Imbir - uprawa w doniczce
-
- 500p
- Od: 8 lut 2008, o 14:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
- 500p
a ja wam się pochwalę, chociaż jeszcze nie ma czym, że z mojego imbiru wystrzeliły dwie malusieńkie wypustki, które są leciutko zielonkawe. trzeba się bardzo przyjrzeć, żeby to zobaczyć. no i jeszcze jest problem, co zrobić jeśli ciągle w jednym miejscu pojawia się bialy meszek? zeskrobuje go, a on ciągle narasta.
-
- 500p
Równy miesiąc, ale w około 15 stopniach! nie jestem jeszcze pewien, czy cos z tego bedzie, ale trzeba poczekac. imbir mial na pewno duza wilgotnosc, poniewaz byl przykryty akwarium, ka którym non stop osiadala para, gdy się ocieplilo znikala i tak w kolko. za chile zalacze zdjecie.

świeżo po podlaniu, to z jednego kłącza, ale jakiegoś podwójnego :P
Prosiłem byś po kropkach pisał dużą literą i używał polskiej czcionki sam zobacz jak się taki tekst czyta. Otrzymujesz ostrzeżenie1, mam nadzieję że zaczniesz pisać wolniej i uważniej, czego wymaga regulamin.

świeżo po podlaniu, to z jednego kłącza, ale jakiegoś podwójnego :P
Prosiłem byś po kropkach pisał dużą literą i używał polskiej czcionki sam zobacz jak się taki tekst czyta. Otrzymujesz ostrzeżenie1, mam nadzieję że zaczniesz pisać wolniej i uważniej, czego wymaga regulamin.

-
- 500p
- alicka
- 10p - Początkujący
- Od: 11 gru 2007, o 13:42
ja też kiedyś miałam imbir w doniczce a właściwie w pojemniku prostokątnym nie zbyt głębokim ale żeby kłącza mogły rosnąć swobodnie to sporej szerokości, przez rok czasu mi nie zakwitł więc wylądował w tajskiej zupie, to prawda ma ostrzejszy smak taki imbir z doniczki niż ten kupny, zauważyłam ,że kłącza najlepiej przyrastają w czasie lata (całe lato stał na balkonie) i co jakiś czas odsłaniałam palcem ziemie by zobaczyć jak rośnie
dobrze wsadzić kawałek z kilkoma zielonymi "guzkami "

-
- 500p
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Pokaż jak dziwnie jeśli możesz?
A ja doszłam do wniosków chyba rewolucyjnych a jednak na podstawie moich 3 miesięcznych obserwacji tego kłącza.
Otóż uważam,ze wsadzając imbir do ziemi należy kłącze pociąć na części tak by każda miała 1 oczko pączkujące.
Wtedy łatwo (ale nie szybko)z każdego wybija nowy pęd .
Jeśli natomiast włoży sie do doniczki nawet duże kłącze z dużą ilością pączków - wybija w rezultacie jedno ,góra dwa,reszta rośnie bezużytecznie dla fascynata tej rośliny.
Dziś żałuję bardzo ,że zrobiłam tak jak wszyscy,moje kłącze miało ze 6-7 oczek wypuściło jedno...
ale po okresie spoczynku podzielę zdecydowanie moje kłącze chyba,że ....zniecierpliwiona widokiem jednego źźbła po prostu wyrzucę - "pirzgnę gdzie pieprz rośnie".
A ja doszłam do wniosków chyba rewolucyjnych a jednak na podstawie moich 3 miesięcznych obserwacji tego kłącza.

Otóż uważam,ze wsadzając imbir do ziemi należy kłącze pociąć na części tak by każda miała 1 oczko pączkujące.
Wtedy łatwo (ale nie szybko)z każdego wybija nowy pęd .
Jeśli natomiast włoży sie do doniczki nawet duże kłącze z dużą ilością pączków - wybija w rezultacie jedno ,góra dwa,reszta rośnie bezużytecznie dla fascynata tej rośliny.
Dziś żałuję bardzo ,że zrobiłam tak jak wszyscy,moje kłącze miało ze 6-7 oczek wypuściło jedno...
ale po okresie spoczynku podzielę zdecydowanie moje kłącze chyba,że ....zniecierpliwiona widokiem jednego źźbła po prostu wyrzucę - "pirzgnę gdzie pieprz rośnie".
-
- 500p
-
- 500p