Ogród Zenka cz.4
- ZENOBIUSZ
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 sty 2008, o 07:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród Zenka cz.4
Witaj Elu wreszcie doszedłem do wniosku że ogród powinien być obsadzony różnoraką roślinnościa a mianowicie drzewa iglaste winny być przesadzane formami liściastymi które wprowadzają dodatkowe kolory. I dlatego też wolne miejsca pod dorosłymi iglakami staram się wypełniać roślinnością liściastą.
Aktualnie w ogrodzie znaczną część zajmują dość duże drzewa iglaste, które po podcięciu dolnych gałęzi odsłoniły fragmenty ogrodu.
Aktualnie w ogrodzie znaczną część zajmują dość duże drzewa iglaste, które po podcięciu dolnych gałęzi odsłoniły fragmenty ogrodu.
Pozdrawiam Zenek
Piękne to Twoje królestwo, przyjemnie tak spacerować o oglądać różnorodne roślinki.Żurawki są takie dorodne aż miło popatrzeć.
- ZENOBIUSZ

Pozdrawiam Zenek
- Tajka
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zenku zazdroszczę Ci tego kwitnącego ciemiernika.
Niestety na moich nawet pąków nie ma, sprawdzałam.
Od początku mojego przebywania na forum, Twój ogród zapadł mi w pamięci, jako nienagannie prowadzony, pełen iglaków, z wielkim potencjałem do nowych nasadzeń, których się zarzekałeś, twierdząc, że trawnika nie uszczkniesz.
Po dwóch latach stwierdzam coraz więcej rabat kwiatowych.
Myślę, że forum tak nas zaraża.

Niestety na moich nawet pąków nie ma, sprawdzałam.
Od początku mojego przebywania na forum, Twój ogród zapadł mi w pamięci, jako nienagannie prowadzony, pełen iglaków, z wielkim potencjałem do nowych nasadzeń, których się zarzekałeś, twierdząc, że trawnika nie uszczkniesz.

Po dwóch latach stwierdzam coraz więcej rabat kwiatowych.
Myślę, że forum tak nas zaraża.

- ZENOBIUSZ
Tajka z roku na rok drzewa iglaste coraz mocniej się rozrastają a zwłaszcza sosny i świerki a to zmusza mnie do systematycznego podcinania ich dolnych gałęzi. Po takich zabiegach dolne partie ogrodu stają się odsłonięte z wolnymi przestrzeniami, w związku z tym od dwóch lat staram się te miejsca wypełniać krzewami liściastymi lub małżonka tworzy nowe rabaty.Jak widzisz trawnika specjalnie nie ubywa ,a szkoda gdyż jego koszenie wymaga wiele wysiłku i czasu, działka nasza położona jest na terenie o znacznych spadkach terenu.
Pozdrawiam Zenek
-
- Od: 24 sty 2011, o 16:47
Witaj Zenku!
U nas teraz można tylko pokazać jak to się jesień śpieszy.Najgorsze to są zmiany temperatury,różnice między nocami a dniem ogromna sięgająca nawet 15 stopni a tego nawet las nie lubi.Deszczu było bardzo mało i nasze srebrne świerki stają się rude i szpilki odpadają na gwałt.
Pozdrowienia Edward
U nas teraz można tylko pokazać jak to się jesień śpieszy.Najgorsze to są zmiany temperatury,różnice między nocami a dniem ogromna sięgająca nawet 15 stopni a tego nawet las nie lubi.Deszczu było bardzo mało i nasze srebrne świerki stają się rude i szpilki odpadają na gwałt.
Pozdrowienia Edward
- ZENOBIUSZ
Edziu rzeczywiście tegoroczna jesień i u mnie należy do suchych ,zbyt skąpe opady deszczu i mała wilgotność gleby może mieć niekorzystny wpływ na iglaki.
Wszystkie rośliny zimozielone i małe iglaki staram się podlewać ręcznie,lecz ono nigdy nie zastąpi prawdziwych opadów jesiennych.
Wszystkie rośliny zimozielone i małe iglaki staram się podlewać ręcznie,lecz ono nigdy nie zastąpi prawdziwych opadów jesiennych.
Pozdrawiam Zenek
Zenku, kwitnące ciemierniki, pierwiosnki, oj chyba wiosna idzie a nie zima. 

Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
Lata wcześniejsze
- ZENOBIUSZ
Witaj Romku ja nie jestem zwolennikiem zimy no może tylko przez bardzo krótki okres czasu /grudzień,styczeń/, najbardziej cieszy mnie okres wiosenny kiedy to wszystko budzi się do życia .Mój kwitnący ciemiernik przyzwyczaił mnie do kwitnienia w tym okresie, gdyż czyni to od kilkunastu lat ,a jego kwiaty cieszą oczy do chwili obfitych opadów śniegu.
Modrzewnica przygotowana do okrycia na zimę,
gdyż w roku ubiegłym mocno ucierpiała.

Modrzewnica przygotowana do okrycia na zimę,
gdyż w roku ubiegłym mocno ucierpiała.

Pozdrawiam Zenek
Nie wszystkie rośliny chcą dać za wygraną, u mnie zakwitły stokrotki.
ale u Ciebie jak widać przygotowania do zimy idą całą parą.

- Isia
- Od: 27 maja 2007, o 17:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zenku - piękne są kolorki w jesiennym ogrodzie
ponieważ w naszym durnym klimacie śnieg może być lada chwila pozabezpieczałeś pewnie już wszystko, ja mam jeszcze różyczki do okopcowania (ostatnie 20 mi zostało) i hortensje, zastanawiam się jak zabezpieczyć cedr może masz jakis pomysł ?

- ZENOBIUSZ
Roma wszystkiemu winna jest pogoda i roślinność ociąga się z przygotowaniem do zimy, jak u mnie to noce są zimne z niewielkimi przymrozkami a w ciągu dnia temperatury wahają się w okolicach + 10 stopni.Wiele krzewów liściastych ma jeszcze piękne zielone liście.
Witaj Isiu przygotowanie roslin do zimy zaczełem w dniu wczorajszym a polega ono na zrobieniu konstrukcji ktora będzie podtrzymywała gałęzie swierkowe i sosnowe.Samym okrywaniem zajmię się w chwili gdy ziemia lekko zmarznie, i kiedy szkodniki/nornice i myszy /będą mniej aktywne.
Cedr to drzewo bardzo wrażliwe na silne mrozy i myślę że należy mu się solidne okrycie ,dobrym materiałem powinna być chyba gruba włóknina.
Witaj Isiu przygotowanie roslin do zimy zaczełem w dniu wczorajszym a polega ono na zrobieniu konstrukcji ktora będzie podtrzymywała gałęzie swierkowe i sosnowe.Samym okrywaniem zajmię się w chwili gdy ziemia lekko zmarznie, i kiedy szkodniki/nornice i myszy /będą mniej aktywne.
Cedr to drzewo bardzo wrażliwe na silne mrozy i myślę że należy mu się solidne okrycie ,dobrym materiałem powinna być chyba gruba włóknina.
Pozdrawiam Zenek
- ZENOBIUSZ
Dzisiejszy piękny bo
i ciepły dzień bo z temperaturą powyżej 12 stopni wykorzystałem na prace porządkowe w ogrodzie . Wszystkie wrażliwe rosliny otrzymały
już konstrukcje drewniane umożliwiające ich osłonięcie,a świerki doczekały się podcięcia dolnych gałęzi.

już konstrukcje drewniane umożliwiające ich osłonięcie,a świerki doczekały się podcięcia dolnych gałęzi.
Pozdrawiam Zenek
- ZENOBIUSZ
Barwy jesieni zagościły w moim ogrodzie ,zrobiło się barwnie i kolorowo /jesień też jest piękna / a zwłaszcza w lasach i ogrodach.
Pozdrawiam Zenek