ogród Agaty (sure) - cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: ogród Agaty (sure) - cz.2

Post »

:wit

Berberys bardzo ładnie prześwituje zza klona :D
Co do rarytasów - mi dochodzi mi jeszcze totalny brak miejsca :;230 I tak mam już wszystko u siebie upchane :roll:
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No, ale o tej porze roku najładniej wyglądają takie widoki jak pokazałaś teraz.
Wychodzi z tego, że trzeba miec wszystko w ogrodzie :;230
Awatar użytkownika
dorbie
500p
500p
Od: 21 sty 2011, o 20:50

Post »

magdala pisze:
dorbie pisze: młody sąsiad nas podgląda i komentuje :evil:
Już nawet nie chcę myśleć jaki będzie na starość :wink:

:wit :wit
;:136
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03

Post »

Dorotko, Magdo, już nie wiem, co gorsze sąsiad młody, czy niemłody! :;230
(moi raczej nie komentują, ale większość rozmów kończy się tym, że mam coś wyciąć w ogrodzie - wszystkie liście zlecą do basenu, a wszystkie drzewa się wywrócą.. :? )

Gosiu, dzięki! :D
mówisz, że trzeba mieć w ogrodzie wszystko i ja jestem "za", choć nie wiem, gdzie mi się to wszystko zmieści?

Aguś, to podobnie jak ja, już upycham na rabatach. Ale sporo miejsca zajmuje trawnik, bo tak chciał m. Zobaczymy, jak sytuacja się rozwinie... :roll:

Izo, cytując za moimi sąsiadami - a jak te topole się kiedyś zwalą na ten daszek? I będzie trzeba wycinać! :;230

..i stąd idea iglaków osłonowych, świerki serbskie rosną wysokie! ;)
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

Sure ...
moi raczej nie komentują, ale większość rozmów kończy się tym, że mam coś wyciąć w ogrodzie - wszystkie liście zlecą do basenu, a wszystkie drzewa się wywrócą.. :?
Czyli wychodzi na to że w ogrodzie to najlepiej mieć tylko trawę :;230 albo może w ogóle wybetonować ?
Aguś, to podobnie jak ja, już upycham na rabatach. Ale sporo miejsca zajmuje trawnik, bo tak chciał m. Zobaczymy, jak sytuacja się rozwinie... :roll:
[/quote]

Aga, u ciebie przynajmniej jeszcze trawnika dużo i można coś tam z niego uszczknąć :lol: U mnie to sekator, a potem to już tylko wykopki chyba :lol:
Awatar użytkownika
Sylwek-zx
1000p
1000p
Od: 8 lut 2009, o 09:34

Post »

Agatko, spieszę i tu usprawiedliwić się, że relacja z trawiastych nowinek odroczone do czasu mojego wyleczenia ;) złapało mnie jakieś wirusowe paskudztwo i tydzień z życiorysu miałem z głowy, jeśli uda się coś zdziałać jeszcze w tym sezonie dam znać ;) co do klonika NN to czemu nie wrzucisz go do działu identyfikacji ? maniaków w tej dziedzinie mamy przynajmniej kilku tu na forum ;) i chciałem zapytać jeszcze jak ma się Sosna Schwerina 'Wiethorst' :?:
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agatko, nie wiem, czy można coś "uszczknąć", muszę dbać o moje relacje rodzinne! :;230

Sylwek, dużo zdrówka! ;:168
Wiethorścik tym razem trzyma się dobrze, mam nadzieję, że i zimę przetrwa, a wiosną będę się przyglądać, czy coś wypuszcza ;)
a ja właśnie od wczoraj jestem na południu Polski, po kilkunastu godzinach w podróży (przynajmniej naoglądałam się ładnych widoków po drodze). Oczywiście rano przegląd ogrodowy, tym razem u siostry, której obiecałam pomóc w myśleniu koncepcyjnym, co w tym ogrodzie zmienić. Nie mam wielkiego pola do popisu, bo chodzi o to, żeby było ładniej, ale bez wysiłku. No to nie wiem, czy nam się uda! :;230

Zdjęcia z ogrodu mojej siostry

to jest miejsce nad którym już jakoś "pracowałyśmy", efektów tu nie widać, bo nowe nasadzenia są z drugiej strony
a na pierwszym planie róża z ogrodu babci, krzak jeszcze sprzed II wojny światowej!! :shock:
była już kilka razy przycinana do samej ziemi, bo miała być zlikwidowana. Ale odrosła i zostanie, szkoda takiego zabytkowego krzaka. Zależy mi, żeby wyglądała ładniej, chętnie posłucham porad - jak ją pielęgnować, przycinać, żeby miała ładny pokrój?

Obrazek

za nią jest duży krzak jałowca, który wiosną chyba też powinien być nieco przycięty, no i trawa pampasowa, wielka na 3 metry lub więcej!

druga róża niezidentyfikowana też wygląda "tak sobie" nawet nie wiem, czy to rabatowa, czy jakaś inna, jest dość wysoka, ale wątła, za to kwitnie ładnie - od maja do teraz!

Obrazek

Obrazek

tu w sąsedztwie astrów i magnolii (chyba gwiaździstej? Spore drzewko)

Zamieszczam fotki "celem dokumentacji" i byłabym wdzięczna za wszelkie pomysły, uwagi i w ogóle! :D
:wit
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
x_a-n
---
Od: 15 mar 2010, o 20:27

Post »

To nie jest trawa pampasowa tylko miskant olbrzymi ( Miscanthus giganteus )
magdala

Post »

Bez wysiłku ...? Hmmm, trudno będzie.
Chyba ,że : bez wysiłku ,ale z dużymi pieniędzmi (czytaj- firma ogrodnicza) albo : z dużym wysiłkiem prawie za darmo
(czyt.- wszystko zrobić samemu ) :wink:

Ale ogród fajny - można zrobić cuda ! Duży jest chyba?
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agatko, przede wszystkim to powinnyście wykopać wokół rózy troche trawniczka. Róże lubią pulchną ziemię, a trawa je dusi.
Na zdjęciach widać, że mają za mało przestrzeni.
A ta babciowa róża kwitnie tylko raz?
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35

Post »

Ja też jestem za tym by w pierwszej kolejności zlikwidować wokół niej trawę, a wiosną dokarmić nawozem naturalnym i jakieś towarzystwo by jej się przydało np bylinowe lub dodatkowe róże.
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

amadyn pisze:To nie jest trawa pampasowa tylko miskant olbrzymi ( Miscanthus giganteus )
"Ojejej!" - powiedziałam ja
"No coś podobnegi!!" - dodała moja siostra

Niezłe odkrycie po prawie dwudziestu latach! Trawa była zamawiana wysyłkowo, oczywiście jako "trawa pampasowa", sklep reklamował się wtedy na łamach "Przyjaciólki"... :lol:

Magdo, firma ogrodnicza nie wchodzi w grę, ale przesadziłam z tym "bez wysiłku". Siostra zajmuje się tym sama, więc muszą to być rośliny mało pracochłonne w utrzymaniu, nie wymagające jakichś ekstra warunków, bo sobie nie poradzi. Cały ogród to ok. 2300m2, na razie ograniczamy działania do częsci przed domem, to i tak dużo ;)

Gosiu, siostra mówi, że "róża kwitnie tylko raz... ale chyba dość długo?" Ustaliłyśmy, że około V-VI, teraz ma owocki. Dookoła nich nic nie rośnie, ale trawa faktycznie jest. Myślę, że wcześniej też było tam różne zielsko, bo na zajmowanie się roślinkami nie było warunków... :roll:
...i chyba plamki na listach róży babcinej widziałam :?

Moniko, własnie myślę nad tym towarzystwem, ale z różyczkami to na razie nie mam żadnego doświadczenia, u siebie mam tylko jedną białą okrywówkę i łamię sobie głowę, co dalej ;)
Myślałam, ze fajnie byłoby zacząć tę rewolucję ogrodową /i] własnie od tamtego miejsca, bo to rabata przy balkonie, często się ją ogląda... patrząc z balkonu rosną tam wdłuż domu w kolejności od lewej: duża grupa liliowych astrów ze zdjęcia, dość wysokich, trawnik, drzewko magnolii, a trochę za nim czerwona róża, trawnik, kępa z jałowcami, miskantem (vel trawą pampasową) i różą babciną. Tę trawę pomiędzy rolinami chętnie bym wywaliła, nawet wygodniej będzie kosić! :roll:
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35

Post »

Wydaje mi się, że zdjęcie poglądowe z balkonu by się przydało. A ta trawa też mi jakoś tam nie pasuje. Przesadziłabym ją gdzieś indziej wyrzucać szkoda
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chyba powinnam mieć gdzieś zdjęcie z balkonu, a jeśli nie, zrobię jutro. Przesadzić giganteusa, mówisz? Czy to się uda bez koparki to nie wiem? :roll:
Ale ta kępa miskant+jałowiec+biała róża babcina jest już bardziej z boku, blisko scieżki, a czerwona róża i magnolia centralnie pod balkonem...

znalazłam jedno ujęcie z przodu, z dosadzonymi dwoma kolorami jałowców, Gold Star i jakiś niebieski płożące, a kolumnowy to chyba Stricta?
róża babcina jest za jałowcami z tyłu, a czerwona to krzaczek po prawej, przy cieniu magnolii. Widzę, ze na balkon wspina się też jakaś pienna róża, nie wiem, co to.. :roll:

Obrazek
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Duża działka.
Chciałabyś bezobsługową?
To powinnaś bazować faktycznie na iglakach.
No i jakichś krzewach. Beberysy, irgi.
Można ładnie kolorów dodać nimi do iglaków.
No i bezobsługowe są rododendrony. Tylko trzeba je zasilić odpowiednio, bdać, żeby miały w miarę mokro i po kwitnieniu poobrywać przekwitłe kwiaty.
Czy róża po przycięciu kwitła na nowych pędach?
Najczęściej tych kwitnących raz nie można obcinać, bo nie kwitną.
Jaka tam jest ze słońcem?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”