Cegiełka do cegiełki- mój ogródek niewielki :)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Cegiełka do cegiełki- mój ogródek niewielki :)

Post »

Gosia wiadomo, że zawsze jak się ma kasę i można kupić to tą bardziej ozdobną odmianę się bierze. Tylko czasem można przeholować z barwnością a wtedy już nie jest cacy :roll:

Grażynko
niestety nie mam aparatu na miesiąc bo tata pojechał do sanatorium i wziął. Narobiłam wcześniej duużo zdjęć żeby mieć co Wam pokazywać kiedy już aparatu nie będzie.

Iza moja to odmiana 'Black Knihgt'. Bardzo intensywnie pachnie (podawana w książkach jako ta jedna z najbardziej pachnących). Ona niestety też długo wychodziła z ziemi.Ale jak wystartowała to już poszła.

U mnie zimnica. Pierwszy przymrozek chwycił wczorajszej nocy. Oczywiście poszły spac dalie, begonia(tylko bulwiasta, stale kwitnące dały radę), melampodium. Wzięłam się wczoraj za wykopywanie tych roślinek. Co prawda wykopałam tylko 1/3 dalii ale za to uporałam się z tygrysówkami i resztą mieczyków.
Byłam też wczoraj na giełdzie we Włocławku, no mydło i powidło. Kupiłam sobie już płaszczyk na zimę, w cenach co na Płocku można tylko pomarzyć. Stał facet z żurawkami, twierdząc, że to nowości z tego roku. Nie wiem czemu ale jakieś opatrzone były dla mnie te 'nowości'. Do tego małe (po 5 liści w maksie) i drogie jak na takie nic- 8zł.A propos żurawek to chyba nigdy nie pokazywałam swoich. A to chyba rośliny które jako jedne z ostatnich tracą urok jesienią. Zatem- moje maluchy:

NN od Grażynki, zakup ze szkółki- 'Mervelous Merble'
Obrazek Obrazek
Kolejna Nn od Grazynki i kolejny zakup ze szkółki- tiarella 'Sea Foam'
Obrazek Obrazek
A tutaj to już od Grażynki całośc (no bez tej biało zielonej- to kupiłam też nn w ogrodniku)
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

I tak przy okazji. Jak byś Grażko znała odmiany które pokazałam, proszę napisz co mam. No to tyle na dziś. Buziaki ;:196
Awatar użytkownika
aovin
500p
500p
Od: 2 cze 2010, o 18:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cześć Paula :wit fajny wątek, na razie obejrzałam zdjęcia, czytać będę potem, ale masz dużo roślin, jest co robić :D
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Paula wydaje mi się że masz tą żurawkę o którą pytasz...zrobię mojej zdjęcie w południe...zobaczymy .... :)
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
skorpion811-51
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2009, o 17:58

Post »

Paulo ale żurawkowo u Ciebie ,ciekawe czy budleje nam przezimują dobrze by było
bo ciężko zimują przynajmniej u mnie :)
Rzekła pszczółka do motyla nikt nie widzi więc zapylaj.
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
Awatar użytkownika
aleksanderk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj . Czy płaszczyk zimowy cieplutki . Żurawki które pokazałaś jakieś mi znajome .Mam chyba trzy takie jak Ty ,niestety nie znam nazw ,dla mnie żurawka to żurawka ,za dożo odmian by spamiętać .Niech zdobią jak najdłużej .
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

Paula-zawołaj tu Igę....ona rozpozna, bo ja musiałabym ze zdjęciami po ogrodzie biegac a i tak mam większośc nie podpisane ;:224
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Paula zerknij do mnie zrobiłam fotkę tej żurawki w południe...
...czekam na Igę by rozpoznała... :)
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

:wit

Zurawkowo się u Ciebie zrobiło :D
Ja żurawek mam sporo, ale w większości poschodziły mi teoretycznie niezmywalne napisy z oznaczników i już się sama pogubiłam w tym co mam :;230 Tez muszę dać swoje do rozpoznania :lol:
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47

Post »

Witam Was kochani :wit
Iwonko cieszę się, że mnie odwiedziłaś, dawno Cię nie było u mnie. No troszkę roboty jest ale jak się jest tak uzależnionym kwiatowo to praca sama pali się w rękach. Już mam potężne plany na wiosnę, co kupię i gdzie posadzę. No i plus te co siałam w tym roku - chabry górskie, masę goździków, astry alpejskie i takich tam dużo.

Misiu
odpisałam w Twoim wątku, to nie jest ta sama (przynajmniej tak mi się wydaję :roll: )

No właśnie Stasiu wszyscy pokazują w sezonie żurawki, ja nie miałam kiedy bo cały czas coś kwitło. Uznałam że dobra pora i tak wszystkie te moje maluchy. O budleje się szczerze martwię. Ostatnio mi kot 'podpowiedział' podłamując gałąź co można zrobić. Bo te rośliny się kopcuje. A jakby tak poobciążac lekko np cegłami na sznurku gałęzie do ziemi i też je okopcować? Całą roślinę? Albo chociaż jak najwięcej.Co o tym myślisz? Bo ja mam ją dopiero 2 rok

Olku a tak dziękuje bardzo cieplutki bo wełniany. No i udało mi się kupić taki do butów. Dostałam od chłopaka fioletowe śliczne kozaczki i był problem z kurtką. I we Włocławku udało mi się dostać w całkiem rozsądnej cenie (równe 200zł) ciemnofioletowy płaszczyk za kolanko :tan A żurawki nazwę co mam to znam tylko jedną i to nie z pamięci tylko z kartki :;230 Za dużo tego.

Tak zrobię Grażynko, to prawdziwa znawczyni, podeślę jej zdjęcia na PW albo poproszę, żeby mnie odwiedziła :)

Aga dlatego ja wszystkie karteczki mam w domu, ewentualnie w zeszycie zapisuje sobie gdzie co jest. I wtedy wiem. Jeszcze się mi nie zdarzyło, żebym zgubiła jakąkolwiek nazwę, jeśli ją miałam na jakiejś kartce. Polecam, sprawdza się ;:108

Wczoraj w ogrodzie był czas sprzątania. Orzech już praktycznie stracił wszystkie liście więc dmuchawką (taką jaką ma facet w reklamie jakiegoś kredytu hipotecznego) przepędziłam je z kamyków (bo mam wysypane nimi podwórko) na trawnik gdzie już można było operować grabiami.Wywaliłam resztę pelargonii,suche patyki.
Moje lilie anasowe nadal spędzają czas na dworze tylko wysoko na parapecie a nie na ziemi. Na dniach czeka je przeprowadzka do mojego pokoju. Mają już po 3 liście! Jestem z nich taka dumna. Będę musiała też pomyśleć o przepikowaniu goryczek tybetańskich. w ogóle do wysiania mam jeszcze niebieskie maki, pnącze wonga, miecznice, i tuberosę. Ale z tym to już się wstrzymam do wiosny.

Dobra dość gadania że cały czas coś robię a tego na dobrą sprawę nie widzicie. Tak kiedyś wyglądała rabatka przy chodniku do furtki. Mama nasadziła tam iglaków, migdałka i wysypała korą. Postanowiłam coś zmienić i zrobić tam zatrzęsienie kwiatów. Zaczęło się od wybrania kory. Zdjęcie z tego etapu prac: wiosna 2011
Obrazek

W lato było już tak:
Obrazek

Obrazek

Rabata wzbogaciła się o jeżówki, rudbekie, 2 odmiany krwawników (no a na jesieni doszła jeszcze jedna :wink: ), 3 odmiany ostróżek, różę, rozchodnik okazały, smagliczkę, floksy, czosnek, tulipany, chryzantemę, słoneczniczek... No i to chyba tyle. A i penstemon. Planuje jeszcze dosadzić kilka roślin, przykładowo jakaś jeżówka pełna, krwawniki w których się po prostu zakochałam, czy bodziszek. Sama nie wiem, wyjdzie w praniu :)
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Paula :wit moja żurawka to solar power...
..ale wielka zmiana na rabatach ...jasne Twoje kwiatki dodały radości ...tak trzymaj..
i
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
skorpion811-51
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Paulo próbuj z budleją ja tylko kopczyk zrobię chociaż nie jestem pewna czy coś z tego będzie
bo w ubiegłych latach okrywałam a jednak ostrej zimy nie wytrzymywały ,a gałązki okryjesz przychylone
jednak główny pień nie jak już to lepiej chyba by było owinąć całą włókniną jak jest nie duża :roll:
Awatar użytkownika
aleksanderk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 19:24

Post »

Dobrze że płaszczyk za kolanka ,nie zmarzną . Dbaj nie tylko o roślinki ,ale o chłopaka też . Widać dbający o Ciebie . Ogromną pracę wykonałaś jak widać na zdjęciach ;:138
Awatar użytkownika
skorpion811-51
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A gdzie ten płaszczyk Paulo też bym chciała zobaczyć jak się stroisz :wink:
ale mieszanki nasadziłaś w ogrodzie :shock:
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Paula, pierwsza żurawka to Creme Brulee.
Widzę u ciebie ładne krwawniki. Kupowałam kiedyś rozmaite kolory, ale wszystkie mi po pewnym czasie zanikły. Chyba lubią wapienną glebę, a moja niestety kwaśna. Musiałam zrezygnować.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Hehe! Ja też się wzbogaciłam o dwa krwawniki! Nigdy nie miałam, a teraz obdarowano mnie dwoma!!!!
Marzę również o pełnych jeżówkach. Mam ponoć jedną, ale żarły mi ją ślimaki i nie zakwitła :-) Miło wygąda Twoja rabatka, fajnie zrobiłaś :-)
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”