Ogródkowe rozmaitości cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródkowe rozmaitości cz.5

Post »

an-ka pisze:Nelu naprawdę nie chcesz kotka od Tosi? :lol:
Mówisz,że masz bujną wyobrażnię to nie zechciej dowiedzieć się co ja widziałam pod tą peleryną dla dwojga :;230
Wczoraj weszłam do Mai warszawskiej i jak zobaczyłam te kwitnące róże,ktore mają po 12 i więcej pąków to wiesz co mi zrobiło?-zaufaj swojej wyobrażni i wszystko wiesz. :;230
Witaj Nelu, :D czytam, czytam i brak mi wyobraźni ...... :;230 :;230 , Aniu uświadom mnie :;230
Zamiast pisać o różach, to ja samam nie wiem o czym ja piszę hihihi..hi :;230
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Nelu ;:196 . Dawno mnie tutaj nie było, więc nadrabiam zaległości... i juz po kilku zaledwie zdjęciach mogę stwierdzić, że u Ciebie wcale nie czuć i nie widać zbliżającej się zimy. ;:108
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam wszystkich miłych gości :wit
Długo mnie nie było ,ale mam tyle pracy ,że wieczorem ledwo dogorywam...Obecnie remont balkonu skutecznie odbiera mi chwile wytchnienia...a przecież jeszcze tyle w ogrodzie do zrobienia... :roll:
Nie przejęłam się zbytnio zapowiadanymi przymrozkami i wszystkie donice z kwiatami nadal jeszcze na zewnątrz.Jutro sie okaże ,czy moja beztroska ,a raczej brak siły nie okażą się zgubne... :cry: Pyłu ,gruzu mam wszędzie, kwiaty w skrzynkach opylone ,ot i uroki remontu... :roll:
Są również sukcesy...jeden powojnik wkopany i jedna róża Theresa Bugnet wykopana i wkopana w inne miejsce
I tutaj chce przestrzec przed długimi wielkimi korzeniami tej róży ,chodzi o miejsce dla niej przeznaczane...koniecznie musi mieć dużo placu wokół siebie ,gdyż spija soki w obrębie do metra długości... Chyba wszystkie rugosy mają tak wielki system korzeniowy ;:108
Na szczęście pan od remontu był tak miły i pomógł przy wykopywaniu,pomimo temperatury dość niskiej rozgrzany był do czerwoności ... :;230
Tosiu osobiście widziałam te arbuzy...będzie sporo Kobei w przyszłym roku...ale nie wiem czy nie zmrożą je przymrozki ...a zrywać nie ma co ,bo jeszcze nie dojrzałe... :?
Ewka ostrzeń sieję do doniczek w kwietniu,nie wiem ,czy się rozsieją i przetrzymają zimę ,ale może a nuż ... :D
Sympatia nie wysiliła się ,ale może wypuściła długie pędy...?Jeżeli tak ,to lepiej ją zostawić gdzie rośnie ,gdyż przy przesadzaniu już dobrze ukorzenionej ...mogą się zmarnować...
Aniu niestety tylko wyobraźnia pozostaje ...takich krzaczków z takim kwiatostanem próżno u mnie szukać... :wink: A może mam inne odmiany... :;230
Grażynko nazwa adekwatna do wyglądu....przynajmniej Tosi się tak kojarzy... :wink:
Małgosiu no...nareszcie...bardzo serdecznie zapraszam ;:180 Moje włości najlepiej wyglądają w czerwcu ,wtedy róże szaleją...a ich mam najwięcej :lol: Mimo tego inne miesiące też mogą być zarezerwowane dla Was... :D
Basiu ja już szykuję ciepłe rękawice i cieplejsze buty...plastiki idą w odstawkę ... :wink: O kurtce też muszę pomyśleć ,bo na razie w polarze działam...
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02

Post »

Jak czytam Nelu twoje perypetie z przesadzaniem Teresy B. to od razu przypomina mi się jej widok z OB w Powsinie pod Warszawą. GIGANT ... :shock: :shock: :shock: !!! Wys. to min. ze 3m, u podstawy chyba coś ok. 10 pędów, a korona krzewu miała średnicę na pewno ponad 3m. Jeśli ona ma korzenie takie jak korona, to ... ;:180 , postoję ... I jak mawia Oliwka: potwór ;:214 ...!
Nie dziwię Ci się, że straciłaś sporo sił na przesadzenie tej róży ... :x .
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

Dziś miałam włam do domku. Małolaty, bo zabrali radiu, kubki i te moje sztućce na wieszaczku. Narobili bałaganu. Arbuziki wiszą. Fotki u mnie.
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jarko w lipcu padało, ale sierpień był suchy ,właśnie wtedy kiedy powinny kwitnąć róże po raz kolejny...brak wody to wydaje mi się główny powód braku wczesnego kwitnienia...We wrześniu pojawiły się deszcze róże odżyły...u mnie było tak sucho ..pomimo gliniastego podłoża ,że ledwo co zdołałam szpadek wbić w podłoże...
Podlewanie też niewiele dało ,wierzchnia warstwa tylko stawała się mokra ,a głębiej dalej sucho...
Mniej słońca na pewno też jest powodem późniejszego kwitnienia...U mnie róże które są zacieniane przez drzewa sąsiada o tej porze,dostają raptem godzinę słońca dziennie i dopiero teraz się rozkwieciły
Przymrozki nadchodzące nie pozwolą rozwinąć się kolejnym pączkom ...szkoda... :cry:
Grażynko masz rację róże nie lubią stać w wodzie,w naszym klimacie róże nie mają się zbyt dobrze,różnice temperatur,susza...nadmiar deszczu,ciężkie zimy ...ale pomimo tego szalejemy za nimi... :wink:
Róże ...na razie cisza...
Majka co tu dużo mówić :wink: ,po prostu możemy sobie tylko wyobrazić u siebie tak bujne krzaczki różane ,jakie u Ciebie podziwiamy...Tak to właśnie wygląda... ;:108
Asiu nie wiem ,czy tej nocy nie zmieni się wszystko w szron...a tyle pąków jeszcze nierozwiniętych...
Najpiękniej wygląda teraz kwiat Bonity...kilkanaście pąków na jednej łodydze sięgającej 1,7 wysokości...może nie zmarznie ...tak wysoko... :wink:
Rozetko tą powsinową Thereską to mnie przeraziłaś ,a tym bardziej ,że miejsce gdzie ją wkopałam ...po tym co piszesz ...nie zaspokoi jej wielkiej chęci do mnożenia się ... :roll:
Przy wykopywaniu wiele jej grubych korzeni zostało przerwanych nie sposób było wszystkie wyciągnąć bez uszczerbku...musiałabym wykopać wszystkie inne krzaki rosnące wokół...
Tośka to jest przerażające ,te ciągłe kradzieże i włamania ...Nic nie możesz w domku przetrzymywać...Okropność... :?
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Współczuję Ci "uroków" remontu, ale to przecież przejściowe! ;)
Nelka, ja bym się nie martwiła tak Tereską. Takie rozmiary jak w Powsinie to ona na pewno może osiągnąć tylko w szczególnych warunkach. Założę się, że powsińska rośnie na górze obornika, a dół zasypano kompostem. Pewnie też dostawała wody do oporu, póki nie urosła na potwora. U nas na pewno Tereski takie wielkie nigdy nie będą :D
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02

Post »

Nelu, w razie zbytniego rozrostu Tereski ...po prostu wykopsasz ją i już :twisted: !
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

W samą porę podałaś mi informacje na temat Tereski. Moja stoi w doniczce od maja i wciąż jeszcze zastanawiałam się, gdzie ją ulokować? Ale skoro ona taka perzowata, to problem odpada :) mam tylko jedno miejsce, gdzie może się rozrastać do woli...a pewnie nie będzie, bo za mało słońca :;230
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Nelu, to oczywiście nie na 100% ale bardzo bym chciała z Wami się spotkać.
W domu chyba już powoli się do tego przyzwyczajają.
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izka moja Thereska na pewno już osiągnęła 2 metry ,rozkrzewiła się bardzo ...I gdybym jej nie cięła ,za rok pewnie osiągnęłaby 3 m... :?Czyli można stwierdzić ,że trzy sezony jej wystarczają ,aby stać się potworem... :roll:
Rozetko tak zrobię... innego wyjścia nie mam... :wink:
Basiu Thereska z tych co lubią półcień...jeszcze bardziej jej pędy urosną ...do światła zmierzając... :;230 Ale gdy nie będzie miała konkurencji ,może rosnąć do woli... :D
Małgoś niech się przyzwyczajają ,mają sporo czasu ,aby całkowicie się z tą myślą oswoić ... :wink: Byleby Twoje plany się nie zmieniły... ;:78

Już chyba ostatnie w tym roku

Obrazek Heritage powtórnie przypadla mi do gustu,szczególnie pod koniec lata ,ale Othello rosnący koło niej już definitywnie idzie won...parę kwiatów w sezonie,o nie... ;:14
Obrazek Leonardo da Vinci
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Mam nadzieję, że moja Tereska nie urośnie jednak do potwornych rozmiarów :D Sympatię już przesadziłam. Gdybyż ona wypuszczała długie pędy...Najdłuższy liczył jakieś 30 cm :evil: Może w nowym miejscu zacznie rosnąć. Przeniosłam do domu datury, siedzą już w piwnicy. Inne doniczkowce czekają do jutra. A ja czekam dnia bez deszczu, żeby można było wykopać doły pod róże.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Nelu, zaczynam chyba dojrzewać, bo ja też mam kilka róż do eksmisji, a przynajmniej zaczęłam o niej myśleć, a to już postęp. Zostawiam je jeszcze na następny sezon, bo może potrzebuja ukorzenienia, ale jak będą grymasić, to paszoł....
Człowiek jednak sie zmienia :roll:
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

NELA :shock: tyle naczytalam sie o Theresce i teraz wiem gdzie bedzie musiała być przesadzona . Pójdzie do trójkąta bermudzkiego jak nazywam mój uroczy kącik :;230 na razie to mała sadzonka ;:224 Pięknie zielono a zarazem kolorowo masz jeszcze u siebie ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21

Post »

No tak Nelu, ja też się boję przymrozków, tym bardziej, że ta garstka moich róż naprawdę pięknie teraz kwitnie. Nie jestem takim fachowcem jak Ty, ale z pewnością masz rację co do kwitnienia róż. U mnie też dopiero teraz kwitną w pełni...
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”