Baryczkowe Storczyki cz. II

ODPOWIEDZ
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Baryczkowe Storczyki cz. II

Post »

Kamilko cudna ta katlejka ;:167 już nie mogę się doczekać, aż pokażesz ją w pełnym rozkwicie. Na pewno ślicznie pachnie. Ja już wszystkie kwiaty zabrałam do domu d. nobile też wróciło i teraz tylko lekko spryskuję mu podłoże.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Śliczna nowość...pąki wyglądają zrowo...uwielbiam taki widok na parapetach. Gratuluję nowości ;:63
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

nina1611 pisze:ale dorodne pączusie :) już czekam na zdjęcia w pełnym rozkwicie :D ;:65
Już pokazuję :) Dzięki ;:196
Sylki3 pisze:Kamilko wspaniała nowość! a ile ma pączków!!! ;:111 Twój Piotr wiedział co sprawi Ci przyjemność!
O, tak :) Zgaduje moje zachcianki w lot- szkoda, że na realizację czasem muszę poczekać :)
Agita pisze:A jak zygopetalum- już masz w domku?
Tak, wróciło do domu przed pierwszym przymrozkiem, razem z katlejami. Bałam się, że przemarznie, bo po ulewie miało dość mokro, a wyjechałam na weekend i wolałam nie zrzucać tego na Rodziców.
Dzięki za rady w sprawie cymbidium ;:196
kasia74 pisze:Na pewno ślicznie pachnie.
Kasiu, dziękuję. Pachnie oszałamiająco, jak bez czy konwalie- zdania mamy podzielone, ale każdy kto u nas jest wącha ją i skłania się ku jednemu z tych zapachów.
justus27 pisze:Śliczna nowość...pąki wyglądają zdrowo...uwielbiam taki widok na parapetach. Gratuluję nowości ;:63
Dzięki :) Chciałabym kiedyś i ja się dochować takiej gromadki pąków :)

Zażółcę Was moją potinarą Burana Beauty:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
iwka2
500p
500p
Od: 1 mar 2009, o 15:43

Post »

Witaj to zakupy się udały ;:138 gratuluję pięknej cattleyi ;:138
Pozdrawiam Iwona
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
nina1611
500p
500p
Od: 27 mar 2011, o 13:11

Post »

Ta potinara jest cudowna!!! i te kolory niesamowite! :)
Pozdrawiam Małgorzatka :)
Niektóre z moich storczyków ...
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko- udały się, udały :) Kocham żółte storczyki :)

Małgosiu- dzięki :)
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
nina1611
500p
500p
Od: 27 mar 2011, o 13:11

Post »

to jest nas więcej :D też uwielbiam żółte storczyki, mają coś w sobie przyciągającego :) ;:224
Pozdrawiam Małgorzatka :)
Niektóre z moich storczyków ...
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu, ja w żółtaskach najbardziej cenię ich optymizm, jasność, która przypomina mi wakacyjne słońce. Większość Phal. jakie kupiłam miały ten kolor, widać to w moich wątkach :)
Druga katleja też jest żółta- niestety nie mam jeszcze jej zdjęcia.

Petro, dziękuję ;:196
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
tom_mix
500p
500p
Od: 3 sie 2007, o 13:46

Post »

Kamilko, już od jakiegoś czasu regularnie obserwuję Twój wątek. W końcu nadszedł czas żeby się z Tobą przywitać :wit

Muszę Ci powiedzieć, bardzo przypadł mi do gustu Twój styl pisania. Dodatkowo robisz bardzo ładne zdjęcia swoim cudnym storczykom.

Gratulacje Potinary. Jest cudowna ;:167
Pozdrawiam Tomek
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kamilko, ale radość z oglądania takich zdjęć ;:138 ;:138 ;:138 Ona przecież jest prześliczna ;:180
Ja czuję konwalie, ten zapach uwielbiam ;:167
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tomku- bardzo miło mi czytać takie słowa! Dziękuję :)

Lucynko- dzięki :) Konwaliami pachniało przez prawie miesiąc, później ostał się tylko jeden kwiat, mimo że zbrązowiał, to nadal pachniał :)

Dziś chcę Wam pokazać kilka moich sukcesów :)

Epikatleja niespodzianka- jest u mnie od wiosny, trafiła z kilkoma tylko korzeniami i miałam straszne obawy czy sam radę ją wyprowadzić. Udało się, korzenie powoli się odbudowały, pokazały się nowe psb'y, a z nimi pochewki kwiatowe. Ciekawe czy coś z tego wyniknie.

Gdy dostałam tę epik. nie bardzo wiedziałam co z nią zrobić- czy dać do mchu, czy "zakręcić w słoiku"- ostatecznie stanęło na tym, że posadziłam ją w doniczce glinianej, z dnem gruba zasłoniętym skałą wulk. i keramzytem, na tym kilka grubych kawałków kory i pseudo bulwa zasypana drobniejszą korą- spryskiwałam czasem, częściej nalewałam wody do podstawka, skąd powoli parowała i pobudzała korzenie do pojawienia się :) Metoda okazała się skuteczna :)
Obrazek

Obrazek

Katleja niespodzianka (jak jak to lubię :) ), od początku była w dobrym stanie- u mnie już wypuściła 4 nowe psb'y, z czego 3 ładnie wyrosły i mają pochewki kwiatowe. Tutaj widać tylko jedną, dziś już można dojrzeć 3:
Obrazek

Obrazek

Moja Ludisia discolor- rośnie w zastraszająco wolnym tempie- to pewnie moja wina, bo nie staram się jej zapewnić optymalnych warunków- skazana jest na miejsce, gdzie właśnie ono jest wolne. Także teraz stoi w kuchni i tutaj pokazała pąki, tutaj też zostanie- okno północne, ciemne. Ach, nie przeraźcie się wyglądem liści- nie są zakurzone! Po ostatniej kąpieli wytarłam je ręcznikiem frotte...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nowość- Masd. barlaeana- póki co uczymy się siebie :) Trzymać więc kciuki proszę :)
Obrazek
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

Trzymam kciuki ;:108 i czekam na kwiatuchy ;:65
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Kamilko, to masz wiele radości w oczekiwaniu na kwiaty u katlejek. Przede wszystkim gratuluję wyprowadzenia na prostą tej bez korzeni ;:63 ;:63 ;:63
Niestety dojrzewanie pochewek kwiatowych i ukrytych w nich paków trwa...'wieki'. Tak przynajmniej jest u mojej epicattlei.
Pochewki ma od wakacji, a kwiaty będą na wiosnę. Tak przynajmniej trwało w ubiegłym roku :roll: Ale i tak fajnie, że SĄ :)
Widać,że wypracowałaś sobie styl uprawy katlejek i dobrze im u Ciebie. Napisz proszę na jakim stanowisku trzymasz je teraz jesienią ?

Ludisia będzie kwitła niedługo :) A do mokrych listków lepiej przyłożyć papierowy ręcznik zamiast wycierać frottowym :wink:
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko, dzięki!

Asiu, dzięki za wszelkie rady- rzeczywiście spróbuję z tym ręcznikiem pap. :) Katleje mam na oknie zachodnim, trochę skierowanym na południe, światła mają sporo, ale nie ostrego. Chyba im to miejsce służy. Latem werandowałam je na południowym tarasie, ale w cieniu ogrodzenia i gęstwinie reszty doniczkowców, także najostrzejsze promienie nie sięgały ich, nie poparzyły liści- z tego jestem dumna, bo myślałam, że mój brak doświadczenia trochę im zaszkodzi.

No, fakt- na kwiaty mogę czekać i czekać. Mogę, tyle już czekam. Od ostatnich przeżyć już trochę minęło, zaczęłam od nowa odbudowywać kolekcję. Szkoda tylko, że muszę uważać z Phal., bardzo je lubiłam, a teraz się ich boję jak ognia. Mam ich kilka, 5 w domu, 3 u teściowej ( 2 są chore-tam było ognisko choroby, nie wiem co z nimi będzie). Także staram się kupować inne gatunki, stąd parcie na katleje, nabyłam też nowe cymb., masd. dendrobium i zygopetalum, wiosną się okażę co potrafię z nimi zrobić- oczywiście w pozytywnym świetle :)

Ach, rozkwitła moja katleja, która jest u teściów- nie mam możliwości jej sfotografować, widziałam ją tylko raz i bardzo mi się podoba, miała żółte kwiaty, z czerwonymi żyłkami i warżką- ledwo co rozwinęła pąki- ma 3 :)
Poprzednie kwitnienie w ostatniej chwili złapał Piotrek- oto co mam:

Obrazek
Obrazek

Wiem z Jego relacji tylko tyle, że kolor zmienił się na pomarańczowy pod koniec kwitnienia :( Ale tu nie o to chodzi- po kilkunastu miesiącach niepowodzeń i permanentnych strat mam na sumieniu sukces :)
Pozdrawiam! Kamila
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10

Post »

Kamilko Twoja Ludisa ma takie samo wybarwienie liści jak moja. Gratuluję dporowadzenia do kwitnienia. Jeszcze kilka dni a będą białe kwiaty. ;:138

Epikatleja w moich kolorach. ;:224
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”