Post »

Piotrze ogród piękny ,będę do Ciebie zaglądać ,pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
Piotr-Sz
200p
200p

Post »

roza333- Dzięki

Co do ogrodu formalnego. Wiecie chyba, że zdaje sobie sprawę z tego że ogólnie różaneczniki i dalie się ze sobą "gryzą" kompozycyjnie. Jednak pokuszę się o takie zestawienie. Jutro zamieszczę szkic jak to ma być. ogólnie różaneczniki będą rosły na innej rabacie- one przy murze. dalie na śdrodku- kiedy różaneczniki będa kwitły, dalie ledwo wyjdą z ziemi. Później, gdy cała uroda rododendronów przeminie dalie staną się centrum zainteresowania. Wiem że to trochę kontrowersyjne, ale spróbuję :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”