Wiąz (Ulmus) choroby,szkodniki,co mu dolega?
- dtlissa
- 200p
- Od: 29 mar 2007, o 22:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dzięki za odzew,
tak drzewa zamieraja, od szpicow galezi w kierunku konaru, od szczytu drzewa w dol - schna a sama struktura drewna jest bardzo krucha.
Jutro sprobuje dodzwonic sie do urzedu - ale nie wiem czy nie bedzie lepiej , gdybym to sama zrobila - bedzie szybko i natychmiast, a urzad... drzewa jeszcze nie sa duze i chyba nie musze miec pozwolenia na wyciecie, nie maja jeszcze odpowiedniej srednicy, ktory wymagalaby zezwolenia na wycinke- juz obok zostala wycieta olbrzymia lipa, bo wlasnie uschla.... sa jeszcze inne duze drzewa w poblizu i nie chce ich stracic. Czy lepiej meldowac, zeby urzad wiedzial co sie w miescie wsrod drzew dzieje?
Czy ta zoltaczka przenosi sie tez na inne drzewa np. deby, klony, platany?
pozdrawiam
tak drzewa zamieraja, od szpicow galezi w kierunku konaru, od szczytu drzewa w dol - schna a sama struktura drewna jest bardzo krucha.
Jutro sprobuje dodzwonic sie do urzedu - ale nie wiem czy nie bedzie lepiej , gdybym to sama zrobila - bedzie szybko i natychmiast, a urzad... drzewa jeszcze nie sa duze i chyba nie musze miec pozwolenia na wyciecie, nie maja jeszcze odpowiedniej srednicy, ktory wymagalaby zezwolenia na wycinke- juz obok zostala wycieta olbrzymia lipa, bo wlasnie uschla.... sa jeszcze inne duze drzewa w poblizu i nie chce ich stracic. Czy lepiej meldowac, zeby urzad wiedzial co sie w miescie wsrod drzew dzieje?
Czy ta zoltaczka przenosi sie tez na inne drzewa np. deby, klony, platany?
pozdrawiam
Witam w ogrodzie... (NL1)
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 wrz 2005, o 18:40
- Kontakt:
- MariaTeresa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2008, o 02:43
Mam wiąza odm.korkową (Ulmus carpinifolia var. suberosa) gdzie takie narośla korkowe są naturalnie na starszych gałęziach.Ale tutaj może być wywołane żerowaniem owadów też, niektóre powodują zamieranie gałęzi nawet od wierzchołka np. ogłodek szorstki lub wiązowiec.Pod korą powinny być chodniki wydrążone przez larwy.Trzeba uciąć zamierające gałęzie i ściągnąć kore i pooglądać czy coś takiego jest.
Zamieranie konarów lub nawet całego drzewa mogą spowodować również larwy drążące chodniki w drewnie: trociniarka czerwica (średnica ok.1cm chodnika) i torzyśniad kasztanówka.
Zamieranie konarów lub nawet całego drzewa mogą spowodować również larwy drążące chodniki w drewnie: trociniarka czerwica (średnica ok.1cm chodnika) i torzyśniad kasztanówka.
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
- dtlissa
- 200p
Mario,
na tym jednym drzewie co wyschlo i kora z niego opadla, widac jakies wydrazone korytarze....
Juz nie wiem co mam o tym myslec - drzewa do uratowania czy nie ?
Jutro zadzwonie do urzedu - ciekawe czy zareaguja
i pomoga ?
I zapomnialam dodac, ze te moje wiazy - to wiazy syberyjskie.
na tym jednym drzewie co wyschlo i kora z niego opadla, widac jakies wydrazone korytarze....
Juz nie wiem co mam o tym myslec - drzewa do uratowania czy nie ?
Jutro zadzwonie do urzedu - ciekawe czy zareaguja

I zapomnialam dodac, ze te moje wiazy - to wiazy syberyjskie.
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
korytarze wygryzaja szkodniki drewna wtórnego i atakują drzewa osłabione chorobamidtlissa pisze:
na razie nie zarejestrowano jeszcze skutecznego leku na tę żółtaczkę.
Te staśmienia na wiązach które występują na tych odmianach są regularne na całej długości pędów.
- MariaTeresa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2008, o 02:43
Jeśli robale to można uratować te wiązy. Tak czy inaczej zasychające gałęzie wyciąć i spalić. Potem w zależności od gatunku robala stosuje się opryski w odpow. terminach. U nas trociniarka drążyła dęby, całe grube konary były uschłe. Obcięliśmy te konary dośc ostro, były w nich korytarze o grubości palca, spaliliśmy.Dęby "zaszalały" ze wzrostem, wyglądają super zdrowo.(ok.100-letnie).
Wielkość korytarzy i umiejscowienie pomaga w rozpoznaniu.Latem obecność kupek trocin u wylotu korytararza.Drobniutkie korytarze w dużej ilości pod korą to ogłodki.
Wielkość korytarzy i umiejscowienie pomaga w rozpoznaniu.Latem obecność kupek trocin u wylotu korytararza.Drobniutkie korytarze w dużej ilości pod korą to ogłodki.
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
- dtlissa
- 200p
Witam,
wydzial fitosanitarny we Wroclawiu nie byl zainteresowany ogledzinami drzew. Jezeli to jakas fitoplazmatyczna choroba - to nie ma ratunku i zalacaja wyciac i spalic. I to tyle.
Wiec wytne wiazy - w ich miejsce chcialabym cos innego wsadzic. Pani z wydzialu fitosanitarnego sugerowala, zeby nie sadzic bukow poniewaz jest on spokrewniony z wiazem i moze sie chorba przeniesc. Tyle, ze nie byla do konca pewna, czy wiaz z bukiem spkokrewiony jest...
Pytanie - czy buk i wiaz sa z soba spokrewnione ?
wydzial fitosanitarny we Wroclawiu nie byl zainteresowany ogledzinami drzew. Jezeli to jakas fitoplazmatyczna choroba - to nie ma ratunku i zalacaja wyciac i spalic. I to tyle.
Wiec wytne wiazy - w ich miejsce chcialabym cos innego wsadzic. Pani z wydzialu fitosanitarnego sugerowala, zeby nie sadzic bukow poniewaz jest on spokrewniony z wiazem i moze sie chorba przeniesc. Tyle, ze nie byla do konca pewna, czy wiaz z bukiem spkokrewiony jest...

Pytanie - czy buk i wiaz sa z soba spokrewnione ?
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
- dtlissa
- 200p
Dziekuje bardzo za odpowiedzpogotowie ogrodnicze pisze:to dlatego że polskie słuzby fitosanitarne i nauka jest w takim stanie to ja mam duzo pracy.
Buk jest spokrewniony z dębem ale z wiązem na pewno nie . Jedyny związek to że oba są liściaste

Cieszy mnie ze buk nie jest spokrewniony z wiazem. Planuje mianowicie w miejsce tych wiazow posadzic trzy buki odmiany "fastigiata" lub tulipanowce tez tej samej odmiany.
Pozdrawiam
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
- dtlissa
- 200p
Bardzo dobrze.
Czy mam robic cos z drzewami, czy poczekac jeszcze na rozwoj sprawy ?
Czy mam robic cos z drzewami, czy poczekac jeszcze na rozwoj sprawy ?
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Wiąz camperdownii i szkodniki
Na moim małym wiązie zauważyłam ciemnobrązowe miseczki, występuja tylko na cienkich, zdrewniałych pędach. Szukałam informacji w internecie, są najbardziej podobne do samic czerwca /ale nie mają białych obwódek/. Ponieważ wszystkie gałązki były nimi dosłownie oblepione, usunęłam je ręcznie. Wydzielał się z nich jakiś biały płyn. Czym należy go opryskać?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 28 maja 2008, o 16:32