Storczykowa kraina Soni :)

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Narine
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2007, o 20:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Soniu gratuluję kolejnych dwóch pięknisiów :P U nas w Obi były pustki...Nie mam nowego falka :cry: Ale co się odwlecze, to nie uciecze :P
Poza tym chyba pokażę Twój wątek mojemu M, żeby zobaczył, iż to normalne..nie tylko ja tak :) I zwrócę szczególnie Jego uwagę na to 21 :)
A na niecierpliwość też niestety cierpię.. Do kwiatów to ja mam jej jeszcze najwięcej... :roll:
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p
Od: 21 maja 2007, o 00:50

Post »

Narine cieszę się, że mój wątek ma być podglądowy dla Twojego M ;:183 Myślę, że jakby inne dziewczyny policzyły swoje storczyki to ich kolekcje też liczą po kilkanaście sztuk ;:183
ja mojemu też co jakis czas pokazuję cudeńka z forum, a on takim śmiesznym głosem niby się zachwyca, a tak na prawdę to się ze mnie nabija ;:191 ale co tam, ważne, że moja kolekcja się rozrasta, ale teraz obiecałam sobie, że żadnego falenopsisa, dopóki te będą kwitły, a jedynie jak spotkam pafiopedilum to chyba się skuszę ;:225
a mój paphiopedilum biały rozwinął kwiatuszek ;:26 za to ten z różowymi żyłkami gubi jeden kwiatek ;:199

pozdrawiam bardzo wiosennie
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37

Post »

Zobaczymy, zobaczymy....Jak trwałe są Twoje postanowienia... :lol:
Awatar użytkownika
Narine
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2007, o 20:51

Post »

Taaaak, taaak ja też tak sobie obiecywałam... i obiecuję... :oops:
Dobrze, że - jak na razie - interesuję mnie "tylko" falki i miltonki... Te drugie tak rzadko się spotyka (u nas), że kolekcja nie ma szans tak szybkiego rozrostu jak u Ciebie... :wink: Choć nie powiem, że "to dobrze" :oops:
To, co na pewno dobre, to fakt, że wiosna już na progu :) Trzeba zabrać się za ogród i balkon :roll: I szaleństwo storczykowe zastąpi szaleństwo"fuksjowe"... :oops: Tańsza pasja - na szczęście :) Gorzej jak się ma obie...i nie tylko te :oops:
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p

Post »

sama jestem ciekawa jak długo wytrzymam, ale dziś byłam dzielna, chociaż kilka ładnych falenopsisów w kwiaciarni było, a pojechałam do tej, w której kiedyś były paphiopedilum , no ale po nich to nawet śladu nie ma :roll:
Narine miltonki też mi się podobają, ale były tylko po 69 zł. więc się wstrzymałam z zakupem, chociaż kolor ciemny róż był zachwycający, no i sama roślina była duża z mnóstwem pąków i kwiatów ;:183
już nie mogę doczekać się zakupów do ogrodu, begonie kupiłam w bulwach i mam nadzieję, że coś z nich wyrośnie, teraz tylko pelargonie i fuksje ;:183
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p

Post »

Witajcie :wit
wczoraj rozwinął się w pełni pączek białego paphiopedilum ;:26

Obrazek
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Soniu, piękny 'białasek' :D
Co do begonii, to zawsze miałam z nimi problemy, kwiaty były nietrwałe, często szybko opadały.
Może była to kwestia braku zasilania?
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Awatar użytkownika
chmara3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2007, o 00:18

Post »

Witam
Sabotek bielutki bardzo bardzo bardzo śliczny.
Oby długo cieszył takim widokiem :)
Pozdrawiam
Kiedy coś uparcie gaśnie zaufaj iskierce nadziei ~~~~ Pozdrawiam Aga
Moje storczyki :)
Moje kaktusiki:)
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p

Post »

Chmara3 sama jestem ciekawa ile on będzie kwitł od rozwinięcia pąka, notatki robię, więc Was poinformuję ;:183
Awatar użytkownika
monisia
200p
200p
Od: 9 lut 2008, o 17:24

Post »

Jejku zakochałam się w Twoim sabotku :roll: no mój kwitnie już prawie 2 miesiące :)
Awatar użytkownika
Siedmiokropka
100p
100p
Od: 11 maja 2007, o 13:16

Post »

Ale ładny! taki biały biały! Nie spodziewałam się,że może tak ładnie wyglądać.
Stoi na północnym oknie? Jak często i w jaki sposób podlewasz?

Swojego kupiłam już kwitnącego, ciekawe jak długo jeszcze będzie mnie zachwycał :roll:
Boże spraw by nam się chciało, tak jak nam się nie chce!
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p

Post »

cieszę się, że moje sabotki maja takie wzięcie ;:167
Siedmiokropka tego sabotka, jak zresztą i inne sabotki kupiłam już kwitnące, ale ten miał nierozwiniętego pączka i na szczęście nie odpadł tylko zakwitł, zresztą drugi pistacjowy, tez szykuje się do rozwinięcia kwiatu ;:48
Sabotki stoją na południowym oknie, lecz jak świeci słońce to je cieniuję, bo u mnie grzeje bardzo mocno, a podlewam przez przelewanie, tak na oko raz w tygodniu
Monisia szczęściara z Ciebie, że tak długo kwitnie Twoje paphiopedilum ;:87
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu gratuluję rozwiniętego pączka ;:215
Ja też jestem bardzo ciekawa ile mój paphiopedilum będzie kwitł ;:24 co do opadania pąków to chyba tylko phalaenopsis mają taką tendencję, gdzieś wyczytałam że paphiopedilum nie gubią pąków podczas transportu, więc kupując nierozwinięte mamy gwarancję że dłuuuuugo będziemy się cieszyć rozwiniętym kwiatem ;:183
Mój tez stoi niestety na południowym oknie i jak mocniej słoneczko przyświeca to zestawiam na szafke obok okna :lol:
A jak Ty swoje cieniujesz? bo np rolet czy żaluzji niestety nie moge zamontować na tym oknie (ma trapezowy kształt)...
Jeszcze mam taki plan przeniesienia moich storczyków na lato na wschodni parapet do łazienki ;:191 ale to dopiero jak przekwitną, bo szkoda mi tego widoku ;:198
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37

Post »

Asiu jeżeli mogę się wtrącić to ja wstawiam kartkę papieru pomiędzy szybę a rośliny. Papier jest do pieczenia więc jest trochę przeźroczysty. :lol:
Awatar użytkownika
Kamyczek87
100p
100p
Od: 7 cze 2007, o 18:32

Post »

Jeszcze jest troche za wcześniej na cieniowanie,storczyki powinny dostawać teraz każdy promyk ;),duża ilość światła w tych miesiacach jest potrzebna do wytworzenia odpowiednio grubej kutykuli na liściach,która będzie je chronić.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”