Czosnek zimowy cz.1
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Czosnek zimowy
trajanus
A może lepiej poczytaj sobie ten wątek?
Dowiesz się wielu innych ważnych rzeczy o uprawie czosnku.
Opartych na doświadczeniach osób go uprawiających.
KaRo
A może lepiej poczytaj sobie ten wątek?
Dowiesz się wielu innych ważnych rzeczy o uprawie czosnku.
Opartych na doświadczeniach osób go uprawiających.
KaRo
Po co przekierowujesz na inne strony w sieci?
To każdy umie.
A poza tym,czy masz uprawnienia do kopiowania tej strony?
Czy po prostu... rządzisz się innymi prawami K
Mogłabyś doprecyzować o co Ci chodziło w tym szczególnym przypadku, bo chciałbym uniknąć w przyszłości takich błędów. Regularnie oglądam na tym (i nie tylko) forum odnośniki do innych witryn i cytaty z innych tekstów.
Fragmenty cudzych tekstów ze wstawianiem odnośnika do orginalnego źródła, to nie jest plagiat ani kradzież cudzej własności.
- leniawka
- 500p
- Od: 27 sie 2010, o 11:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Adrian, ja się dopiero obrobiłam z tym co miałam na grządkach, jak mogę szybko przygotować ziemię pod czosnek, będę sadzić pod koniec października, czasu i dużo i mało, poradź proszęAdrian89 pisze:Ja powoli przygotowuję stanowisko, pod moje uprawy, tylko czekam aż przejdą deszcze wtedy ładnie wyznaczę grządkę i będzie można sadzić za 2-3 tygodnie
mam trochę kompostu, a czosnek będzie na miejscu pomidorów
pozdrawiam
Iwona
Iwona
Czosnek nie wymaga jakiegoś extra przygotowania gleby. Normalna gleba do warzyw będzie ok. Jak większość warzyw lubi gleby przewiewne (nie ciężkie, gliniaste czy ilaste). Z kompostu będzie zadowolony.
Może być sadzony po pomidorach. Grządkę należy odchwaścić, można przekopać na 20-30 cm i przy okazji wymieszać z kompostem i dolomitem (pH lubiane przez czosnek to przedział 6 do 7,5). Można nie kopać a tylko ruszyć widłami - to już kwestia poglądów na ekologiczne sposoby. Ewentualnie możesz dać obornik, ale dobrze przefermentowany. Nie jest to wymagane - kompost wystarczy.
Może być sadzony po pomidorach. Grządkę należy odchwaścić, można przekopać na 20-30 cm i przy okazji wymieszać z kompostem i dolomitem (pH lubiane przez czosnek to przedział 6 do 7,5). Można nie kopać a tylko ruszyć widłami - to już kwestia poglądów na ekologiczne sposoby. Ewentualnie możesz dać obornik, ale dobrze przefermentowany. Nie jest to wymagane - kompost wystarczy.
Iwono ja miałem na grządce gorczyce przekopałem ją, teraz dałem kompost, troszkę popiołu, i czekam na deszcz bo od ponad miesiąca nie pada 

- leniawka
- 500p
- Od: 27 sie 2010, o 11:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
dziękuję za rady
dziś wreszcie zaczęło padać, więc jutro ruszam z kompostem i dolomitem - miejsce mam właśnie po pomidorach

dziś wreszcie zaczęło padać, więc jutro ruszam z kompostem i dolomitem - miejsce mam właśnie po pomidorach

pozdrawiam
Iwona
Iwona
Tez przed chwilka kupilem dolomit, planuje go rozsypac po calym ogrodku. Zastanawiam sie czy pod czosnek tego dolominu mam nie sypac wiecej ?? jak sprawdzic jaka ilosc bedzie optymalna w polaczeniu z ziemia i nawozem konskim ???
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
Właśnie dzisiaj posadziłam pierwszą partię czosnku :72 ząbki Harnasia i 72 ząbki Ornaka
.
Będzie jeszcze druga partia czosnku kupionego podczas powrotu znad morza w okolicach , gdzie są stragany z czosnkiem i warkoczami z czosnku i papryki i cebuli

Będzie jeszcze druga partia czosnku kupionego podczas powrotu znad morza w okolicach , gdzie są stragany z czosnkiem i warkoczami z czosnku i papryki i cebuli

trojanus napisał
Pozdrawiam
Temat wapnowania i jednoczesnego stosowania obornika był tu na forum przerabiany po tysiąckroć. Więc po raz tysiąc pierwszy :jaka ilosc bedzie optymalna w polaczeniu z ziemia i nawozem konskim ???
http://www.farmer.pl/srodki-produkcji/n ... e,836.htmlNie wolno także łączyć wapnowania z nawożeniem obornikiem, bo powoduje to straty azotu z obornika. Jeśli stosowanie obu nawozów w tym samym terminie jest nieuniknione, należy najpierw rozsiać wapno i wymieszać go z glebą (np. podczas kultywatorowania), a dopiero później rozrzucić obornik.
Pozdrawiam
U mnie teraz przechodzą deszcze, także po nich pewnie czosnek pójdzie do ziemi. Co daje popiół?Adrian89 pisze:Iwono ja miałem na grządce gorczyce przekopałem ją, teraz dałem kompost, troszkę popiołu, i czekam na deszcz bo od ponad miesiąca nie pada
Zawiera dużo potasu, fosforu i wapnia, ja wywalam zawsze kilka małych łopatek na grządkę, poniżej masz dokładną tabelę
http://pl.wikibooks.org/wiki/Ekoogrodni ... nie/Nawozy

- nina1611
- 500p
- Od: 27 mar 2011, o 13:11
ja się jeszcze wstrzymałam z czosnkiem
ale pewnie nie długo powędruje do ziemi 

-
- 50p
- Od: 8 lut 2009, o 23:45
Ja proponuje porozrzucać kompost lekko wymieszać z glebą,wyznaczyć rządek i sadzić.Stosowanie jesienią nawozów jest bezcelowe,ponieważ przez zimę się wszystko wypłucze i najgorsze że tacy nadgorliwi rozsypywacze nawozów przyczyniają się do zatruwania pobliskich cieków wodnych oraz wód gruntowych.
Tegoroczny czosnek już posadzony.
28 sierpnia - rozsypane wapno i nawóz fosforowo - potasowy w ilości 1000kg/ha
29 sierpnia - orka na ok. 20 cm
29 września - głębokie spulchnienie ziemi agregatem ścierniskowym
3 paźdzernika - spulchnienie gleby glebogryzarką ok. 15 cm
3 października - zaprawienie czosnku środkiem Rovral Flo 255 SC
3 października - sadzenie
3 października - oprysk na chwasty środkiem Panida 330 EC
Czas sadzenia dla 6 osób - 6 godzin
Liczba zabków - 58 rządków po ok. 170 sztuk = ok. 10.000 sztuk
Oby wyrósł