Czosnek zimowy cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Czosnek zimowy

Post »

Też używam kartonów, świetnie dają radę:) Patrzę tylko żeby były "czyste" tzn brązowe nie lakierowane. Dżdżownice pod tym szaleją, zresztą zjadają połowę. Później faktycznie wystarczy takimi widłami wzruszyć i już, ja akurat używam prostych, muszę przetestować zagięte. Na tym kawałkach po których się nie chodzi i ziemia się nie ubija, nawet tego nie trzeba specjalnie.. Po co sie męczyć.

Jednak, może mi powiecie, na jaką głębokość siejecie te nasionka czosnku "cebulki powietrzne"? Jakoś nie mogę się tego doszukać, a małe są i nie chciałabym żeby mi przemarzły.
Awatar użytkownika
Krycha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2010, o 08:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Cebulki napowietrzne sieję wiosną, rowek robię grabkami nie bardzo głęboki. A przez zimę przechowuję w torebce po cukrze w lodówce, w skrzynce na warzywa, ale koniecznie trzeba po cukrze i jeszcze przewiązać jakąś nitka lub paru gumkami. W zeszłym roku trzymałam w kartoniku po ryżu, przez pół zimy zastanawiałam się dlaczego trzymam ryż w lodówce, ;:14 nawet domownicy się o to pytali, a więc kiedyś gotując pomidorową postanowiłam ten ryż ugotować, zanim się spostrzegłam pół kartonika wsypałam do wrzątku. :;230
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

:D Aha, to może faktycznie schowam do lodówki. Torebkę po cukrze mam na stanie:D
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Od: 29 lip 2011, o 15:51
Kontakt:

Post »

W weekend posadziłem mój pierwszy w życiu czosnek :heja

2 rodzaje - jeden bardzo duży zakupiony na rynku, natomiast drugi - malutkie ząbki - dostałem od sąsiadki, nie mam pojęcia co do odmian, jednak oba podobno zimowe.
Wyglądały tak:

To ten duży:
Obrazek

A tu mały w porównaniu z dużym (naprawdę ząbki były nieduże):
Obrazek

Posadzony został obok sadzonych niedawno truskawek - w tym miejscu od przynajmniej 3-4 lat nic nie rosło, oczywiście prócz zielska, ziemia została pod koniec lata skopana, usunięte wszystko co się dało, później wszystko co wyłaziło na bieżąco pielone, pod koniec września całość "nawieziona" dobrze przerobioną ziemia kompostową, odrobina dolomitu i to niezagłęboko przekopane widłami. Ziemia u mnie jest gliniasta. Wsadziłem ten większy czosnek na jakieś 5-6 cm, ten malutki na 3, może 4. Boje się czy nie za płytko?
Proszę o podpowiedź co ten czosnek będzie potrzebował na wiosnę gdy zacznie wschodzić?
LeroyMerlin
200p
200p
Od: 24 maja 2011, o 14:22

Post »

Czosnek zimowy sadzi się głębiej. Na ok. 10 cm. Choć masz ziemię gliniastą i wtedy ząbki sadzi się płyciej, ale te na 3 cm mogą być za płytko posadzone. A gdy czosnek zacznie wschodzić to nie będzie potrzebował specjalnych zabiegów. Na pewno dbaj o wilgotność gleby, żeby nie zabrakło mu wody :) jak czosnek zacznie kwitnąć usuń pąki kwiatów i kwiaty, żeby nie osłabić cebuli kwitnieniem. Chyba tyle. :)

Pozdrawiam,
Wojtek - LM
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54

Post »

Głębokość ok powtórzę 3 raz w tym wątku :wink: jesień 5-8 wiosna 3-5cm
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Od: 29 lip 2011, o 15:51
Kontakt:

Post »

Dziękuję, czy dobrym wyjściem było by "dosypanie" tam teraz jeszcze z 2-3 cm ziemi?
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54

Post »

Według mnie nie ma sensu robić sobie dodatkowej pracy, powinno być ok na glinie nie trzeba sadzić za głęboko. :)
Awatar użytkownika
Marek-BB
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 12:58
Kontakt:

Post »

Ja polecam wiosną podlac ze dwa razy gnojówką z pokrzyw i jeśli prócz kompostu nie było nawozu to zrobic gnojówki z suszonego obornika np. kurzego no i wiadomo plewienie...
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 14:22

Post »

Ponoć czosnek nie lubi pokrzywianki. Napiszcie, czy stosowaliście ją do podlewania czosnku i jakie były wyniki.
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Nie powinno się podlewać czosnku żadną gnojówką ,ponieważ ta przyciąga muchówki takie jak śmietka cebulanka i wgryzka szczypiorka.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
dorotaa
200p
200p
Od: 22 lut 2011, o 13:30

Post »

Ja teżcz7ytałam,że nie podlewa się czosnku gnojówką z pokrzyw,ale jak to baba przekorna jestem :roll: i w tym roku podlewałam coś ze trzy razy i jakoś mu to nie zaszkodziło.Może pomogła na tą muchówkę śmietkę cebulanka i wgryzka szczypiorka gnojówka ze zbieranych przez całą zimę łusek z cebuli ,którą również go podlewałam właśnie na odstraszenie tych paskudnych robaczków? ;:138
kwiaty łagodzą obyczaje
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

Też bym spróbowała tego wywaru z łusek cebuli ale to opryskiwać rośliny czy podlewać bo Ty piszesz, że podlewałaś a szkodniki są na liściach więc do końca nie wiem.
Awatar użytkownika
Marek-BB
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 12:58
Kontakt:

Post »

Ja tu na forum wyczytałem nawet że czosnek można podlewac gnojówą i tak też uczyniłem.
Napisłem o tym żeby użyc takich gnojówek bo byłem z plonów tego rocznych bardzo zadowolony.
Dałem i gnojówę z pokrzyw i z kurzyny i 95% zebrałem całkiem obficie :)
Gnojówy z pokrzyw nie daje się do strączkowych i kapusty ponoc...

// Czy sianie kopru na jednej grządce z czosnkiem to dobry pomysł?
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

:wit
dzisiaj idę sadzić czosnek.Swój czosnek podlewałam w maju i w czerwcu gnojowicą z pokrzyw. Urósł ładny. Nic się z nim nie działo. Ogólnie jestem zadowolona z moich plonów czosnkowych.
Pozdrawiam
Asia
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”