Ogród Zenka cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2008, o 07:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Zenka cz.4

Post »

Witaj Elu wreszcie doszedłem do wniosku że ogród powinien być obsadzony różnoraką roślinnościa a mianowicie drzewa iglaste winny być przesadzane formami liściastymi które wprowadzają dodatkowe kolory. I dlatego też wolne miejsca pod dorosłymi iglakami staram się wypełniać roślinnością liściastą.
Aktualnie w ogrodzie znaczną część zajmują dość duże drzewa iglaste, które po podcięciu dolnych gałęzi odsłoniły fragmenty ogrodu.
Pozdrawiam Zenek
X_Ro-a

Post »

Piękne to Twoje królestwo, przyjemnie tak spacerować o oglądać różnorodne roślinki.Żurawki są takie dorodne aż miło popatrzeć.
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Romo dziękuje za odwiedziny i miłe słowa, nocne przymrozki w szybkim tempie usuwają ostatnie kwitnące kwiaty na rabatach, roślinnośc przygotowuje się do snu zimowego.A my oglądając zdjęcia naszych forumkowiczów z mienionego sezonu, będziemy mogli wspominać uroki lata które już odeszło.
Pozdrawiam Zenek
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zenku zazdroszczę Ci tego kwitnącego ciemiernika. :D
Niestety na moich nawet pąków nie ma, sprawdzałam.
Od początku mojego przebywania na forum, Twój ogród zapadł mi w pamięci, jako nienagannie prowadzony, pełen iglaków, z wielkim potencjałem do nowych nasadzeń, których się zarzekałeś, twierdząc, że trawnika nie uszczkniesz. ;:108
Po dwóch latach stwierdzam coraz więcej rabat kwiatowych.
Myślę, że forum tak nas zaraża. :;230
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tajka z roku na rok drzewa iglaste coraz mocniej się rozrastają a zwłaszcza sosny i świerki a to zmusza mnie do systematycznego podcinania ich dolnych gałęzi. Po takich zabiegach dolne partie ogrodu stają się odsłonięte z wolnymi przestrzeniami, w związku z tym od dwóch lat staram się te miejsca wypełniać krzewami liściastymi lub małżonka tworzy nowe rabaty.Jak widzisz trawnika specjalnie nie ubywa ,a szkoda gdyż jego koszenie wymaga wiele wysiłku i czasu, działka nasza położona jest na terenie o znacznych spadkach terenu.
Pozdrawiam Zenek
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A temu to wyrażnie pomyliły się pory roku.

Obrazek
Pozdrawiam Zenek
hutkow
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 16:47

Post »

Witaj Zenku!
U nas teraz można tylko pokazać jak to się jesień śpieszy.Najgorsze to są zmiany temperatury,różnice między nocami a dniem ogromna sięgająca nawet 15 stopni a tego nawet las nie lubi.Deszczu było bardzo mało i nasze srebrne świerki stają się rude i szpilki odpadają na gwałt.

Pozdrowienia Edward
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Edziu rzeczywiście tegoroczna jesień i u mnie należy do suchych ,zbyt skąpe opady deszczu i mała wilgotność gleby może mieć niekorzystny wpływ na iglaki.
Wszystkie rośliny zimozielone i małe iglaki staram się podlewać ręcznie,lecz ono nigdy nie zastąpi prawdziwych opadów jesiennych.
Pozdrawiam Zenek
rm27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2008, o 11:52

Post »

Zenku, kwitnące ciemierniki, pierwiosnki, oj chyba wiosna idzie a nie zima. :wit
Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Romku ja nie jestem zwolennikiem zimy no może tylko przez bardzo krótki okres czasu /grudzień,styczeń/, najbardziej cieszy mnie okres wiosenny kiedy to wszystko budzi się do życia .Mój kwitnący ciemiernik przyzwyczaił mnie do kwitnienia w tym okresie, gdyż czyni to od kilkunastu lat ,a jego kwiaty cieszą oczy do chwili obfitych opadów śniegu.

Modrzewnica przygotowana do okrycia na zimę,
gdyż w roku ubiegłym mocno ucierpiała.

Obrazek
Pozdrawiam Zenek
X_Ro-a

Post »

Nie wszystkie rośliny chcą dać za wygraną, u mnie zakwitły stokrotki. :D ale u Ciebie jak widać przygotowania do zimy idą całą parą.
Awatar użytkownika
Isia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2007, o 17:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zenku - piękne są kolorki w jesiennym ogrodzie :D ponieważ w naszym durnym klimacie śnieg może być lada chwila pozabezpieczałeś pewnie już wszystko, ja mam jeszcze różyczki do okopcowania (ostatnie 20 mi zostało) i hortensje, zastanawiam się jak zabezpieczyć cedr może masz jakis pomysł ?
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Roma wszystkiemu winna jest pogoda i roślinność ociąga się z przygotowaniem do zimy, jak u mnie to noce są zimne z niewielkimi przymrozkami a w ciągu dnia temperatury wahają się w okolicach + 10 stopni.Wiele krzewów liściastych ma jeszcze piękne zielone liście.

Witaj Isiu przygotowanie roslin do zimy zaczełem w dniu wczorajszym a polega ono na zrobieniu konstrukcji ktora będzie podtrzymywała gałęzie swierkowe i sosnowe.Samym okrywaniem zajmię się w chwili gdy ziemia lekko zmarznie, i kiedy szkodniki/nornice i myszy /będą mniej aktywne.
Cedr to drzewo bardzo wrażliwe na silne mrozy i myślę że należy mu się solidne okrycie ,dobrym materiałem powinna być chyba gruba włóknina.
Pozdrawiam Zenek
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiejszy piękny bo ;:3 i ciepły dzień bo z temperaturą powyżej 12 stopni wykorzystałem na prace porządkowe w ogrodzie . Wszystkie wrażliwe rosliny otrzymały
już konstrukcje drewniane umożliwiające ich osłonięcie,a świerki doczekały się podcięcia dolnych gałęzi.
Pozdrawiam Zenek
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Barwy jesieni zagościły w moim ogrodzie ,zrobiło się barwnie i kolorowo /jesień też jest piękna / a zwłaszcza w lasach i ogrodach.
Pozdrawiam Zenek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”