Joane- dziękuję ;)
Equetris długo kwitnie i jeszcze pokwitnie troszku.
Sabotek...jakbym widziała opis mojej rozetki. Najpierw pojawiła się pochewka, a potem przywiozłam go z działki. I...rozwój pączka jakby się zatrzymał. Myślałam, że jest to spowodowane zmianą warunków uprawy. Ale widać on tak "ma". Już zauważyłam, że pochewka zaczyna pękać...
Być może uda mi się zrobić fotkę dwóch, kwitnących sabotków. Ww opisanej hybrydki i paph. henryanum, które dalej kwitnie.
Nina- bo MM i Equetris alba dla mnie są najpiękniejszymi, wśród falenopsisów. I to chyba ich najwięcej mam zrobionych
Arlet- dziękuję bardzo ;)
Szkoda, że zapachu Balleary nie będę mogła "uwiecznić". Powinna zakwitnąć gdzieś w okolicy Świąt Bożego Narodzenia. Będę mieć pachnące święta
A do maja już niedaleko
Asiu- koniecznie Powinnaś sobie sprawić sabotka. Ja je uwielbiam, jest je trudniej kupić. I nie są tak "opatrzone", jak falenopsisy. I sam kształt kwiatów... jak dla mnie są piękne i "inne".
Darku- dziękuję ;) Pędzik rośnie w swoim tempie...czyli dla mnie stanowczo "za wolno"...
Alusiu- dziękuję.
Agitko- dziękuję. Uwielbiam zdjęcia storczyków w słońcu. A ogniste kolory na jego tle wychodzą jeszcze bardziej jaskrawe.
Wiesz, pierwszy kwiatek cieszy najbardziej...ale nadal mam kilka storczyków, które u mnie jeszcze nie kwitły, więc mam na co czekać...
Pędzików jesiennych nie będzie, bo wszystkie falenopsisy dorosłe u mnie kwitną. No chyba, że inne orchidee mnie zaskoczą
Leptotes jest miniaturką, można go upchać pomiędzy innymi doniczkami

I te listeczki...ma zupełnie inne niż większość mojej kolekcji. Zastanawiam się nad kolejnym mikruskiem. Zobaczymy, czy na wystawie w Łodzi będzie coś ciekawego...
Kasiulb- może w weekend zrobię sesję zdjęciową, jeśli będzie słonecznie. Sabotek zasługuje na kolejne zdjęcia.
Klaudio- dziękuję. Na pewno będą jego fotki jeszcze.
Katarzynko- jest piękny...na żywo o wiele ładniejszy. Nie wiem, czy mu nie zaszkodziłam, ale byłam ciekawa, czy kwiatek jest "woskowy", więc go dokładnie "obmacałam"

Jakby mi było mało samego oglądania...
Pomarańczek chyba o tego Ci chodzi?) cudnie pachnie w słoneczku. Obecnie ma 6 kwiatuszków, 4 na głównym pędzie i dw kwiatuszki na przedłużeniu z drugiego pędu.
Dziś tylko jedno zdjęcie, dla niecierpliwych... Zobaczcie jak urosły pączki na moim pragmipedium. Ich długość mnie "powaliła". Są większe od mojej ręki i ciągle rosną...ciekawe, kiedy zaczną pękać: